Κέρκυρα: Αντιδράσεις μετά το θάνατο της γυναίκας στους Παξούς

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2022 18:15

Κέρκυρα: Αντιδράσεις μετά το θάνατο της γυναίκας στους Παξούς

Μεγάλη συζήτηση για την απουσία μεταφορικών μέσων παντός καιρού άνοιξε στην Κέρκυρα με αφορμή το θάνατο της 75χρονης, που υπέστη αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, λίγο μετά το μεσημέρι του Σαββάτου στο δρόμο προς τα Γιάννενα.

Όπως αποδείχθηκε δεν υπήρχε δυνατότητα διαμετακομιδής της από τους Παξούς στην ηπειρωτική Ελλάδα ούτε με το πλωτό ασθενοφόρο του Λιμενικού ούτε με ελικόπτερο super puma λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Η άτυχη γυναίκα μεταφέρθηκε με μικρό ιδιωτικό ταχύπλοο στο λιμάνι της Πλαταριάς όπου και την παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ωστόσο, απεβίωσε κατά την οδική μεταφορά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων.

Σ. ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ: “Απαράδεκτο το να πεθαίνει άνθρωπος στους Παξούς”

“Απαράδεκτο το να πεθαίνει άνθρωπος στους Παξούς επειδή δεν μπορεί να μεταφερθεί σε νοσοκομείο“, δηλώνει ο Δήμαρχος των Παξών Σπύρος Βλαχόπουλος μιλώντας στην ΕΡΑ Κέρκυρας. Ο κος Βλαχόπουλος πιστεύει ότι “υπερεκτιμήθηκε η κακοκαιρία από στελέχη του Λιμενικού” και οδηγήθηκαν στην απαγόρευση του απόπλου του πλωτού ασθενοφόρου. Δεν συνέβαινε το ίδιο παλαιότερα”, συμπλήρωσε. Σε ότι αφορά το super puma που ζητήθηκε δήλωσε ότι “τα στρατιωτικά μέσα δεν έχουν ποτέ απαγορευτικό“. Ζήτησε να επανεξετάσει η πολιτεία τον τρόπο βοήθειας τέτοιων περιστατικών στα απομακρυσμένα νησιά, ώστε “να γίνει αποτελεσματική”.

Α. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ: “Ντροπή για την πατρίδα μας”

Έντονη ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Α, Αυλωνίτη ο οποίος χαρακτήρισε «ΝΤΡΟΠΗ για την πατρίδα μας το γεγονός να πεθαίνει ένας άνθρωπος αβοήθητος από την Πολιτεία επειδή έτυχε να μένει σε ένα πασίγνωστο στο κόσμο νησί, στους Παξούς». «Πέθανε δυστυχώς ένας άνθρωπος από βαρύτατο εγκεφαλικό και επειδή οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν δεν κατέστησαν δυνατή την έγκαιρη διακομιδή ή αεροδιακομιδή του. Και παρότι στο ΚΥ Παξών έκαναν ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό”.

Σ. ΓΚΙΚΑΣ: “Δεν υπήρξε ολιγωρία”

“Σίγουρα δεν υπήρξε ολιγωρία ούτε από το πλήρωμα του Πλωτού του Λ.Σ, ούτε από το πλήρωμα του Ελικοπτέρου της Πολεμικής Αεροπορίας, ούτε από το ΕΚΑΒ”, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του ο βουλευτής της ΝΔ Στέφανος Γκίκας.

ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ “Να εξεταστεί η πιθανότητα χρήσης πλοίων τύπου καταμαράν”

“Καμία παρέμβαση δεν έκανε ούτε θα μπορούσε να κάνει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για να αποπλεύσει το πλωτό ασθενοφόρο από τη στιγμή που το Λιμενικό εξέδωσε απαγορευτικό“. Αυτό δήλωσε η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΑ Κέρκυρας για το θέμα του θανάτου της γυναίκας στους Παξούς.

Μάλιστα η Περιφερειάρχης τόνισε, ότι αμφιβάλλει αν θα μπορούσε να πετάξει το ελικόπτερο super puma με βάση την εμπειρία της Ιθάκης κατά την κακοκαιρία Ιανός πριν από 2 χρόνια, όπου και εκεί δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν τα ελικόπτερα. Το μόνο που φαίνεται ως θεωρητική προοπτική προς το παρόν είναι να εξεταστεί η πιθανότητα χρήσης πλοίων τύπου καταμαράν δεν υπήρξε ολιγωρία , όπως προέκυψε από συζήτηση που είχε με τον αντιπρόεδρο του ΕΚΑΒ. Αλλά αυτό σε μια πρώτη συζήτηση θεωρητικού επιπέδου προς το παρόν.

ΚΚΕ: “Γύμνια του κρατικού μηχανισμού”

Για “γύμνια του κρατικού μηχανισμού που αργά ή γρήγορα θα οδηγούσε σε τραγωδία” κάνει λόγο σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ συμπληρώνοντας οτι “προκαλεί δικαίως την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων των Παξών το ότι μία συμπολίτισσά τους, δεν μπόρεσε επί ώρες να έχει την ιατρική φροντίδα που έπρεπε. Οι δικαιολογίες για τα πλωτά και εναέρια μέσα που δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων από τη μία εκθέτουν εκκωφαντικά όλους αυτούς που διαφήμιζαν το πλωτό ασθενοφόρο ως «παντός καιρού» (βλέπε την ανακοίνωση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων) και από την άλλη σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνουν τις ευθύνες όλων όσων, δεν φρόντισαν ώστε να εξασφαλιστούν. Τα κροκοδείλια δάκρυα των κυβερνώντων δεν λύνουν το πρόβλημα ούτε εξασφαλίζουν ότι η ίδια τραγική ιστορία δεν θα επαναληφθεί “.

aftodioikisi.gr