Στους δρόμους σήμερα οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» (video)

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013 13:54

Στους δρόμους σήμερα οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» (video)

Στους δρόμους βγήκαν σήμερα οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», οι οποίοι συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς.Οι εργαζόμενοι ζητούν νομοθετική ρύθμιση που θα εξασφαλίζει τη συνέχιση της εργασίας τους, άμεση σύσταση μέσω των Ο.Ε.Υ., οργανωμένων Κοινωνικών Υπηρεσιών σε κάθε Δήμο και την στελέχωση τους με εξειδικευμένο προσωπικό, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους «που για πολλούς μήνες παραμένουν απλήρωτοι» και ανατροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών για τη δημιουργία κοινωνικών συνεταιρισμών. Παράλληλα εξήγγειλαν και 48ωρη απεργία. Κείμενο: Γιώργος Χαλαβαζής Βίντεο - Φωτογραφίες: Γιάννης Παπαδάτος

Το παρών στην κινητοποίηση έδωσε και ο αντιδήμαρχος Ευάγγελος Κεκάτος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Φιοραβάντες και Νίκος Γκισγκίνης, ενώ χαιρετισμό απέστειλε και η Βουλευτής Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, καθώς λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπορούσε να παραβρεθεί.

Παρακάτω ο χαιρετισμός της

«Φίλες και φίλοι,

Δυστυχώς δε βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, όπως αισθάνομαι ότι πρέπει να βρίσκομαι, λόγω των υποχρεώσεών μου στη Βουλή. Ωστόσο, χαιρετίζω τη σημερινή σας συγκέντρωση και δηλώνω αλληλέγγυα στα δίκαια αιτήματά σας.

Tο 2012 είχε ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργής Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών, με στόχο όπως διακηρύσσεται να αποφεύγεται η ιδρυματοποίηση των ευπαθών ομάδων και να διατηρούνται στον οικείο χώρο τους ή σε κοινωνικές δομές με αξιοπρεπή διαβίωση. Η σημερινή μας συνάντηση δείχνει το μέγεθος της αποτυχίας των συγκεκριμένων μνημονικών πολιτικών να προσεγγίσουν αυτόν το στόχο.

Άποψη μας είναι ότι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» πρέπει να στηριχθεί. Είναι το ελάχιστο το οποίο υπάρχει στη χώρα μας, από πλευράς κοινωνικών πολιτικών, για τη φροντίδα των ηλικιωμένων και των ΑΜΕΑ. Οι σημερινές ανάγκες για κοινωνική προστασία αυτών των ομάδων είναι πολύ μεγαλύτερες απ' αυτές που κάλυπτε το «Βοήθεια στο Σπίτι», και είναι μεγαλύτερες και εξαιτίας των σκληρών μνημονιακών πολιτικών οι οποίες εφαρμόζονται.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο δε βελτιώνει την κατάσταση, αντίθετα την υποβαθμίζει και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι το βάρος πέφτει στους ίδιους τους ασφαλισμένους, οι οποίοι καταβάλλουν και ασφαλιστική εισφορά για να στηριχθεί αυτό πρόγραμμα.

Δεύτερο ζήτημα είναι ότι αυτό το πρόγραμμα, αν ισχύσει, θα αποκλείσει χιλιάδες από τους σημερινούς δικαιούχους, καθώς αφορά μόνο όσους είναι ασφαλισμένοι. Πολλοί απ' αυτούς ήταν ανασφάλιστοι και οδηγούνται στην κοινωνική ευθανασία, στον κοινωνικό Καιάδα καθώς δεν θα εντάσσονται σε αυτό το Πρόγραμμα.
Τρίτο και σπουδαιότερο είναι ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο ενώ μέχρι σήμερα το Πρόγραμμα αυτό υλοποιούνταν από δημόσιες, κατά κάποιο τρόπο, δομές, δηλαδή από δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τώρα δίνεται η δυνατότητα με σαφή και ρητή νομοθετική διάταξη που ήδη έχει εγκριθεί, να δίνονται και σε αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Αυτό ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί μια κοινωνική πολιτική πάρα πολύ σημαντική γι' αυτά τα στρώματα, και όπως καταλαβαίνετε οι αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν θα εμπλακούν στο πρόγραμμα για να στηρίξουν αυτές τις ευπαθείς ομάδες, αλλά για το σκοπό που έχουν, δηλαδή να βγάλουν κέρδη. Είμαστε ριζικά αντίθετοι σε αυτό γιατί θα μπει σε αβεβαιότητα η απασχόληση των 3800 εργαζομένων αφού θα πρέπει ή να κάνουν συνεταιρισμούς ή να προσληφθούν από ιδιωτικές εταιρείες.

Θέλουμε να υπάρξει τακτοποίηση των εργαζομένων, των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία είναι 9 με 10 χρόνια με ετήσιες συμβάσεις, ενώ όσοι εργάζονταν σε δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αποκλειστικά με διαδικασίες ΑΣΕΠ.

Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, εμείς επιμένουμε ότι πρέπει αυτό το πρόγραμμα να παραμείνει, να αναβαθμιστεί, να ενισχυθεί και να χρηματοδοτηθεί μέσα από δημόσιες δομές. Πρέπει να συνεχίσει να ισχύει για τους 130.000 δικαιούχους και να γίνει και για άλλους. Πρέπει να τακτοποιηθούν οι εργαζόμενοι και γι' αυτό απ' την πλευρά μας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, έχει καταθέσει σχετική τροπολογία-προσθήκη, με την οποία λύνονται πολλά από αυτά τα ζητήματα.
Σας ευχαριστώ που με ακούσατε, καλή συνέχεια στον αγώνα σας!

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου
Βουλευτής Κεφαλληνίας & Ιθάκης

ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

https://www.youtube.com/watch?v=OM1dj25OGyM




00 inkefalonia general ad 300X250