Τσατραφύλλιας στον Inkefalonia 89,2: «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας – Εμμονικός αυτός ο καύσωνας»

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021 13:33

Τσατραφύλλιας στον Inkefalonia 89,2: «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας – Εμμονικός αυτός ο καύσωνας»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Φυσικός-Μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας για το παρατεταμένο κύμα καύσωνα που πλήττει την χώρα.                            

Σχετικά ανέφερε:

“Βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αυτός ο επίμονος καύσωνας ο οποίος θα μας απασχολήσει και την επόμενη εβδομάδα.

Θα δούμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες να καταγράφονται σήμερα(Παρασκευή) στην Θεσσαλία, στην Αιτωλοκαρνανία, στην Πελοπόννησο, στην Κεφαλονιά τα θερμόμετρα θα κολλήσουν στους 40βαθμούς το μεσημέρι και ίσως να τους ξεπεράσουν.

Τα δύσκολα όμως είναι μπροστά μας, θεωρώ ότι Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη θα έχουμε πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες, θα ξεπεράσουμε τους 41 βαθμούς, έχω ενημερώσει τις αρχές του νησιού για τα έντονα καιρικά φαινόμενα, πρέπει ο κόσμος να προστατευτεί, να μπει σε κλιματιζόμενους χώρους,να μην είναι εκτεθειμένος στον ήλιο.

Μιλάμε για ένα καύσωνα εμμονικό, ο οποίος με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία φαίνεται να μας εγκαταλείπει το επόμενο Σαββατοκύριακο,8 με 9 Αυγούστου.

Μιλάμε για ένα καύσωνα ο οποίος φλερτάρει με την ιστορία, προσπαθεί να νικήσει τις θερμοκρασίες τις υψηλές του 2007 όταν στη Ν. Φιλαδέλφεια και το Άργος το θερμόμετρο έφτασε τους 46,2 και του 1987 που ήταν δεκαήμερος καύσωνας(προκαλώντας έως 4.000 νεκρούς).

Εδώ στην Αθήνα κοιτάω την πρόγνωση για την Αττική και νομίζω ότι κοιτάω το Ντουμπάι, στην Αθήνα δεν θα πέσει κάτω απο 30 βαθμούς μέχρι την επόμενη Παρασκευή και το μεσημέρι θά έχει πάντα πάνω απο 40.

Όσον αφορά την Κεφαλονιά, περιμένουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, έχουμε 40 με 50% υγρασία οπότε θα υπάρχει δυσφορία.

Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, θα είναι οι “δύσκολες” μέρες του καύσωνα και για το Ιόνιο, εν ολίγοις τα δύσκολα είναι μπροστά μας, ωστόσο το επόμενο Σαββατοκύριακο όλα δείχνουν ότι υποχωρεί, ταπεινώνεται αυτός ο καύσωνας, όμως μην φανταστείτε ότι θα αρχίσει να δροσίζει, θα έχει υψηλές θερμοκρασίες.”

Στην ερώτηση εάν είναι φυσιολογικό να προκύπτουν δύο καύσωνες με τόσο μεγάλη ένταση μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα,ο κ.Τσατραφύλλιας απάντησε:

“Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, είναι σαφές ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη οφείλεται σ αυτά τα φαινόμενα, πάντα ο Ιούλιος είχε επεισόδια καύσωνα, αλλά αυτή η ένταση και αυτή η διάρκεια αν εξακολουθεί να συμβαίνει μακροχρόνια, μιλάμε για κλιματική αλλαγή.

Σίγουρα η υπερθέρμανση του πλανήτη συνδέεται με αυτά τα φαινόμενα, έχουμε βέβαια όλο το χρόνο μετά όταν κάνουμε “ταμείο” και τα επόμενα χρόνια θα γίνουν έρευνες για να δούμε πιθανόν τι συνδέεται.”

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-408408510}

 




00 inkefalonia general ad 300X250