Το γκρέμισμα του Αρχαιολογικού Μουσείου προκρίνει και η Υπουργός Πολιτισμού, σύμφωνα με τον Γιώργο Τσιλιμιδό

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022 19:55

Το γκρέμισμα του Αρχαιολογικού Μουσείου προκρίνει και η Υπουργός Πολιτισμού, σύμφωνα με τον Γιώργο Τσιλιμιδό

Στον Cosmos 96,5 και στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» φιλοξενήθηκε ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Τσιλιμιδός και μίλησε για την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και τις αυτοψίες που πραγματοποίησε σε σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

«Είχαμε την επίσκεψη της κας Μενδώνη στο νησί μας. Ασχολήθηκε με ευρύτερα θέματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος και αρχαιολογικού, που εκκρεμούν σε όλη την Κεφαλονιά και για τον Δήμο Αργοστολίου τα θέματα που συζητήσαμε ήταν τρία».

«Το πρώτο ήταν το Μουσείο Σκλάβου. Την ενημερώσαμε αφενός ότι έχει ενταχθεί το έργο  στο πρόγραμμα  του Υπουργείου Ανάπτυξης για την κτιριακή του ανακαίνιση και ζητήσαμε από την κα Μενδώνη μια επιπλέον χρηματοδότηση για να μπορέσουμε να  ολοκληρώσουμε και το μουσειολογικό σκέλος, δηλαδή προθήκες, βιτρίνες κλπ που χρειάζονται για τον εξοπλισμό του Μουσείου. Καταρχάς, ενθουσιάστηκε για την επιτυχία μας  να δημιουργήσουμε Μουσείο Σκλάβου και να έχουμε την συλλογή μας και την συλλογή αυτού του μεγάλου καλλιτέχνη, καθώς τον θεωρεί μεγάλο εκπρόσωπο της γλυπτικής και δεσμεύτηκε ότι θα φροντίσει να υπάρξει ανάλογη χρηματοδότηση ώστε να έχουμε την δημιουργία του Μουσείου. Αυτό ήταν το πρώτο πολύ θετικό στοιχείο σε ότι αφορά το Μουσείο Σκλάβου».

«Συζήτηση είχαμε και για το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο είναι τελματωμένο εδώ και πολλά χρόνια. Ήδη από τον περασμένο χρόνο είχαν γίνει κάποιες συζητήσεις και προχώρησε από του Υπουργείο Πολιτισμού η μελέτη για να ξαναγίνει το Μουσείο. Υπάρχουν κάποια θέματα που πρέπει να διευθετηθούν, θέματα τεχνικά κυρίως τα οποία ολοκληρώνονται. Η κα Μενδώνη είναι της άποψης να γκρεμιστεί και να χριστεί εκ νέου. Προς τα εκεί οδεύουν τα πράγματα. Το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε αυτή την απόφαση και έχει δρομολογηθεί. Αυτό που συζητήθηκε στην σύσκεψη είναι ότι έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, πρέπει να διευθετηθούν τα μικρά τεχνικά θέματα, όπως του ρυμοτομικού σχεδίου το οποίο ολοκληρώνεται και στην συνέχεια θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ των Ιονίων Νήσων. Σύμφωνα με την Υπουργό, επισπεύδουν αυτές τις ενέργειες και περιμένουμε να δούμε, πόσο χρόνο θα κρατήσουν καθώς είναι πολλές οι φορές που επισπεύδονται πράγματα και τελικώς καθυστερούν. Ελπίζω στις δεσμεύσεις της να είναι εντάξει».

«Το τρίτο θέμα είναι του Θολωτού Τάφου των Τζανάτων. Και αυτό είναι ένα έργο, το οποίο έχει υιοθετηθεί από το Υπουργείο. Η τοπική κοινωνία επεδίωκε να υπάρξει το στέγαστρο το οποίο είχε εγκριθεί από το ΚΑΣ. Και αυτό το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και επίκεινται διευθέτηση όλων των γραφειοκρατικών θεμάτων που εκκρεμούν. Ένα θέμα που μας ταλαιπώρησε αυτή την χρονιά, είναι ότι ο τάφος είναι κλειστός. Πάνω σε αυτό, η κα Μενδώνη είπε ότι υπήρχε ένα θέμα με την στατική επάρκεια του υπάρχοντος στεγάστρου μετά τον ΙΑΝΟ και ζήτησε ο προϊστάμενος της Αρχαιολογικής υπηρεσίας να υπάρξει μελέτη στατικής επάρκειας και κάποιες παρεμβάσεις για να μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές. Υπήρξε αντίδραση ως προς την σκοπιμότητα αυτής της ενέργειας, υπό τον φόβο ότι αν πάμε να επέμβουμε στο υπάρχον στέγαστρο, αυτό  μπορεί να παραμείνει εσαεί και να μην αντικατασταθεί όπως προβλέπει το νέο έργο και γι΄ αυτό τον λόγο και από τη στιγμή που δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την ασφάλεια του χώρου, ο προϊστάμενος αποφάσισε να παραμείνει κλειστός  ο χώρος. Αυτό είναι το όλο θέμα».

«Από φέτος θα λειτουργήσει κανονικά το 4ο Δημοτικό. Έχει μεταφερθεί όλος ο εξοπλισμός του σχολείου στο κτίριο και οι μαθητές θα έχουν την ευχέρεια να περάσουν την σχολική τους χρόνια σε ένα πολύ καλύτερο κτίριο, που πληροί της προδιαγραφές. Αναφορικά με τα κοντέινερ που φεύγουν από τον χώρο του ΞΕΝΙΑ, αυτά είναι ιδιοκτησία της ΚΤΥΠ και όχι του Δήμου. Υπάρχουν αιτήματα από διάφορες περιοχές της χώρας για κοντέινερ για να στεγάσουν διάφορα τμήματα τους και γι’ αυτό το λόγο έστειλε έγγραφο η ΚΤΥΠ για την μεταφορά 6 αιθουσών. Από την στιγμή που δεν μας ανήκουν και δεν τις χρησιμοποιούμε, δεν μπορούμε να τις κρατήσουμε».




00 inkefalonia general ad 300X250