Η ΕΛΜΕ-ΚΙ για τους εκπαιδευτικούς λυκειακών επιτροπών απομακρυσμένων σχολείων

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012 14:30

Η ΕΛΜΕ-ΚΙ για τους εκπαιδευτικούς λυκειακών επιτροπών απομακρυσμένων σχολείων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε «λάστιχο» έχουν μετατρέψει τους εκπαιδευτικούς από την Κεφαλονιά που συμμετέχουν, είτε ως μέλη των λυκειακών επιτροπών είτε σαν επιτηρητές, για τη διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων στην Ιθάκη. Μέχρι πέρσι ήταν διασφαλισμένη, με ευθύνη της Νομαρχίας, η έγκαιρη και δωρεάν μεταφορά των εκπαιδευτικών από και προς της Ιθάκη με θαλάσσιο ταξί. Φέτος, παρότι ισχύουν οι νέες καλλικρατικές ρυθμίσεις, οι συνάδελφοι είχαν διαβεβαιωθεί ότι δεν θα έχουν κανένα επιπρόσθετο πρόβλημα σε χρόνο και χρήμα. Όμως, εγκαταλείφθηκε η δέσμευση – υποχρέωση για έγκαιρη επιστροφή το μεσημέρι στην Κεφαλονιά. Οι συνάδελφοι υποχρεώνονται, για όσο διάστημα διαρκούν οι εξετάσεις, να «σηκώνονται» από τα χαράματα και να περιμένουν το απογευματινό δρομολόγιο του καραβιού για να επιστρέψουν. Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς και Δήμος Ιθάκης, στο πλαίσιο της κυρίαρχης πολιτικής, αναλαμβάνουν την ευθύνη για τον εμπαιγμό των εκπαιδευτικών.

Υλοποιώντας την πολιτική της ΕΕ για αποκέντρωση μέσω Καλλικράτη, αλλά και στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων, καταλύεται κάθε έννοια εργασιακού ωράριου. Απαξιώνεται εντελώς ο ρόλος, το έργο και η προσωπικότητα των συναδέλφων. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ δηλώνει ότι ο κλάδος δεν μπορεί να δεχτεί τα δεδομένα αυτά ως τετελεσμένα. Αυτού του είδους ο «ρεαλισμός», μόνο χειρότερα μπορεί να προσφέρει για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Αντικειμενικά, με αυτή την πολιτική, προετοιμάζεται το έδαφος για κατάργηση εξεταστικών κέντρων και σχολείων ακόμη και σε δυσπρόσιτα νησιά, όπως η Ιθάκη. Διευκολύνεται η στοχοποίηση των εκπαιδευτικών. Οι εξελίξεις στην Ιθάκη είναι έκφραση και τμήμα των αναδιαρθρώσεων που επίκεινται στην παιδεία, στις σχέσεις και τους όρους εργασίας.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί σε επαγρύπνηση τον κλάδο, το λαό και τη μαθητιώσα νεολαία των νησιών μας. Να μην περάσουν τα σχέδια για κατάργηση των εξεταστικών κέντρων της Ιθάκης και περιφερειακών σχολείων του Νομού. Να μην ισοπεδωθούν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ