Από το κλιμάκιο της Κεφαλονιάς το πετζετέλ που κατέπεσε στην Ζάκυνθο - Σώος ο πιλότος (εικόνα)

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 08 Αυγούστου 2021 22:58

Από το κλιμάκιο της Κεφαλονιάς το πετζετέλ που κατέπεσε στην Ζάκυνθο - Σώος ο πιλότος (εικόνα)

Στο 251 ΓΝΑ για προληπτικούς λόγους ο χειριστής του αεροσκάφους PZL, που κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στην περιοχή Μαχαιράδο Ζακύνθου.

Στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροποριας μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους, με ελικόπτερο σούπερ πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, ο χειριστής του αεροσκάφους PZL που κατέπεσε το απόγευμα της Κυριακής (8/8) κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στην περιοχή Μαχαιράδο Ζακύνθου. Ο χειριστής είναι καλά στην υγεία του, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΓΕΑ.

{https://www.youtube.com/watch?v=bw7Z-8iVhvQ}

Το αεροσκάφος ήταν μαζί με ένα ακόμη Πετζετέλ και είχαν σταλεί για να ενισχύσουν από αέρος τις επίγειες δυνάμεις για την κατάσβεση πυρκαγιάς μικρής έκτασης στην περιοχή Λαγώποδο - Μαχαιράδο.

Τα αίτια του ατυχήματος διερευνώνται. Το αεροσκάφος ανήκε στο κλιμάκιο της 359 Μοίρας Αεροπορικής Εξυπηρέτησης Δημοσίων Υπηρεσιών στην Κεφαλονιά.

Τα αεροσκάφη PZL στην αεροπυρόσβεση

Τα αεροσκάφη PZL είναι πολωνικής κατασκευής. 30 από τα αεροσκάφη αυτά αγοράστηκαν μεταξύ Μαρτίου 1983 και Ιανουαρίου 1984 από την Ελλάδα με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής. Έκτοτε υπηρετούν στην 359 ΜΑΕΔΥ (Μοίρα Αεροπορικής Εξυπηρέτησης Δημοσίων Υπηρεσιών, με έδρα τη Δεκέλεια), έχοντας ως αποστολή τους αεροψεκασμούς και την πυρόσβεση.

Τα τελευταία χρόνια ο ρόλος τους έχει επικεντρωθεί στην πυρόσβεση. Ως πυροσβεστικό το Πεζετέλ είναι κατάλληλο για το εδαφικό ανάγλυφο της ελληνικής επικράτειας, καθώς μπορεί να προσεγγίσει δύσβατες ορεινές εκτάσεις με κλίσεις έως και 60%, έχοντας παράλληλα μεταφορική ικανότητα 2.500 lt υγρού φορτίου.

Πηγή: newsbomb.gr - Ionian Channel


Ετικέτες: