Σάκης Βούτος: "Δεν ξεχνώ και σας τιμώ..."

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022 11:12

Σάκης Βούτος: "Δεν ξεχνώ και σας τιμώ..."

Μια συγκλονιστική καταγραφή των γεγονότων του 1953

ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΤΙΜΩ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 900 ΠΕΡΙΠΟΥ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ

Με Τσίπρα Αναστασιαδη και Νετανιάχου ο Σάκης Βούτος

  • 17 Ιουνίου 2017

Παρέδωσε την ευχαριστήρια επιστολή !!! Για την βοήθεια που πρόσφεραν τα 3 κράτη το 1953 !!!

ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΑΣ 
ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΟΥ !!!

ΔΕΝ  ΞΕΧΝΩ  ΤΗΣ ΜΕΡΕΣ ΟΡΓΗΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΑΣΑ



ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ
ΤΑ ΔΥΟ ΜΟΥ ΑΔΕΛΦΙΑ

6,5  ΚΑΙ  2,5  ΕΤΩΝ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΆΠΠΟΥ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ

Η ΔΕ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΘΑΜΜΕΝΗ ΣΤΑ ΜΠΑΖΑ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΘΑΨΕ ΣΟΒΑΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΗ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 
ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΈ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΩΜΈΝΑ ΧΕΡΙΑ ΠΟΥ ΞΕΘΑΨΕ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΘΑΨΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ .

ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΒΑΡΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΟΠΟΥ ΟΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΕΦΕΡΕ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ .

ΕΓΩ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΤΟ 1954 ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΩ ΟΜΩΣ ΠΟΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΦΗΓΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΓΧΩΡΗΜΕΝΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ .

ΕΥΧΟΜΕΝΟΣ ΟΠΩΣ ΜΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΖΗΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ

ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΜΩ

ΤΟ ΜΟΝΑΧΟΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΣΑΚΗΣ ΒΟΥΤΟΣ

http://voutospress.blogspot.gr/2012/08/blog-post_873.html

ΓΙΑΥΤΟ ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΗΝ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ , ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΕΜΑΣ ΝΑ ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ  

ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ !!!

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ 1953 ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΦΩ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΚΛΗΡΑ ΛΟΓΙΑ  ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ  ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ !!!

Διαμαρτυρία υπουργού και γονυκλισίαι!

Κατά τα άλλα, την ίδια ημέρα οι εφημερίδες συμπεριλαμβάνουν δήλωση-διαμαρτυρία του υπουργού Αμύνης Π. Κανελλόπουλου, που «εξέφρασε την αγανάκτησίν του διά την βραδύτηταν των ελληνικών συντονιστικών αρχών, χάρις εις την οποίαν εν τάγμα μηχανικού διαταχθέν παρ’ αυτού… να προωθηθή προς τας σεισμοπλήκτους νήσους δεν είχε φθάσει μέχρι των πρωϊνών ωρών της χθες εις ουδεμίαν εξ αυτών… Ο κ. υπουργός ανακοινών ταύτα εις τον κ. πρωθυπουργόν εζήτησε να αναζητηθούν αι ευθύναι δι’ ανακρίσεων, διότι η μη έγκαιρη άφιξις στρατού παρέσχε την εντύπωσιν αδιαφορίας των Αρχών…».

Ο «κ. υπουργός ανακοινών ταύτα» ξέχασε όμως ότι και η βραδυπορία του Βασιλικού (τότε) Ναυτικού ήταν παροιμιώδης. Κατά την «Καθημερινή» η στάση του συνιστά «επίμεμπτο ολιγωρία έναντι της συμφοράς» καθώς «σειρά πρωτοβουλιών του αρχηγού του στόλου(Ιωάννη Τούμπα, μετέπειτα βουλευτή και υπουργού της Ενώσεως Κέντρου) ματαιούνται για ακατανόητους λόγους».

Μέσα σε ένα κλίμα που υπουργός (αρμόδιος μάλιστα) εγκαλεί την κυβέρνησή του για βραδύτητα, χωρίς τουλάχιστον να παραιτηθεί, να σχολιάσει κανείς το ότι πολλές εφημερίδες ζητούν τη βοήθεια της Παναγίας είναι, εν τέλει, υπερβολή. Για παράδειγμα, «Τα Νέα» έχουν τίτλο «H Παναγιά στήριγμα στις συμφορές» και «Το Βήμα» πρωτοσέλιδο σχόλιο όπου σημειώνει ότι «ο ελληνικός λαός, εορτάζων σήμερα την ημέραν της Παναγίας,επικαλείται γονυπετής την μεσολάβησίν Της διά να σταματήση ο σεισμός…».

* H κυρία Αθηνά Κακολύρη είναι δημοσιογράφος.
Οι σεισμοί του 1953 όπως καταγράφηκαν στον αθηναϊκό Τύπο
Τα πολιτικά παίγνια, οι καταγγελίες και οι ευθύνες για τη «Χιροσίμα» του Ιονίου

 

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της εποχής τα «δανειστήκαμε» από το αφιέρωμα «50 χρόνια πριν» της τοπικής εφημερίδας «Ερμής»

Ο όρμος στο Αργοστόλι γέμισε με πολεμικά καράβια που ήρθαν για να προσφέρουν βοήθεια. Τέσσερα του Ισραήλ, έξι εγγλέζικα, πέντε αμερικάνικα, δύο ιταλικά, το μεγάλο “Φραγκλίνος Ρούσβελτ”, καθώς και ελληνικά βαπόρια της γραμμής και καΐκια.
Οι καταστροφικοί σεισμοί που έπληξαν τα Ιόνια νησία το 1953, κράτησαν σχεδόν 2 μήνες, τον  Αύγουστο και το Σεπτέμβριο (οι μικρότεροι μετασεισμοί κράτησαν πάνω από 6 μήνες). Το αποτέλεσμα ήταν να καταστραφούν ολοκληρωτικά η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ζάκυνθος. Τη καταστροφή στη Ζάκυνθο συμπλήρωσε μια μεγάλη πυρκαγιά.
Η Ελλάδα εκείνη την εποχή έβγαινε ολόκληρη από μια δύσκολη εποχή ( πόλεμος – κατοχή – εμφύλιος) και ήταν στις πρώτες προσπάθειες ανασυγκρότησης. Ο πρώτος σεισμός έγινε με επίκεντρο την Ιθάκη στις 9 Αυγούστου, ακολουθούν ισχυροί μετασεισμοί για τρείς μέρες που ενεργοποιούν σεισμικά όλοι τη δυτική Ελλάδα και τότε έγινε ο μεγαλύτερος σεισμός (πάνω από 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ) στις 12 Αυγούστου με επίκεντρο τη Κεφαλονιά. Οι σεισμοί αυτοί είναι οι καταστρεπτικότεροι που έχουν γίνει στην Ελλάδα με πάνω από 470 νεκρούς και αγνοοούμενους και 2500 τραυματίες. Αυτή τη δίμηνη σεισμική ακολουθία σημπλήρωσαν δύο σεισμοί τον Οκτώβριο στο Ληξούρι και τον Νοέμβριο στην Ιθάκη, αλλά δεν είχε μείνει τίποτε άλλο όρθιο για να το καταστρέψουν.

Στην Κεφαλονιά μικρότερες ζημιές έπαθε το βόρειο τμήμα του νησιού, η περιοχή της Ερίσου και το Φισκάρδο όπου αρκετά αρχοντικά άντεξαν τη καταστροφική μανία των πάνω από 3000 σεισμών και μετασεισμών που έγιναν μέχρι την άνοιξη της επόμενης χρονιάς και είναι από τα ελάχιστα διατηρητέα παραδοσιακά χτίσματα στο νησί.

Σημαντική ήταν η διεθνής βοήθεια που προσέτρεξε στο νησί από πολλές χώρες. Είτε τους πρώτους μήνες για την παροχή άμεσης βοήθειας, είτε στην προσπάθεια των κατοίκων να ξαναστήσουν τη ζωή τους όλα τα επόμενα χρόνια. Χαρακτηριστική η απουσία του ελληνικού κράτους που δεν μπόρεσε να δημιουργήσει τις συνθήκες για να κρατήσει τους ανθρώπους στο τόπο τους. έτσι η Κεφαλονιά εξαιτίας της έντονης μετανάστευσης που ακολούθησε τους σεισμούς στερήθηκε σημαντικό – και ίσως το πιο δημιουργικό και δυναμικό – κομμάτι του πληθυσμού της.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ – ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΤΟΥ 1953

ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΟΙ ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΒΑΡΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΑΦΟΥ ΤΗΝ ΕΙΧΕ ΞΕΘΑΨΕΙ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΑΔΕΛΦΟ ΜΟΥ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟ ΑΔΕΛΦΆΚΙ ΜΟΥ ΔΕΝ ΆΝΤΕΞΕ . Η ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΟΔΗΓΟΎΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΛΑΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΤΟ ΑΡΜΑΤΑΓΩΓΌ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Voutos Tsipras Denaxiou 660×320 (Copy)

Με Τσίπρα Αναστασιαδη και Νετανιάχου ο Σάκης Βούτος

  • 17 Ιουνίου 2017

– Παρέδωσε την ευχαριστήρια επιστολή !!!

Ευχαριστήρια επιστολή παρέδωσε ο δημοσιογράφος Σάκης Βούτος στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ευχαριστώντας με αυτό τον τρόπο δημόσια το Ισραήλ για τη βοήθεια που είχε προσφέρει στην δοκιμαζόμενη από τους σεισμούς του 1953 Κεφαλονιά.

Η παράδοση της επιστολής έγινε σε κλίμα συγκίνησης αμέσως μετά τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλακέτας στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, παρόντος, τόσο του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Η κίνηση αυτή του Σάκη Βούτου (voutospress.gr), κουβαλάει ένα έντονο συμβολικό ενδιαφέρον φιλίας και συναδέλφωσης των λαών από έναν άνθρωπο που έχασε 4 μέλη της οικογένειάς του στους σεισμούς που ισοπέδωσαν το νησί πριν από 64 χρόνια.

Έτσι, σχολιάστηκε θετικά απ’ όλους τους παρευρισκόμενους ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, φανερά συγκινημένος,  ευχαρίστησε τρεις φορές τον Κεφαλονίτη δημοσιογράφο για την πράξη του αυτή.Φωτογραφίες από την παράδοση της επιστολής ανέβασε και ο Έλληνας πρωθυπουργός στο twitter.

Επίσης, όπως ήταν αναμενόμενο, τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας μέσω των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων της χώρας μας (Καθημερινή, Πρώτο Θέμα κ.α.) αλλά και του Αθηναϊκού Πρακτορείου που αναφέρει τα εξής:

Μια ευχαριστήρια επιστολή της Κεφαλλονιάς προς το Ισραήλ από το …1953

Ένα ιδιαίτερο περιστατικό έρχεται να δώσει άλλη «νότα» στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη, θυμίζοντας το παρελθόν: μια ευχαριστήρια επιστολή προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που μεταθέτει για λίγο τη συζήτηση στο χρόνο και τον τόπο, μεταφέροντάς την στο μακρινό 1953 και την Κεφαλλονιά.

Συγκεκριμένα, ο Κεφαλλονίτης δημοσιογράφος Διονύσης Βούτος ταξίδεψε μέχρι τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παραδώσει ιδιοχείρως στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ευχαριστήρια επιστολή προς το ισραηλινό ναυτικό και τον ισραηλινό λαό για το ρόλο που διαδραμάτισαν στη διάσωση και περίθαλψη κατοίκων του νησιού στις 12 Αυγούστου του 1953, όταν σεισμός μεγέθους 7,2 Ρίχτερ χτύπησε την Κεφαλλονιά.

Τις ημέρες εκείνες, τέσσερα πολεμικά σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού με πλήρωμα 450 ανδρών ολοκλήρωναν ναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο, όταν στη λήξη τους άκουσαν στους ασυρμάτους για το μεγάλο σεισμό. Άμεσα ενημέρωσαν την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού και αλλάζοντας ρότα κατευθύνθηκαν προς το νησί, που -όπως εκ των υστέρων αποδείχτηκε- είχε μόλις βιώσει τον καταστροφικότερο σεισμό στην ιστορία του, με μετασεισμούς που ξεπέρασαν ακόμη και τα 6 Ρίχτερ.
«Αισθάνομαι την ανάγκη να μεταφέρω την ευγνωμοσύνη μου προς το λαό σας και το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ, διότι το Αύγουστο του 1953 στους καταστροφικούς σεισμούς της Κεφαλονιάς τα πρώτα πλοία που έφτασαν ήταν τα δικά σας και πρόσφεραν αμέριστη βοήθεια στον πονεμένο και κατεστραμμένο λαό της Κεφαλλονιάς. Στη δική μου οικογένεια σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα, τα δύο μου αδέλφια, ο παππούς μου και η γιαγιά μου. Το σπίτι μας καταστράφηκε ολοσχερώς, η μητέρα μου ήταν θαμμένη ζωντανή στα ερείπια και ο πατέρας μου με τα χέρια του την ξέθαψε μαζί με τους ναύτες του πολεμικού πλοίου, με το οποίο τη μετέφεραν στην Πάτρα. Στη συνέχεια, πάλι μαζί με τους ναύτες, επιστρέψαμε στα ερείπια του σπιτιού μας κι εκείνοι έθαψαν προσωρινά τα αδέλφια μου, τον παππού και τη γιαγιά», υπογραμμίζεται στην επιστολή, που θα παραδοθεί στον Ισραηλινό ηγέτη αργότερα σήμερα.

Η κίνηση αυτή συνιστά έκφραση ευγνωμοσύνης ενός απογόνου ανθρώπων που χάθηκαν στο σεισμό, ενώ η επίσημη έκφραση ευχαριστίας από το ελληνικό κράτος έχει προηγηθεί: στην πρωτεύουσα του νησιού, το Αργοστόλι, μια πλατεία φέρει εδώ και χρόνια το όνομα «Ισραήλ».

πηγή: ΑΠΕ/ΕΡΤ

Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

ΠΗΓΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΑ ΝΕΑ και τον ευχαριστώ πολλή για την δημοσίευση !!!

ΠΗΓΗ  ΠΗΓΗ   www.portoni.gr  

ΜΕ “ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ” ΤΟ ΣΑΚΗ ΒΟΥΤΟ-Ενα «ευχαριστώ» προς το Ισραήλ από την Κεφαλονιά που… εκκρεμούσε από το 1953! [εικόνες]

ΜΕ “ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ” ΤΟ ΣΑΚΗ ΒΟΥΤΟ-Ενα «ευχαριστώ» προς το Ισραήλ από την Κεφαλονιά που… εκκρεμούσε από το 1953! [εικόνες]

Ενώ στη Θεσσαλονίκη τρεις ηγέτες κρατών -Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ- συζητούν από το πρωί θέματα, που πιθανότατα θα βρίσκονται στην κορυφή της «ατζέντας» για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο επί δεκαετίες, καθορίζοντας το μέλλον της περιοχής, ένα ιδιαίτερο περιστατικό έρχεται να δώσει άλλη «νότα» στην τριμερή.

Πρόκειται για το εξής περιστατικό που ταξίδεψε στο μακρινό παρελθόν: μια ευχαριστήρια επιστολή προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που μεταθέτει για λίγο τη συζήτηση στον χρόνο και στον τόπο, μεταφέροντας την στο μακρινό 1953 και τη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά.

Συγκεκριμένα, ο Κεφαλονίτης δημοσιογράφος Διονύσης Βούτος ταξίδεψε μέχρι τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παραδώσει στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ευχαριστήρια επιστολή προς το ισραηλινό ναυτικό και τον ισραηλινό λαό, για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στη διάσωση και περίθαλψη κατοίκων του νησιού στις 12 Αυγούστου του 1953, όταν σεισμός μεγέθους 7,2 Ρίχτερ χτύπησε την Κεφαλονιά.

Τις ημέρες εκείνες, τέσσερα πολεμικά σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού με πλήρωμα 450 ανδρών, ολοκλήρωναν ναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο, όταν στη λήξη τους άκουσαν στους ασυρμάτους για τον μεγάλο σεισμό. Άμεσα ενημέρωσαν την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού και αλλάζοντας ρότα κατευθύνθηκαν προς το νησί, που -όπως εκ των υστέρων αποδείχτηκε- είχε μόλις βιώσει τον καταστροφικότερο σεισμό στην ιστορία του, με μετασεισμούς που ξεπέρασαν ακόμη και τα 6 Ρίχτερ.

«Αισθάνομαι την ανάγκη να μεταφέρω την ευγνωμοσύνη μου προς τον λαό σας και το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ, διότι το Αύγουστο του 1953 στους καταστροφικούς σεισμούς της Κεφαλονιάς τα πρώτα πλοία που έφτασαν ήταν τα δικά σας και πρόσφεραν αμέριστη βοήθεια στον πονεμένο και κατεστραμμένο λαό της Κεφαλονιάς. Στη δική μου οικογένεια σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα, τα δύο μου αδέλφια, ο παππούς μου και η γιαγιά μου. Το σπίτι μας καταστράφηκε ολοσχερώς, η μητέρα μου ήταν θαμμένη ζωντανή στα ερείπια και ο πατέρας μου με τα χέρια του την ξέθαψε μαζί με τους ναύτες του πολεμικού πλοίου, με το οποίο τη μετέφεραν στην Πάτρα. Στη συνέχεια, πάλι μαζί με τους ναύτες, επιστρέψαμε στα ερείπια του σπιτιού μας κι εκείνοι έθαψαν προσωρινά τα αδέλφια μου, τον παππού και τη γιαγιά» υπογραμμίζεται στην ευχαριστήρια επιστολή, που θα παραδοθεί στον Ισραηλινό ηγέτη αργότερα σήμερα.

Αν και η κίνηση αυτή συνιστά έκφραση ευγνωμοσύνης ενός απογόνου ανθρώπων που χάθηκαν στον σεισμό, η επίσημη έκφραση ευχαριστίας από το ελληνικό κράτος έχει προηγηθεί: στην πρωτεύουσα του νησιού, το Αργοστόλι, μια πλατεία φέρει εδώ και χρόνια το όνομα «Ισραήλ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ & Πηγή Φώτο: Eurokinissi !

ΠΗΓΗ inkefalonia.gr και την ευχαριστώ πολύ για την δημοσίευση !

ΠΗΓΗ www.portoni.gr και την ευχαριστώ πολύ για την δημοσίευση !

ΠΗΓΗ anexarttitosblog.gr και την ευχαριστώ πολύ για την δημοσίευση !

ΠΗΓΗ ekefalonia.gr και την ευχαριστώ πολύ για την δημοσίευση !




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250