Κ. Πρέντζας: «Ο "Ιανός" στέρησε φέτος στην Κεφαλονιά, δύο "Γαλάζιες Σημαίες”» - Πώς συνέβη αυτό

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 20 Μαΐου 2021 15:31

Κ. Πρέντζας: «Ο "Ιανός" στέρησε φέτος στην Κεφαλονιά, δύο "Γαλάζιες Σημαίες”» - Πώς συνέβη αυτό

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2fm με τον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου, ,μίλησε ο υπεύθυνος Επιθεωρητής των ακτών Κεφαλονιάς και Ιθάκης του εθνικού χειριστή του προγράμματος "Γαλάζια Σημαία"(ΕΕΠΦ),Κωνσταντίνος Πρέντζας.

 

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών.

Με 545 βραβευμένες ακτές, 16 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 49 χώρες .

Στην Κεφαλονιά το 2021 θα κυματίσουν 16 γαλάζιες σημαίες και στην Ιθάκη 1.

Σχετικά ο κ.Πρέντζας ανέφερε:

“Θα είχαμε μεγαλύτερο αριθμό “Γαλάζιων Σημαιών”, όμως αποφάσισε φέτος ο υπεύθυνος διεθνώς χειριστής του Προγράμματος, ο Fee(Foyndation for Environmental Education,/ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης),ότι η γαλάζια σημαία θα είναι πλέον μία ανα σημείο δειγματοληψίας.

Μπορούμε να έχουμε δύο οργανωμένα σημεία ,δύο γαλάζιες σημαίες να κυματίζουν ,αλλά στην προσμέτρηση των παραλιών είναι μία.

Οι παραλίες που πήραν “Γαλάζια Σημαία” για φέτος είναι στον Δήμο Αργοστολίου Άβυθος, Αϊ Χέλης, Άμμες,ΑράγιαΠόρου,Λουρδάς, ΜακρύςΓιαλός,ΜεγάληΆμμος,Μούντα,ΜπούκαΓραδάκια,Πλατύς Γιαλός και Τουρκοπόδαρο/White Rocks Hotel .Οι παραλίες του Αϊ Χέλη, Τουρκοπόδαρο/White Rocks Hotel,και τα Αράγια Πόρου είναι καινούργιες. Προστέθηκαν φέτος.

Στον Δήμο Ληξουρίου,Ξι,Πετανοί και Λέπεδα και στον Δήμο Σάμης,Αντίσαμος και Μύρτος”.

Όσον αφορά τα κριτήρια για να κερδίσει μια ακτή τη “Γαλάζια Σημαία”, ενημέρωσε ότι είναι συνολικά 33, με βασικότερα να τηρεί ο διαχειριστής της παραλίας την νομοθεσία για τον ναυαγοσώστη η οποία νομοθεσία λέει ότι ανά πολυσύχναστη παραλία πρέπει να υπάρχει ναυαγοσώστης, ενώ σ αυτές που δεν είναι πολυσύχναστες, μπορούν να υπάρχουν μόνο τα ναυαγοσωστικά εφόδια και το βασικότερο όλων η ποιότητα των υδάτων. Σημείωσε δε, ότι η ποιότητα των υδάτων είναι πολύ σημαντικό κριτήριο, γιατί ενώ μπορεί να χαρακτηριστούν εξαιρετικά νερά κολύμβησης αυτό δεν είναι αρκετό, πρέπει να χαρακτηριστούν άριστα.

“Χάσαμε τις “Γαλάζιες Σημαίες” στα Σπάσματα και την Αγία Βαρβάρα, γιατί υπάρχει ένας αλγόριθμος ο οποίος υπολογίζει την ποιότητα του νερού. Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο είχαμε το φανόμενο του “Ιανού” στην Κεφαλονιά, οι προγραμματισμένες μετρήσεις απο την Περιφέρεια έγιναν 20 και 21 Σεπτεμβρίου, δηλαδή αμέσως μετά τον “Ιανό”, που στην Θάλασσα είχαν καταλήξει τα πάντα. Ενώ το θέσαμε το θέμα αυτό στην Επιτροπή, δυστυχώς δεν το έλαβαν υπόψιν τους.

Η “Γαλάζια Σημαία” σε βραβεύει για την προηγούμενη χρονιά,όμως οι μετρήσεις των νερών γίνονται κάθε χρόνο. Γίνονται έξι μετρήσεις, απο την Περιφέρεια, απο τον Μάιο έως τον Οκτώβριο κάθε χρονιάς και οι μετρήσεις των νερών όταν καταθέτουμε την αίτηση είναι τετραετίας ,βγαίνει ένας αλγόριθμος απο τις μετρήσεις των τεσσάρων χρόνων και εάν οι 22 απο τις 24 είναι πάρα πολύ καλές και η δύο μετρήσεις είναι παραδόξως πάρα πολύ ψηλά, μπορεί να την χάσεις την παραλία.Αν έχει 24 μέτριες,δεν την χάνεις. Έχουμε κάνει μια αίτηση στην αρμόδια επιτροπή γιατί Θεωρούμε ότι ο αλγόριθμος αυτός δεν είναι σωστός ,γιατί δεν υπολογίζει τους απρόβλεπτους παράγοντες όμως είναι θέμα δικό τους αν θα τον αλλάξουνε .

Όσον αφορά την Περιφέρεια, έπρεπε πέρυσι να μας ενημερώσει για τα υψηλά ποσοστά που βρέθηκαν λόγω “Ιανού” και να ζητήσουμε επανεξέταση των υδάτων”.

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν συζητήσεις με τον Δήμο Αργοστολίου για 3 η 5 νέες “Γαλάζιες Σημαίες”,οπότε θα πρέπει οι διαχειριστές των παραλιών αυτών να οργανωθούν απο αρχές Ιουλίου, να τις ελέγξει ο επιθεωρητής και απο το 2022 να αποκτήσουν “Γαλάζια Σημαία”

Ερωτηθείς για την παραλία του Μύρτου,είπε ότι ο Δήμος Σάμης έχει ξεκινήσει την οργάνωση της παραλίας,έχει πάρει 'Γαλάζια Σημαία”και ότι κατά την δική του εκτίμηση θα εξασφαλισθεί η πρόσβαση στην παραλία.

Ο κ.Πρέντζας στην συνέχεια,ενασχολούμενος και με τα Φωτοβολταικά Συστήματα(Ionian Eco - Circular economy solution),αφού ενημέρωσε ότι έχουν εγκατασταθεί τα φωτοβολταικά στο σχολικό συγκρότημα στον Περιφερειακό Αργοστολίου όμως η σύνδεση τους με το δίκτυο του ΔΕΔΗΕ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη λόγω γραφειοκρατίας,ενώ έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ένα χρόνο πρίν,απαρίθμησε τα ωφέλη των φωτοβολταικών.

“Σίγουρα για κάποιον ο οποίος δεν έχει ρεύμα εκεί που κατοικεί, (εξοχικό, σκάφος, τροχόσπιτο),τα φωτοβολταικά είναι η μόνη λύση, η οποία είναι και αξιόπιστη και οικονομική και οικολογική. Σε μια διακοπή ρεύματος, έχεις ρεύμα. Τα διασυνδεδεμένα φωτοβολταικά έχουν δύο τρόπους σύνδεσης. Ο ένας αφορά τα φωτοβολταικά της στέγης, ένα πρόγραμμα που αυτή την στιγμή το Αρμόδιο Υπουργείο το αναδιαρθρώνει με τέτοιο τρόπο που κατ εμέ είναι ασύμφορο και δεν το προτείνω. Αυτό που συμφέρει είναι ο ενεργειακός συμψηφισμός επειδή έχουν πέσει οι τιμές στον εξοπλισμό, με τάση βέβαια απο δω και πέρα να ανέβουν όλα, λόγω του covid-19,η αγορά έχει πάρει 20%. Ως ενεργειακός συμψηφισμός νοείται ο συμψηφισμός της παραγόμενης απο το Φ/Β σύστημα ενέργειας με την καταναλισκόμενη στις εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού, ο οποίος διενεργείται σε ετήσια βάση.

Όταν έχεις μεγάλη κατανάλωση και είσαι επιχείρηση που γλυτώνεις τον ΦΠΑ,τότε πράγματι είναι ένα έργο που μπορεί να αποσβεσθεί και σε λιγότερο απο πέντε χρόνια.

Περιμένουμε να βγεί και το πρόγραμμα “Εξοικονομώ” στις επιχειρήσεις που θα περιέχει και φωτοβολταικά,όμως και χωρίς πρόγραμμα μια επιχείρηση την συμφέρει το φωτοβολταικό σύστημα.

Τον ιδιώτη τον συμφέρει εκατό τοις εκατό, εάν μπεί στο πρόγραμμα Εξοικονομώ -Αυτονομώ”.Έχω κάνει μια πρόταση και την έχω καταθέσει και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ότι μια σύγχρονη κατοικία έχοντας ένα σύστημα ηλεκτρικής θέρμανσης και φωτοβολταικά ,μειώνει τα ενεργειακά του έξοδα το λιγότερο 80% και για 25 χρόνια δεν υπάρχει φθορά.

Κλείνοντας ο κ,Πρέντζας εξέφρασε την ελπίδα την προσπάθεια που καταβάλλει η Κεφαλονιά για την αύξηση των “Γαλάζιων Σημαιών”,να την κάνει όλο το Ιόνιο ,η Περιφέρεια να το δεί διαφορετικά και κάποια στιγμή η Ελλάδα να πάρει την πρώτη θέση που της αξίζει.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-220963917}




00 inkefalonia general ad 300X250