Ανακοίνωση από το Εργατικό Κέντρο με αφορμή τα κρούσματα σε super market

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 02 Απριλίου 2021 10:21

Ανακοίνωση από το Εργατικό Κέντρο με αφορμή τα κρούσματα σε super market

 ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ

           

Θέμα χρόνου ήταν να επιβεβαιωθούν και στο νησί μας οι επικίνδυνες συνέπειες της απουσίας πραγματικών μέτρων πρόληψης, προστασία και ελέγχου ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού στους χώρους εργασίας. Ήδη σε γνωστό μεγάλο super market της περιοχής του Αργοστολίου νοσούν πολλοί συνάδελφοι.

            Ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας το Εργατικό Κέντρο και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων είχαν προειδοποιήσει με παρεμβάσεις τους στα super market του νησιού, ότι απαιτούνται πολύ συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων που βρίσκονται άθελά τους στην μάχη ενώ η πανδημία γύρω τους καλπάζει αλλά και των ανθρώπων που αναγκαστικά επισκέπτονται τους χώρους αυτούς για να προμηθευτούν τα απαραίτητα.

Η κυβέρνηση και οι εργοδοσίες, κωφεύοντας προκλητικά, όχι μόνο δεν πήραν κανένα απολύτως από τα μέτρα αυτά, αλλά «φρόντισαν» ώστε οι ουρές έξω από τα super market να δημιουργούν συνωστισμό και αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης κυρίως χάρις στα «έξυπνα μέτρα» που πήραν σβάρνα ωράρια λειτουργίας, μετακινήσεις κλπ. Και φυσικά οι εργοδοσίες του κλάδου, που ενώ θησαυρίζουν -σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία- όλη την περίοδο της πανδημίας, ούτε προσωπικό προσέλαβαν, ούτε μισθούς αύξησαν, ούτε μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ θεώρησαν καλό να καθιερώσουν, για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα υπερκέρδη τους. Προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά άλλωστε σε σχέση με το αν τηρούνται έστω κι αυτά τα ελάχιστα μέτρα που έχουν θεσμοθετηθεί, δηλαδή της ιχνηλάτησης, της καραντίνας, της απολύμανσης και λοιπών.      

            Οι τρόποι που επιστρατεύουν οι εργοδοσίες του κλάδου για να αντιμετωπίσουν την διάδοση του ιού καταφέρνουν ακριβώς το αντίθετο, αφού το μόνο που πραγματικά κόπτονται να διασφαλίσουν είναι η απρόσκοπτη λειτουργία του καταστήματος, σε βάρος της υγείας εργαζομένων και πελατών.

            Απαράδεκτη και προκλητική κρίνουμε και τη στάση του δημάρχου Αργοστολίου όπου σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνική εκπομπή, ερωτώμενος για το θόρυβο που έχει σηκωθεί γύρω από τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και την εκκωφαντική σιωπή της εργοδοσίας στο εν λόγω κατάστημα, έριξε ευθέως την ευθύνη στους εργαζόμενους λέγοντας «…όμως εδώ στην Κεφαλονιά οι εργαζόμενοι μέσα σε μια επιχείρηση είναι ταυτόχρονα και φίλοι, κάνουν παρέα και πέρα από το χώρο ευθύνης τους, μπορεί να συναντηθούν το απόγευμα, μπορεί το μεσημέρι, να έχουν προσωπική επαφή…» και «…η συγκεκριμένη επιχείρηση τηρεί τα μέτρα αναγκαστικά γιατί ελέγχεται…». Αλήθεια κύριε Δήμαρχε, οι εργαζόμενοι δεν συναντιούνται στον χώρο εργασίας τους; Στα ράφια και στις αποθήκες; Στους διαδρόμους και στα πόστα; Εξαφανίζεται ο ιός στους μεγάλους χώρους εργασίας; Πλήρης στήριξη στο αφήγημα της κυβέρνησης, όπου συμφέρει κολλάει κι οπού δε συμφέρει εμφανίζεται…ανοσία!

Όσο για τους δήθεν ελέγχους, απλά να θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν γίνει δώδεκα εκατομμύρια (12 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ) έλεγχοι σε πολίτες και μόλις εβδομήντα δύο χιλιάδες (72 ΧΙΛΙΑΔΕΣ) έλεγχοι σε επιχειρήσεις. Φαίνεται ξεκάθαρα ποιους και πως αγγίζουν τα μέτρα και οι έλεγχοι, οι αριθμοί δεν χρήζουν άλλου σχολιασμού…

                        Με αφορμή τη συρροή κρουσμάτων που εμφανίζονται στους εργασιακούς χώρους της Κεφαλονιάς αυτές τις μέρες και την προκλητική ανεπάρκεια, ως απουσία, ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας εργαζομένων και καταναλωτών, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συνυπογράφουμε την ανακοίνωση αυτή, θα πραγματοποιήσουμε τις επόμενες μέρες δραστηριότητες διαμαρτυρίας και ανάδειξης των αιτημάτων μας που είναι κρίσιμο να ικανοποιηθούν εδώ και τώρα, για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Δε θα αφήσουμε να γίνει η υγεία μας παιχνίδι στο βωμό των κερδών τους!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη της εργοδοσίας σε όλους τους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ, των αποθηκών και των Logistics.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με τις νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις.
  • Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5ήμερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις
  • Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
  • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
  • Να υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τα κρούσματα και τα μέτρα που πάρθηκαν ακολούθως. Να μπει τέλος στην αποσιώπηση και τη μεθοδευμένη απόκρυψη της αλήθειας.
  • Να ενταθούν και να συστηματοποιηθούν οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες στις επιχειρήσεις.
  • Άμεση ενίσχυση με εξοπλισμό και μόνιμο προσωπικό, όλων των βαθμίδων Υγείας
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία χωρίς καμία αποζημίωση, εδώ και τώρα.

Οι διοικήσεις του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς και Ιθάκης και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κεφαλονιάς και Ιθάκης.