Έκκληση Καππάτου: "Αν θέλουμε η Κεφαλονιά να μπει στις «πράσινες» περιοχές του τουρισμού, θα πρέπει όλοι να πάμε να εμβολιαστούμε"

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 26 Μαΐου 2021 15:20

Έκκληση Καππάτου: "Αν θέλουμε η Κεφαλονιά να μπει στις «πράσινες» περιοχές του τουρισμού, θα πρέπει όλοι να πάμε να εμβολιαστούμε"

Τι είπε για νέους Διοικητές Νοσοκομείων, Γέφυρα Χειμωνικού, επίσκεψη Πρωθυπουργού στην Κεφαλονιά, εισήγηση του νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ 

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2  και στον Γιώργο Χαλαβαζή μίλησε ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Παναγής Καππάτος για θέματα της επικαιρότητας.

Για την γέφυρα του Χειμωνικού ο κ. Καππάτος ανέφερε ότι την Πέμπτη 27 Μαΐου η μεταλλική γέφυρα θα βρίσκεται στην Κεφαλονιά και έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της. Στις 4 Ιουνίου θα δοθεί στην κυκλοφορία και όπως επισήμανε, το έργο εκτελείται απο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με την μεταξύ τους υφιστάμενη σύμβαση.

Πρόσθεσε επίσης ότι η οριστική μελέτη της γέφυρας του Χειμωνικού ως γέφυρας και η αποκατάσταση του δρόμου της παραλίας του Μύρτου αυτή την στιγμή βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης ,ήδη γίνονται γεωλογικοί έλεγχοι στον δρόμο του Μύρτου και καλώς εχόντων των πραγμάτων το φθινόπωρο θα ξεκινήσουν τα έργα.

Για τα λιμνοσπήλαια Μελισσάνης και Δρογκαράτης ενημέρωσε ότι το θέμα της λειτουργίας τους ήταν στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του ΚΑΣ την Τρίτη 25 Μαΐου το απόγευμα και ότι ζήτησε να παρευρίσκονται στην συζήτηση λόγω της κρισιμότητας της αδειοδότησης τους και γνωρίζοντας τις αντιρρήσεις που υπάρχουν απο τους συμμετέχοντες στην Επιτροπή του ΚΑΣ ,ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Τραυλός ο Δήμαρχος Σάμης κ. Μονιάς και ο ίδιος ,με την ιδιότητα του Βουλευτή των νησιών μας.

Ευχήθηκε η απόφαση του ΚΑΣ να είναι προς όφελος της Κεφαλονιάς και δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός, ότι το πρόβλημα με τα σπήλαια υπήρχε απο τους σεισμούς του 2014,όμως ο τότε Δήμος ως υπεύθυνος το έκρυβε και τώρα που εμφανίσθηκε γίνονται εσπευσμένα και αγχωτικά προσπάθειες για την αδειοδότηση τους.

Επισημαίνοντας την σπουδαιότητα των σπηλαίων ως φυσικών μνημείων για τον τουρισμό και την τοπική οικονομία, συνέδεσε στην συνέχεια την βαρύνουσα σημασία των εμβολιασμών με την πορεία του τουρισμού στα νησιά μας, κάνοντας μνεία στην Βρετανική αγορά και τον τρόπο με τον οποίο ο Βρετανός Πρωθυπουργός θα χειριστεί την ροή των τουριστών ανάλογα με τον προγραμματισμό των εμβολιασμών σε κάθε περιοχή.

Σημείωσε ότι ο προγραμματισμός των εμβολιασμών στην Κεφαλονιά βρίσκεται στο «πορτοκαλί», που σημαίνει ότι δεν είναι ο ανάλογος για να ενταχθεί στις πράσινες περιοχές σε σχέση με τον διαχωρισμό των περιοχών στη Ελλάδα που σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν θα αποφασίσει η Βρετανική Κυβέρνηση και πλέον η ευθύνη είναι των Κεφαλονιτών για το αν θα υποστούν τις συνέπειες.

“Εάν θέλουμε τον τουρισμό, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τον υποδεχτούμε ,είπε χαρακτηριστικά.

Θα πρέπει όλες οι επιχειρήσεις να προσέξουν τους υπαλλήλους τους ,όσοι εμπλέκονται με τον τουρισμό πρέπει να εμβολιαστούν, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να εμβολιαστούν.

Δεν το κρύβω ότι έχω θέσει θέμα υποχρεωτικότητας για τις δημόσιες υπηρεσίες ,δεν μπορώ να ακούω ότι σε δημόσιες υπηρεσίες υπάρχουν δυστυχώς αρνητές.

Είναι ατομικό δικαίωμα του καθενός να είναι αρνητής, όμως νομίζω ότι το ατομικό δικαίωμα δεν υπερισχύει μπροστά στο δημόσιο συμφέρον. Όποιος θέλει να είναι αρνητής, μπορεί να καθίσει στο σπίτι του.

Το μήνυμα μου και η αγωνία μου είναι ότι πρέπει να εμβολιαστούμε και να κλείσουμε ραντεβού το συντομότερο δυνατόν, για να αλλάξει το χρώμα της Κεφαλονιάς στον χάρτη και να γίνει πράσινο.”

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις του για την πορεία του τουρισμού στην Κεφαλονιά, ο κ Καππάτος είπε ότι οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες και τα τουριστικά γραφεία ασκούν μεγάλες πιέσεις στην κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας και αν η Κεφαλονιά όσον αφορά τον προγραμματισμό των εμβολιασμών είναι στο πράσινο δεν θα έχει δικαιολογία ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον να αρνηθεί τα ταξίδια στα πράσινα μέρη.

“Θα πρέπει και εμείς να παλέψουμε, θα πρέπει και εμείς να είμαστε έτοιμοι ώστε να μην βρει δικαιολογία η Βρετανική Κυβέρνηση να μας αποκλείσει.

Αν ανοίξει η Βρετανική αγορά, όλα τα μηνύματα είναι θετικά και θα έχουμε περισσότερο κόσμο απο πέρυσι.

Το Υπουργείο Τουρισμού είναι πολύ αισιόδοξο και όλοι περιμένουμε να δούμε τις ανακοινώσεις της Βρετανικής κυβέρνησης.”

Για την κάλυψη των θέσεων των Διοικητών του Γ.Ν Αργοστολίου και του διασυνδεόμενου με αυτό Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, ο κ. Καππάτος ενημέρωσε ότι οι αποφάσεις έχουν υπογραφεί απο τους αρμόδιους Υπουργούς και αναμένεται η δημοσίευση των αποφάσεων στο ΦΕΚ εντός της εβδομάδας.

Απο την ερχόμενη εβδομάδα 'όπως είπε θα αναλάβουν την υπηρεσία τους στα δύο νοσοκομεία και συμπλήρωσε:

“Είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η εξέλιξη, έχουμε πάρα πολλά θέματα σε εκκρεμότητα και στα δύο νοσοκομεία και πρέπει να αρχίσουμε να τα “δουλεύουμε”.

Προσλήψεις γιατρών, άνοιγμα νέων κλινικών, η Ψυχιατρική, η ΜΕΘ, η επισκευή του νοσοκομείου, νέα μηχανήματα, είναι πάρα πολλά θέματα τα οποία θα τα δουλέψουμε εντατικά.

Για το νομοσχέδιο με το νέο εκλογικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που κατατέθηκε προς συζήτηση στην Βουλή την Τρίτη 18 Μαΐου το οποίο θέτει τέλος στον θεσμό της απλής αναλογικής και του οποίου εισηγητής είναι ο κ. Καππάτος, ανέφερε:

“Το νομοσχέδιο συζητείται σε επίπεδο Επιτροπών, έχουν γίνει τρείς Επιτροπές έως τώρα ,την Πέμπτη 27 Μαΐου είναι η τέταρτη Επιτροπή -η δεύτερη ανάγνωση Νομοσχεδίου και προς ψήφιση θα εισαχθεί το νομοσχέδιο την Τρίτη και Τετάρτη 1η και 2α Ιουνίου αντίστοιχα.

Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της βουλής θα είναι διήμερη γιατί είναι ένα πολύ σημαντικό Νομοσχέδιο και είναι μεγάλη τιμή για εμένα που επιλέχθηκα απο τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ τον κ. Μπούγα να είμαι εισηγητής αυτού του νομοσχεδίου.

Η επιλογή μου τιμά εμένα και τα νησιά μας.

Ήμουν εισηγητής στο νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε τον Φεβρουάριο για τα ΜΜΕ, οπότε λογικά δεν ήταν η σειρά μου να μπω τόσο γρήγορα εισηγητής ,αλλά οι περιστάσεις και η σημαντικότητα του νομοσχεδίου οδήγησαν να με ορίσουν εισηγητή.

Έχω πολύ καλή συνεργασία, με του Υπουργούς κ. Βορίδη και κ. Πέτσα και λόγω του ότι επεξεργαζόμαστε το νομοσχέδιο αυτό το διάστημα, σε καθημερινή βάση.

Αυτό το νομοσχέδιο επεξεργάζεται την εκλογή των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών.

Από τις προηγούμενες εκλογές αναδείχθηκαν τα προβλήματα που δημιούργησε η απλή αναλογική που ψήφισε η κυβέρνηση Σύριζα.

Η απλή αναλογική δημιούργησε περισσότερα εμπόδια στην τοπική διακυβέρνηση απο εκείνα που υποτίθεται ότι θα επίλυε ,στέρησε σε μεγάλο βαθμό την δυνατότητα αποτελεσματικής διοίκησης, έθεσε εμπόδια στους εκλεγμένους δημάρχους και τους περιφερειάρχες για την άσκηση της πολιτικής για την οποία ψηφίστηκαν απο το εκλογικό σώμα.

Αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2019,το Υπουργείο Εσωτερικών για να λύσει αυτό το θέμα της ακυβερνησίας που έφερε η απλή αναλογική και το μεγαλύτερο παράδειγμα είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης , έδωσε αρμοδιότητες στις οικονομικές επιτροπές των δήμων ούτως ώστε να μπορούν να περνούν θέματα και να μπορούν οι δήμαρχοι να κυβερνήσουν και στέρησε αντίστοιχα αυτά τα θέματα απο τα δημοτικά συμβούλια.

Οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι που εξελέγησαν ήταν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που δεν έφτασαν το 3%,με 1,5-1,6-1,7 σήμερα είναι δημοτικοί σύμβουλοι.

Αυτά λοιπόν θεραπεύουμε με την αυξημένη αναλογική, προσαρμόζεται το όριο απο τον πρώτο γύρο στο 43%,είναι ένα ποσοστό που έχει κριθεί συνταγματικά νόμιμο απο το ΣΤΕ ότι μπορεί από την πρώτη Κυριακή μια παράταξη να εκλεγεί και το δεύτερο σημαντικό το οποίο ψηφίζουμε είναι ότι ο νέος δήμαρχος και το δημοτικό του συμβούλιο θα έχει χρονική διάρκεια θητείας 5 ετών.(αυξάνεται σε πέντε χρόνια, από τέσσερα που ισχύει σήμερα, η διάρκεια της δημοτικής και περιφερειακής περιόδου).

Ένας Δήμαρχος (περιφερειάρχης) όταν εκλέγεται πρέπει να φτιάξει τις μελέτες του και να υλοποιήσει το έργο του ,αυτό είναι πολύ δύσκολο μέσα σε 4 χρόνια, ενώ τα 5 χρόνια θεωρούμε ότι είναι ένα εύλογο διάστημα για να ολοκληρώσει το έργο του και στην πενταετία να ξανακριθεί.

Οι πρώτες αυτοδιοικητικές εκλογές με την αυξημένη αναλογική θα γίνουν 8 Οκτωβρίου του 2023 και ο νέος δήμαρχος και το δημοτικό του συμβούλιο θα αναλάβουν 1η Ιανουαρίου του 2024.

Ο δήμαρχος (ο περιφερειάρχης) θα έχει τα 3/5 και θέτουμε και το όριο του 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού η περιφερειακού συμβούλου, ούτως ώστε μα μην έχουμε τα σημερινά φαινόμενα.

Η αντίρρηση του ΣΥΡΙΖΑ έγκειται στο ότι η απλή αναλογική ισχύει στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης.

Ο νόμος που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ είδαμε στην πράξη ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Φαίνεται εν τοις πράγμασι ότι ούτε ήταν σωστός και ούτε είμαστε ώριμοι ακόμα ως κοινωνία για να έχουμε ένα τέτοιο πολιτικό σύστημα.

Αυτό που χρειάζεται η χώρα μας είναι η αυξημένη αναλογική ,το νομοσχέδιο που θα ψηφίσουμε την επόμενη εβδομάδα και πραγματικά είναι μεγάλη τιμή για εμένα που εισηγούμαι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αυτό το νομοσχέδιο και στηρίζεται ολόκληρη η παράταξη της ΝΔ σε εμένα ως εισηγητή.

Είναι μεγάλη τιμή και αυτό δείχνει την καλή συνεργασία που έχω με την Κυβέρνηση, με τους Υπουργούς και με τον Πρωθυπουργό.”

Τέλος ενημέρωσε ότι αρχές Ιουνίου θα επισκεφτεί την Κεφαλονιά ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αμυράς για να συζητήσει με τους φορείς και τους πολίτες γαι τους νέους Δασικούς Χάρτες ,και με την έναρξη των περιοδειών του θα επισκεφθεί την Κεφαλονιά και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-192276962}

Απόδοση συνέντευξης: Ελευθερία Κουλουριώτου 




00 inkefalonia general ad 300X250