Πρώτο ένσημο για νέους ως 29 ετών: Πως θα δοθεί η επιδότηση μισθών των 600 ευρώ στους δικαιούχους

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 09:51

Πρώτο ένσημο για νέους ως 29 ετών: Πως θα δοθεί η επιδότηση μισθών των 600 ευρώ στους δικαιούχους

Τους πρώτους μήνες του 2022 αναμένεται να ξεκινήσει η επιδότηση ύψους 1.200 ευρώ για την πρόσληψη νέων χωρίς καμία προϋπηρεσία, μέτρο που εξήγγειλε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του DNews μελετάται η πληρωμή να γίνει σε δύο δόσεις δηλαδή 300 ευρώ η πρώτη δόση (για νέους και εργοδότες) και 300 ευρώ η δεύτερη δόση.

Αναλυτικότερα οι νέοι ηλικίας μέχρι 29 ετών που δεν έχουν εργαστεί θα μπορούν να αποκτήσουν τα πρώτα τους ένσημα μέσα από την επιδότηση που προσφέρει το κράτος. Κι αυτή είναι 600 ευρώ για τους εργαζόμενους και 600 ευρώ για τους εργοδότες για 6 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος πέρα από το μισθό που θα του καταβάλλει ο εργοδότης θα πάρει για 6 μήνες απασχόληση 600 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ το μήνα προσαύξηση στον μισθό για 6 μήνες. Από την άλλη οι εργοδότες για κάθε μήνα θα επιδοτούνται με 100 ευρώ για 6 μήνες για τις ασφαλιστικές εισφορές του νέου εργαζόμενου.

Για εργασία μερικής απασχόλησης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού τη; της επιδότησης, δηλαδή για 6 μήνες μερικής απασχόληση θα λάβει 300 ευρώ ο εργαζόμενος και 300 ευρώ ο εργοδότης.

Για να λάβει ένας νέος την επιδότηση μισθού θα πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

  • να είναι ως 29 ετών
  • να μην έχει ούτε ένα ένσημο
  • να θέλει να απασχοληθεί σε θέση πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του DNews θα υπάρξει το επόμενο διάστημα σχετική νομοθετική ρύθμιση όπου θα ορίζει και τον τρόπο καταβολής της επιδότησης μισθού και εισφορών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μελετάται η επιδότηση αυτή να δοθεί σε δύο δόσεις χωρίς ακόμη να υπάρχει οριστική απόφαση.

Η στόχευση του μέτρου είναι διπλή:

  • Ενίσχυση του εισοδήματος των χαμηλόμισθων συνήθως νέων εργαζόμενων
  • Επιδότηση του κόστους εργασίας για τον εργοδότη, ο οποίος θα μπορεί να προσλαμβάνει με ελάχιστο κόστος

Για παράδειγμα:

Έστω νέος 25 ετών που προσλαμβάνεται για πρώτη φορά με μικτό μισθό 650 ευρώ (τον κατώτατο μισθό) και καθαρό μισθό 558 ευρώ θα λάβει κάθε μήνα για 6 μήνες το ποσό των 100 ευρώ (σύνολο 600 ευρώ). Έτσι κάθε μήνα θα παίρνει στο χέρι με την επιδότηση 658 ευρώ.

Για εργασία μερικής απασχόλησης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού. Άρα θα λάβει κάθε μήνα ο εργαζόμενος 50 ευρώ για 6 μήνες.

Παράλληλα στο πλαίσιο αυτό από τις αρχές του 2022 αυξάνονται κατά 50.000 οι επιδοτούμενες θέσεις εργασίας για την πρόσληψη ανέργων χωρίς ηλικιακή προϋπόθεση. Ειδικότερα προβλέπεται η δημιουργία 150.000 νέων θέσεων εργασίας, με την επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών- εργαζομένων), για έξι μήνες, σε επιχειρήσεις -εργοδότες του ιδιωτικού τομέα της χώρας, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Σε περίπτωση που η νέα θέση εργασίας αφορά μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δώδεκα μηνών μέχρι την υποβολή της αίτησης-δήλωσης των επιχειρήσεων-εργοδοτών για ένταξη στο πρόγραμμα, η νέα πρόσληψη επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό πέραν της επιδότησης της και με 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Σε κάθε περίπτωση, ο καθαρός μηνιαίος μισθός, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του νεοπροσληφθέντα μακροχρόνια ανέργου δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 200) ευρώ.

Αναλυτικότερα οι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κατά τη στιγμή της πρόσληψής τους δεν πρέπει:

α) να έχουν ενεργή σύμβαση εργασίας με την αιτούσα επιχείρηση-εργοδότη, ως προσδιορίζεται με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) ή με άλλον εργοδότη, για τουλάχιστον έναν μήνα πριν από την ημερομηνία πρόσληψής τους,

β) να εργάζονται σε άλλη επιχείρηση - εργοδότη.


Ετικέτες: