Ανακοίνωση της Τ.Ε. Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ για την κτηνοτροφία

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2013 09:52

Ανακοίνωση της Τ.Ε. Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ για την κτηνοτροφία

H Τ.Ε. Κεφαλονιάς Ιθάκης του ΚΚΕ σχετικά με την απαγόρευση βόσκησης σε δασικές εκτάσεις και περιοχές NATURA αλλά και τα άλλα προβλήματα των κτηνοτρόφων, τονίζει τα παρακάτω. Οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι έχουν απέναντί τους μια εχθρική πολιτική, που τους οδηγεί μέρα με την μέρα σε τραγικά αδιέξοδα και αφανισμό. Η κατάσταση επιδεινώνεται περισσότερο για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους από τις γενικότερες συνέπειες και επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που βαθαίνει καθημερινά και η οποία, σε συνδυασμό με τη νέα ΚΑΠ 2014-2020, θα επιταχύνει την καταστροφή των φτωχών κτηνοτροφικών νοικοκυριών.

Στα παραπάνω πλαίσια η στρατηγική επιλογή της ΕΕ επιβάλει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων και των κερδών των εμποροβιομηχάνων, τις αυξήσεις στις ζωοτροφές, του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και συνολικά των καυσίμων, στις εισφορές του ΕΛΓΑ και του ΟΓΑ, στο κόστος της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής σήμανσης, στα επιτόκια της ΑΤΕ και την άρνηση δανειοδότησης, την περικοπή της εξισωτικής επιδότησης κ.ά. Τα παραπάνω μέτρα αυξάνουν το κόστος παραγωγής, που σε συνδυασμό με την μείωση σε εξευτελιστικό επίπεδο των τιμών του παραγωγού των κτηνοτροφικών προϊόντων συρρικνώνουν, μέχρι αφανισμού, το εισόδημα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων.

Στα παραπάνω πλαίσια το τελευταίο διάστημα σχεδιάζονται νέα μέτρα ακόμη πιο ασφυκτικά όπως π.χ. η βασική ενίσχυση να αποτελεί μόλις το 50% περίπου της επιδότησης, όπως την ήξεραν οι αγροτοκτηνοτρόφοι μέχρι σήμερα, με βάση την ενιαία ενίσχυση, η μείωση από φέτος 5% στην ενιαία ενίσχυση σε όσους αγρότες λαμβάνουν τσεκ πάνω από 5.000 ευρώ, η ακόμη, η διάθεση του 30% των εθνικών κονδυλίων για τις άμεσες ενισχύσεις να γίνεται υπό όρους και σε συμμόρφωση με δεσμευτικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Ακριβώς σε αυτό εντάσσεται το τελευταίο διάστημα η απαγόρευση βόσκησης σε "περιοχές εστιασμένες στην οικολογία" (δασικές, ημιδασικές και αναδασωτέες εκτάσεις όπως και περιοχές NATURA).

Το ΚΚΕ εκτιμά ότι με τα παραπάνω μέτρα μόνο οι μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις με πάνω από 300 στρέμματα γης θα έχουν τη δυνατότητα να λυμαίνονται τις "πράσινες επιδοτήσεις" της ΕΕ. Γι αυτό καλεί τους μικρούς και μεσαίους αγρότες να συνειδητοποιήσουν ότι η ΚΑΠ έχει στόχο τη εξαφάνισή τους και την ενίσχυση της συγκέντρωσης γης - παραγωγής - επιδοτήσεων – εμπορίας, στις μεγάλες αγροτικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις όπως άλλωστε προωθεί ταχύτατα η Ε.Ε. σε όλους τους τομείς της οικονομίας, την απόλυτη κυριαρχία των μονοπωλίων και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Το ΚΚΕ τονίζει ότι είναι αυταπάτη πως η ΚΑΠ μπορεί να γίνει πιο φιλοαγροτική με "διάλογο και μεταρρύθμιση" όπως δημαγωγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε φυσικά να αξιοποιηθεί προς όφελος των αγροτών όπως ισχυρίζονται όλες μέχρι σήμερα κυβερνήσεις (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΛΑΟΣ) που συνεχώς θριαμβολογούν γι' αυτό. Στα πλαίσια αυτά «η συμπαράσταση» προς τους κτηνοτρόφους που εσχάτως εκφράζουν στελέχη των πολιτικών δυνάμεων του ευρωμονόδρομου στην τοπική διοίκηση, είναι υποκριτική και εντελώς άσφαιρη. Γίνεται για να τους ρίξει «στάχτη στα μάτια», αφού δεν στοχεύει στην ρίζα του προβλήματος που είναι οι προαναφερόμενες επιδιώξεις της ΚΑΠ 2014-2020 και που φυσικά δεν αναχαιτίζονται με μια απλή εξαίρεση του νομού μας από τις τελευταίες ρυθμίσεις για τη βόσκηση, παρά μόνο με τη συνολική εναντίωση και σύγκρουση με το σύνολο της αντιαγροτικής πολιτικής της Ε.Ε. Ακόμη και αυτό το ίδιο το αίτημα της εξαίρεσης μόνο το ενωμένο αγροτικό κίνημα μπορεί να το διεκδικήσει και με σκληρό αγώνα να το κερδίσει και όχι τα «ραβασάκια» των κυβερνητικών παραγόντων. Και αυτό ούτε το θέλουν ούτε το μπορούν οι δυνάμεις που συνδιαμορφώνουν και υλοποιούν χρόνια τώρα αυτήν την πολιτική ψηφίζοντας όλες τις συνθήκες στη ΕΕ.

Γι αυτό κρύβουν αυτές οι δυνάμεις, όλη την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους είτε πίσω από τους όρους της «ποιοτικής γεωργίας», (πρόκειται για βασικό προπαγανδιστικό μέσο των ευρωμονοπωλίων έναντι του σκληρού ανταγωνισμού που διεξάγεται και στον τομέα της παραγωγής τροφίμων και αγροτικών πρώτων υλών, τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τις λεγόμενες «τρίτες χώρες»), είτε μέσω της εφεύρεσης των λεγόμενων «σημάτων ποιότητας», «βιολογικών καλλιεργειών» ή άλλων ανάλογων μέσων, που περισσότερο αφορούν την «ετικέτα» των ευρωπαϊκών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων παρά καθ' αυτή την ποιότητά τους. Αυτά όμως δεν μπορούν να αντισταθούν στον ανταγωνισμό που ασκείται από τα προϊόντα χαμηλού κόστους παραγωγής που εισρέουν στην ευρωπαϊκή αγορά, στα πλαίσια των συμφωνιών του ΠΟΕ και έχουν διαμορφώσει αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα, μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά 22% (μέχρι το 2010 περίπου) και το ξεκλήρισμα πάνω από 200.000 αγροτικών νοικοκυριών.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι ο αγώνας των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων για την προώθηση των άμεσων αιτημάτων τους θα έχει καλύτερα αποτελέσματα αν οργανωθούν και αν συντονιστούν σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, σε μια κατεύθυνση ανατροπής της αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των καρτέλ και των μονοπωλίων και με στόχο την εφαρμογή μιας πραγματικά φιλολαϊκής πολιτικής. Γι' αυτό καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους, να συμβάλουν στη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας με την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Μέσω της Λαϊκής Συμμαχίας μπορούμε να αντισταθούμε και στην πορεία να ανατρέψουμε όχι μόνο την ΚΑΠ αλλά συνολικά το σάπιο σύστημα του καπιταλισμού που οδηγεί το λαό στην εξαθλίωση.
Ετσι μόνο μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για ανάπτυξη προς όφελος του λαού μας με αποδέσμευση από την ΕΕ των μονοπωλίων, με τα μέσα παραγωγής και την γη να γίνονται λαϊκή ιδιοκτησία. Ο παραγωγικός συνεταιρισμός της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς μπορεί να μειώσει το κόστος παραγωγής με την κοινή καλλιέργεια της γης, να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας και να παράγει πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία, αφού θα ενταχθεί στην κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, θα εξασφαλίσει βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες και κτηνοτρόφους χωρίς το άγχος διάθεσης της παραγωγής, αποζημιώσεων για ζημιές από φυσικά αίτια, εξευτελιστικών τιμών που σήμερα λαμβάνουν οι αγρότες.

Το ΚΚΕ στηρίζει ταυτόχρονα τον αγώνα που δίνουν οι μικροί και μεσαίοι αγροτες στη χώρα μας για:
• Κατάργηση των χαρατσιών στα ακίνητα και στον ΕΛΓΑ
• Για εγγυημένες τιμές σε όλα τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα
• Για μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια ,αφορολόγητο πετρέλαιο .
• Για ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικό με πλήρη ασφάλιση παραγωγής και κεφάλαιο στο 100% της ζημιάς.
• Για μέτρα προστασίας της εγχώριας παραγωγής από τις εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, τις νοθείες και τις Ελληνοποιήσεις.
• Για άμεση χρηματοδότηση από την ΑΤΕ με άτοκα δάνεια, με τριετή περίοδο χάριτος που έχουν άμεση ανάγκη οι κτηνοτρόφοι.
• Για μείωση τιμής στο αγροτικό ρεύμα
• Επίσης για το Νομό μας άμεση λειτουργία των σφαγείων .




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ