ΕΛΜΕΚΙ: Κινητοποίηση για την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014 08:18

ΕΛΜΕΚΙ: Κινητοποίηση για την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΜΕΚΙ Σχετικά με τη λειτουργία της Ενισχυτικής Διδασκαλίας (στα Γυμνάσια),της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (στα Λύκεια) και γενικότερα των υποστηρικτικών δομών. Στη μέση τη φετινής σχολικής χρονιάς όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει η λειτουργία της Ενισχυτικής Διδασκαλίας (στα Γυμνάσια) και της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (στα Λύκεια), όπως και κάθε άλλης υποστηρικτικής δομής, αλλά συνεχίζουν να υφίστανται κενά στην λειτουργία των μαθημάτων του κανονικού σχολικού προγράμματος. Αποκορύφωμα όλων η κατάσταση στα ΕΠΑΛ, όπου ακόμη δεν έχουν καλυφθεί, στον εναπομείναντα τομέα υγείας, ούτε τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ επισημαίνει ότι η ύπαρξη των υποστηρικτικών δομών γίνεται πιο επιτακτική, δεδομένης της κυβερνητικής πολιτικής η οποία με το «νέο» Λύκειο γενικεύει τον εξεταστικοκεντρικό χαρακτήρα του σχολείου, αφού επιβάλλει εξετάσεις πανελλαδικού τύπου σε όλες τις τάξεις του Λυκείου. Η χαρά της παραπαιδείας. Για δεκάδες χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών τα οικονομικά προβλήματα, σε αυτές τις συνθήκες σημαίνουν νέους ταξικούς φραγμούς.


Οι τυμπανοκρουσίες για έναρξη της Ενισχυτικής με ένταξη στο ΕΣΠΑ και της Πρόσθετης με δαπάνες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αποδεικνύονται ένα ακόμη εμπαιγμός. Η κυβέρνηση, πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, κίνησε τη διαδικασία των δηλώσεων μαθητών για τις υποστηρικτικές δομές. Εκατοντάδες παιδιά έσπευσαν να κάνουν αίτηση (σε ορισμένα σχολεία κοντά στο 50% του μαθητικού πληθυσμού), ελπίζοντας στις κυβερνητικές εξαγγελίες. Πρακτικά η λειτουργία των υποστηρικτικών δομών μπορεί μόνο να υλοποιηθεί με νέες προσλήψεις προσωπικού. Επιπλέον, πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν τα εξής προβλήματα: Για τα περιφερειακά σχολεία – που στην Κεφαλονιά απέχουν δεκάδες χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα – η μη λειτουργία της Ενισχυτικής ή της Πρόσθετης στο τοπικό σχολείο (με δημιουργία κέντρου Πρόσθετης και Ενισχυτικής) δε μπορεί να αντιμετωπιστεί με μετακίνηση των μαθητών σε αστικό κέντρο. Οι μαθητές αυτοί αποκλείονται εξ ορισμού. Ακόμη όμως κι αν λειτουργήσουν κέντρα Ενισχυτικής – Πρόσθετης σε όλα τα περιφερειακά σχολεία (πέρα από τα αστικά κέντρα) πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της δωρεάν μεταφοράς όλων των μαθητών που θα παρακολουθήσουν. Και αυτό πρέπει να γίνει εδώ και τώρα. Διαφορετικά δεν υπάρχει νόημα.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν, για μια ακόμη φορά, ότι πρέπει να διεκδικήσουμε ένα άλλο σχολείο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών για ολόπλευρη ενιαία μόρφωση, χωρίς ταξικούς φραγμούς.

Όσο αφορά τις υποστηρικτικές δομές και τις ελλείψεις προσωπικού το πλαίσιο αιτημάτων είναι:
1. Άμεση λειτουργία των υποστηρικτικών δομών (Πρόσθετης, Ενισχυτικής κλπ) σε κάθε περιοχή – ειδικά στα περιφερειακά σχολεία, με προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού.
2. Διασφάλιση δωρεάν μεταφοράς για όλους τους μαθητές που έκαναν αίτηση συμμετοχής.
3. Κάλυψη εδώ και τώρα όλων των κενών στο κανονικό σχολικό πρόγραμμα.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί σε

παράσταση διαμαρτυρίας
μαθητές – γονείς - εκπαιδευτικούς την

Τετάρτη 15 Γενάρη
στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας
10.30 πμ.
Τρίτη 28 Γενάρη σύσκεψη με γονείς μαθητές, 6.30 μμ, αμφ. 2ου – 3ου Γυμνασίου.

Κλιμακώνουμε με νέα κινητοποίηση εκπαιδευτικών – γονέων – μαθητών στις 30 Γενάρη και παραστάσεις στους αρμόδιους φορείς (Δήμος – Περιφέρεια – ΔΕΗ – Νοσοκομείο) για όλα τα προβλήματα των παιδιών της λαϊκής οικογένειας. Προσυγκέντρωση στην Περιφέρεια (πρώην Νομαρχία) 10.30 πμ.

Αργοστόλι 14 Γενάρη 2014

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος                  Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης      Γαλιατσάτος Νικόλας


Ετικέτες: