Οι 6 χρυσοί κανόνες για την υγιή, σεξουαλική ζωή των γυναικών

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2022 21:30

Οι 6 χρυσοί κανόνες για την υγιή, σεξουαλική ζωή των γυναικών

Unsplash

Oι περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους, ένα πρόβλημα σεξουαλικής υγείας. Μήπως όμως υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε κάποια από αυτά;

Τι σημαίνει υγιής σεξουαλική ζωή; 

Οι 6 χρυσοί κανόνες για μια υγιή σεξουαλική ζωή Unsplash

Συχνά όταν μιλάμε για θέματα σεξουαλικής υγείας, αυτόματα στο μυαλό μας μπαίνει μια ετικέτα «απαγορευμένου περιεχομένου». Τα ταμπού και οι προκαταλήψεις σε θέματα σεξουαλικής υγείας, οδηγούν με αυτό τον τρόπο είτε στην άγνοια, είτε σε λανθασμένες αντιλήψεις. Δεν είναι άλλωστε λίγοι εκείνοι που συγχέουν τη σεξουαλική υγεία με την αποφυγή του κινδύνου σεξουαλικών ασθενειών. Ωστόσο, η συζήτηση δεν πρέπει να περιορίζεται εδώ.

Η σεξουαλική υγεία δεν αφορά μόνο τη σεξουαλική μας ευεξία, αλλά πολλά περισσότερα. Η καλή σεξουαλική υγεία σημαίνει ελευθερία από βία και διακρίσεις, αμοιβαίο σεβασμό και ασφάλεια.

Ακολουθούν 6 κανόνες που πρέπει να θυμόμαστε όλοι για να έχουμε μια υγιή σεξουαλική ζωή.

Οι 6 χρυσοί κανόνες για μια υγιή σεξουαλική ζωή

Η συναίνεση είναι απαραίτητη

Η συναίνεση είναι κρίσιμης σημασίας όταν μιλάμε για σεξ. Αν νιώθετε έτοιμοι να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα, πρέπει κάθε μεριά να το καταλάβει 100%, χωρίς να υπάρχουν περιθώρια παρερμηνείας. Το «ναι» είναι απαραίτητο να επιβεβαιωθεί και λεκτικά, ακόμα κι αν φαίνεται ως «ναι». Σε κάθε περίπτωση το «όχι» είναι «όχι». Πείτε το και προχωρήστε.

Επικοινωνία πάνω από όλα

Ένα από τα πράγματα για το οποίο δεν βαριούνται ποτέ να μιλούν, ψυχολόγοι, σεξολόγοι και σύμβουλοι σχέσεων: Η επικοινωνία είναι το κλειδί! Εκφράστε τις σκέψεις σας και πείτε τι θέλετε. Θέστε όρια και μοιραστείτε με τον/την σύντροφό σας τι θέλετε να δοκιμάσετε στο σεξ. Αν νιώθετε λίγο περιπετειώδεις, μοιραστείτε και τις φαντασιώσεις σας.

Δίκαιο παιχνίδι

Η σεξουαλική υγεία έχει να κάνει με κάθε εμπλεκόμενο μέρος μιας σεξουαλικής σχέσης. Βεβαιωθείτε ότι τόσο εσείς όσο και ο/η σύντροφός σας λαμβάνετε την σεξουαλική ευχαρίστηση που αναζητάτε. Το σεξ είναι πάνω από όλα μια ανταποδοτική σχέση.

Αγκαλίτσες και φιλάκια

Μην βιαστείτε να εγκαταλείψετε το κρεβάτι μετά το σεξ, είτε πρόκειται για one night stand, είτε για τον/την μόνιμο/η σύντροφο σας. Το one-night stand δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να είστε ευγενικοί. Αφιερώστε λίγο χρόνο στο ερωτικό σας ταίρι και μετά το σεξ.

Προφύλαξη χωρίς φύλο

Η προστασία από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) είναι ευθύνη όλων μας ανεξαρτήτως φύλου. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να περιμένετε από τον άλλο να μεριμνήσει για το θέμα της προφύλαξης. Προμηθευτείτε τα απαραίτητα προφυλακτικά (ανδρικά ή γυναικεία) και πάρτε τη σεξουαλική σας υγεία στα χέρια σας.

Αντισύλληψη

Η συζήτηση γύρω από την αντισύλληψη, είναι ένας κανόνας σεξουαλικής υγείας που δεν μπορείτε να παραβιάσετε. Η πρόληψη κατά μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης είναι δικαίωμα κάθε γυναίκα. Επιλέξτε μια αξιόπιστη αντισύλληψη, εάν δεν είστε έτοιμη να αποκτήσετε μωρό. Τα προφυλακτικά, παραμένει η πιο εύκολα προσβάσιμη μορφή αντισύλληψης, ενώ παράλληλα σε προστατευτεί και από ΣΜΝ.

ladylike.gr




00 inkefalonia general ad 300X250