ΕΛΜΕ : Κυβέρνηση και Υπηρεσιακά Συμβούλια ελαστικοποιούν προκλητικά τους εκπαιδευτικούς

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2013 07:56

ΕΛΜΕ : Κυβέρνηση και Υπηρεσιακά Συμβούλια ελαστικοποιούν προκλητικά τους εκπαιδευτικούς

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ – ΚΙ καταγγέλλει την ποικιλόμορφη ελαστικοποίηση των συναδέλφων που, όλο και πιο προκλητικά, υλοποιείται από την κυβέρνηση. Όλες οι αρμόδιες κρατικές δομές, οι υπηρεσιακοί παράγοντες (Περιφερειακοί Διευθυντές, Διευθυντές Εκπαίδευσης κλπ), καθώς και τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΔΕ) εναρμονίζονται σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι φανερό ότι η στρατηγική κυβέρνησης - ΕΕ για το νέο σχολείο, μέρος του οποίου είναι η λεγόμενη διαχείριση προσωπικού, ακουμπάει τη μεγάλη μάζα των συναδέλφων. Η υποβάθμιση του παιδαγωγικού ρόλου του εκπαιδευτικού, το να μάθουμε να ζούμε με τις ελλείψεις προσωπικού και να αξιολογούμε το ποιες από αυτές θα καλυφθούν και ποιες όχι, οι αδιάκοπες μετακινήσεις κλπ, αποτελούν πολιτικές επιλογές. Η πλειοψηφία του ΠΥΣΔΕ, στο όνομα του ρεαλισμού και της νομιμότητας, εφαρμόζει την αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική. Έχει τεράστια ευθύνη διότι όχι μόνο δε λύνει αλλά αντίθετα οξύνει τα προβλήματα (διαρκή μπαλώματα, περικοπές ωρών μαθημάτων, υπερωρίες, διαρκείς αλλαγές διδασκόντων, καταστρατηγήσεις της οργανικότητας).

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ υπογραμμίζει ιδιαίτερα ότι οι περικοπές ωρών μαθημάτων σε διάφορα σχολεία, λειτουργούν σαν πρόσχημα για να ειπωθεί ότι διδάσκεται κάποιο μάθημα ενώ, στην πράξη, γενικεύεται η υποβάθμιση της διδασκαλίας.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ – ΚΙ καταγγέλλει τον τρόπο που η κυβέρνηση «ρυθμίζει» τις αποσπάσεις, χωρίς ενιαία κριτήρια, με δέσμευση των αποσπασμένων - με απουσία νέων διορισμών και με περαιτέρω ελαστικοποίηση στους εναπομείναντες που καλούνται να καλύπτουν νέα κενά. Επίσης, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι μια  σειρά συνάδελφοι μετακινούνται καθημερινά χωρίς οι μετακινήσεις αυτές να καλύπτονται με οδοιπορικά.

Κυβέρνηση και διοίκηση, την ώρα που οι μαθητές σε μια σειρά σχολεία (πρώτα και κύρια στα ΕΠΑΛ) δεν έχουν καθηγητές ούτε για τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και δεκάδες ώρες μαθημάτων δεν πραγματοποιούνται, «τρέχουν» ευρωπαϊκά προγράμματα και στήνουν γραφεία για την υλοποίησή τους. Φροντίζουν να εμπεδώνεται η λογική της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού, όπως έγινε με την υλοποίηση συνεντεύξεων για την επιλογή υπευθύνου στο «συμβουλευτικό σταθμό νέων».

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ – ΚΙ καλεί τους αιρετούς να καταγγείλουν όλες αυτές τις διαδικασίες και να εκφράσουν τη διαφωνία τους με τη γενική γραμμή με την οποία δρα η πλειοψηφία του ΠΥΣΔΕ. Να υπερασπιστούν τις θέσεις του σωματείου μας, για την οργανικότητα, τη συμπλήρωση μέχρι δύο σχολεία, ενάντια σε υπερωρίες – διαρκείς μετακινήσεις κλπ. Να πάρουν θέση για μη υλοποίηση των ανακατανομών με βάση την υπέρβαση στα μαθήματα της β΄ ανάθεσης. Να μη νομιμοποιήσουν την αξιολογική διαδικασία καμιάς συνέντευξης και να βάλουν παύλα.

Με οργάνωση σε κάθε σχολείο, με συμμαχία εκπαιδευτικών – γονιών – μαθητών και δράση ταξική να αντισταθούμε στην υλοποίηση της αντιλαϊκής νομιμότητας. Το σωματείο πρέπει να γίνει το σπίτι για τον καθένα και την καθεμιά. Το μέλλον ανήκει στο δίκιο αλλά και δεν θα έρθει μόνο του, έτσι νέτο σκέτο, αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς.

Αργοστόλι 8/12/2013

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Γαλιατσάτος Νικόλας


Ετικέτες: