Το σπίτι της Έλλης Λαμπέτη γίνεται Boutique Hotel

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 10 Ιουλίου 2021 19:00

Το σπίτι της Έλλης Λαμπέτη γίνεται Boutique Hotel

Hotelising

Στη συμβολή Διδότου και Δελφών στο Κολωνάκι, θα έχετε παρατηρήσει σίγουρα την προτομή της Έλλης Λαμπέτη, που φιλοτέχνησε ο Αναστάσιος Γκιόκας, μπροστά από ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο.

Αυτό που, ίσως δεν ξέρετε είναι πως εκεί βρισκόταν το σπίτι μεγάλης Ελληνίδας ηθοποιού, που. αν και έλαμψε στη σκηνή, είχε μια δύσκολη προσωπική ζωή κι ένα τραγικό φινάλε, αφού πέθανε από καρκίνο το 1983 σε ηλικία μόλις 57 ετών.

Στο πανέμορφο αυτό σπίτι, η Λαμπέτη έζησε μερικές ευτυχισμένες στιγμές -μια από αυτές ήταν και η περίοδος που υιοθέτησε ένα μικρό κορίτσι, τη Λίζα, για να το χάσει λίγο αργότερα, όταν ο βιολογικός της πατέρας τη διεκδίκησε πίσω, γεγονός που την καταρράκωσε.

Το κτίριο χρονολογείται από το 1906, θεωρείται τυπικό δείγμα της αστικής αρχιτεκτονικής του νεοκλασικισμού και έχει σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα Κρίστιαν Χάνσεν. Μάλιστα, από το 1985 έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως «έργο τέχνης».

Η Λαμπέτη ως γνωστόν γεννήθηκε στα Βίλια της Αττικής, όμως το 1928 η οικογένεια  Λούκου -αυτό ήταν το πραγματικό όνομα της ηθοποιού- μετακόμισε στην Αθήνα και εγκαταστάθηκε στο συγκεκριμένο σπίτι. Εδώ, έζησαν τη φρίκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και σε αυτό το σπίτι, η νεαρή Έλλη ετοιμάστηκε για τις εξετάσεις στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπου απορρίφθηκε για να γίνει τελικά δεκτή από τη Μαρίκα Κοτοπούλη, η οποία αναγνώρισε το σπάνιο χάρισμά της.

σπίτι Έλλη Λαμπέτη Boutique HotelΚράμα γαλλικής φινέτσας και εγγλέζικης αρχοντιάς

Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, τα νεανικά της χρόνια η σπουδαία ηθοποιός τα πέρασε σε ένα άλλο σπίτι, επί της Ασκληπιού και το συγκεκριμένο νεοκλασικό το απέκτησε αργότερα, όταν παντρεύτηκε τον Αμερικανό συγγραφέα Φρέντερικ Γουέικμαν.

σπίτι Έλλη Λαμπέτη Boutique HotelΤο κτίριο χρονολογείται από το 1906, θεωρείται τυπικό δείγμα της αστικής αρχιτεκτονικής του νεοκλασικισμού

Τη δεκαετία του '70 οι εφημερίδες της εποχής φιλοξενούσαν άρθρα για το σπίτι της οδού Δελφών, αναφέροντας πως ήταν ένα «κράμα γαλλικής φινέτσας και εγγλέζικης αρχοντιάς», με «ψηλοτάβανα δωμάτια, άνετα επιπλωμένα με ωραία παλιά πράγματα αλλά και με μοντέρνους, αναπαυτικούς καναπέδες». Δεν παρέλειπαν επίσης να σχολιάσουν τη γοητευτική ακαταστασία της ηθοποιού, που έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι της σε αυτό τον χώρο που για εκείνη ήταν το «δικό της ησυχαστήριο».

σπίτι Έλλη Λαμπέτη Boutique HotelΤο 2015 είχε αναρτηθεί πωλητήριο με 4,5 εκατ. ευρώ

Για το συγκεκριμένο κτίριο, το 2015 είχε αναρτηθεί πωλητήριο με 4,5 εκατ. ευρώ, όμως πλέον έχει αλλάξει χέρια και έχει περάσει στην εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων Hotelising. Έχοντας εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, το επόμενο διάστημα αναμένεται να μετατραπεί σε boutique hotel, που «θα τιμά την ιστορία αλλά και την αρχιτεκτονική του κτιρίου, δίνοντας μαθήματα αρχοντιάς και φινέτσας» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

σπίτι Έλλη Λαμπέτη Boutique HotelΤο boutique hotel, που «θα τιμά την ιστορία αλλά και την αρχιτεκτονική του κτιρίου, δίνοντας μαθήματα αρχοντιάς και φινέτσας

Το υπουργείο Πολιτισμού και η αρμόδια Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Σύγχρονων Μνημείων έχει θέσει αυστηρούς όρους, προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την αλλαγή χρήσης από κατοικία σε μονάδα βραχυχρόνιων μισθώσεων και τη μελέτη συντήρησης του κτιρίου που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία.

σπίτι Έλλη Λαμπέτη Boutique HotelΤο ξενοδοχείο υπολογίζεται πως θα κάνει εγκαίνια μέσα στο 2022

Γι' αυτό, όλες οι εργασίες συντήρησης θα πραγματοποιηθούν με την επίβλεψη και τις υποδείξεις της αρμόδιας Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων.

Το ξενοδοχείο που υπολογίζεται πως θα κάνει εγκαίνια μέσα στο 2022, θα λέγεται  «Villa Lambeti» και θα περιλαμβάνει έξι πολυτελείς σουίτες και ένα εντυπωσιακό rooftop με θέα.

bovary.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250