Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Κεφαλονιάς ενάντια στα αιολικά: Ψήφισμα στον δημοσιογράφο Τάσο Σαραντή

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022 09:57

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Κεφαλονιάς ενάντια στα αιολικά: Ψήφισμα στον δημοσιογράφο Τάσο Σαραντή

 Η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Κεφαλονιάς ενάντια στα αιολικά, μέλη της οποίας αντιμετωπίζουμε την ποινική Δικαιοσύνη με αόριστες, αυθαίρετες και εκβιαστικές κατηγορίες κατ΄εντολή των επιχειρηματικών συμφερόντων για τον 20ήμερο αγώνα στο λιμάνι της Σάμης, δηλώνουμε την πλήρη συμπαράστασή μας στον δημοσιογράφο Τάσο Σαραντή και την συνεταιριστική εφημερίδα που εργάζεται (ΕΦΣΥΝ) ενόψει της εκδίκασης αγωγής εις βάρος τους από επιχειρηματικό όμιλο για το ρεπορτάζ του με τον τίτλο «Οι ανεμογεννήτριες “γεννούν” βιομηχανία διώξεων».

Σε μια εποχή που το δίκαιο των τόπων μας και οι αγώνες των τοπικών κοινωνιών μένουν στο περιθώριο της κυρίαρχης “ενημέρωσης”, ο Τάσος Σαραντής αλλά και άλλοι δημοσιογράφοι, καλούνται να αντιμετωπίσουν την Δικαιοσύνη με παράλογες και εκφοβιστικές δήθεν αξιώσεις εταιρειών επειδή τόλμησαν να δώσουν βήμα στους αγώνες μας και φωνή στους τόπους μας.

Η τακτική αυτή δεν μας είναι άγνωστη. Όπως και στην περίπτωση των 7 ποινικά ελεγχόμενων για το Κίνημα του λιμανιού της Σάμης, πρόκειται για την γνωστή το τελευταίο διάστημα μέθοδο SLAPP (Strategic lawsuits against public participation ή Στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού), με στόχο τον εκφοβισμό, την απαξίωση, την φίμωση και γιατί όχι την τιμωρία όσων είτε συμμετέχουν σε έναν αγώνα, είτε ενημερώνουν για αυτόν και ασκούν δημόσια κριτική. Κι ας πρόκειται για αυτονόητους, δίκαιους και με ευρεία συμμετοχή και κοινωνική νομιμοποίηση αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος, την υπεράσπιση των τόπων, τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Δυστυχώς, την περίοδο αυτή, οι αγώνες όπως και η ελεύθερη, αντικειμενική δημοσιογραφία περνούν την μέγγενη ανιστόρητων αυταρχισμών. Με τη ανοχή και την απόλυτη συνδρομή μιας κυβέρνησης οπισθοδρομικών συμπεριφορών και βίαιων αντανακλαστικών. Σε ένα νοσηρό περιβάλλον, οι εταιρείες, με την έγερση δικαστικών πειθαναγκασμών, "ασυγκράτητες" αλλά μεθοδευμένα, επιχειρούν να μας απειλήσουν, εκβιάσουν, "νουθετήσουν", για να μην χαθεί ούτε ένα λεπτό περισσότερο από τα επιχειρηματικά σχέδια και την εφαρμογή τους, ούτε ένα λεπτό από τα κέρδη τους. Σε σημείο μάλιστα, που το ιστορικό ερώτημα "ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο" να έχει ως μεταχρονολογημένη απάντηση, οι κερδοσκόποι.

Σε όλα αυτά, για ένα είμαστε σίγουροι και σίγουρες. Πως οι προσπάθειες τους αυτές με την “εργαλειοποίηση” ακόμη και της ίδιας της Δικαιοσύνης θα πέσουν στο κενό. Τα κινήματα, οι τοπικές κοινωνίες, τα δίκαια μας, δεν εκφοβίζονται, δεν απειλούνται, δεν φοβούνται, δεν σιωπούν. Το ίδιο θέλουμε και για τους δημοσιογράφους εκείνους που κόντρα στα σημεία των καιρών τολμούν να μιλήσουν στη γλώσσα της αλήθειας και μιας δημοσιογραφίας που προσπαθεί να σταθεί στο ύψος της.

Σε αυτήν τη δημοσιογραφία, στη δημοσιογραφία του Τάσου Σαραντή, εμείς, στεκόμαστε δίπλα, με όλες μας τις διαθέσεις και δυνάμεις, καταδικάζοντας κάθε προσπάθεια φίμωσης, εκφοβισμού και εξόντωσης. “Η δημοσίευσις είναι η ψυχή της δικαιοσύνης” και η δικαιοσύνη των τόπων και των αγώνας μας έχουν ως ψυχή τους (και) την δημοσίευση.

Γενάρης 2022

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Κεφαλονιάς ενάντια στα αιολικά.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ