Τι θα ισχύει από τον Ιούνιο σε γάμους και βαπτίσεις – Πόσα άτομα θα επιτρέπονται στις δεξιώσεις

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 13 Μαΐου 2021 17:16

Τι θα ισχύει από τον Ιούνιο σε γάμους και βαπτίσεις – Πόσα άτομα θα επιτρέπονται στις δεξιώσεις

Νέα μέτρα στο πλαίσιο της χαλάρωσης του lockdown

Από τον Ιούνιο θα επιτρέπονται ξανά οι γάμοι και οι βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, στην επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό στη χώρα.

Από τον επόμενο μήνα θα μπορούν να γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε ανοιχτούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα. Ωστόσο, όλο τον Μάιο, θα εξακολουθήσει η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στα καταστήματα εστίασης.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, τα μουσεία ανοίγουν στις 14 Μαΐου, τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους ξεκινούν στις 21 Μαΐου με πληρότητα 75%, ενώ τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους επανεκκινούν στις 28 Μαΐου.

Άρση lockdown: Από τον Ιούνιο γάμοι και βαφτίσεις με 100 άτομα σε εξωτερικούς χώρους

Πότε ανοίγουν τα κτήματα για τις δεξιώσεις και τους γάμους

Εντός του Ιουνίου ανοίγουν τα κτήματα που διοργανώνουν δεξιώσεις για γάμους, ενώ υπάρχει η σκέψη να ανοίξουν και τα γυμναστήρια, αλλά μόνο για τους εμβολιασμένους.

Αυτά δήλωσε στο Μέγκα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ορίζοντας ως ημερομηνία κλειδί τη 15η Μαΐου.

"Πολλά θα αλλάξουν στις 15 του μήνα, είπε. Μπορεί το click inside, η μετακίνηση μεταξύ νομών, η επέκταση του ωραρίου. Για να μη χτίζουμε προσδοκίες θα πρέπει να αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις. Είναι μια ημερομηνία – κλειδί που θα ξεκλειδώσει πολλά πράγματα" σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Για την εστίαση και τη μουσική

Για τη μουσική στην εστίαση προέβλεψε ότι θα έρθει όταν θα γίνει και επέκταση του ωραρίου:

"Και στην πρώτη επανεκκίνηση η μουσική ήρθε σε δεύτερο χρόνο. Τώρα υπάρχει ο περιορισμός του ωραρίου. Με την επέκτασή του, θα έρθει και η μουσική. Έτσι ξεκινήσαμε και πέρυσι και σε ένα εύλογο διάστημα μπήκε και η μουσική"

"Το όριο με έξι άτομα ανά τραπέζι λειτουργεί πολύ καλά. Θεωρώ ότι προς το παρόν θα παραμείνει αυτό. Με τις οικογένειες υπάρχει η δυνατότητα να βρίσκονται όλοι μαζί. Αυτό θα συνεχίσει να ισχύει για κάποιο διάστημα", σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης, ενώ επανέλαβε ότι οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί θα συνεχίσουν να στηρίζονται μέσω της Επιστρεπτέας προκαταβολής.

Τι θα γίνει με τα γυμναστήρια

Οσον αφορά τα γυμναστήρια υπάρχει η σκέψη να ανοίξουν αλλά αρχικά μόνο για τους εμβολιασμένους, είπε.

"Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία των επαγγελματιών. Για τα γυμναστήρια θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις, θα έχουν έναν ειδικό πρόγραμμα στήριξης που θα ανακοινωθεί, αναμένουμε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό θα ισχύσει και για τους παιδότοπους. Θα είναι μη επιστρεπτέο το ποσό που θα λάβουν. Αυτή την εβδομάδα θα γίνουν οι ανακοινώσεις. Υπάρχει σκέψη της επιτροπής για άνοιγμα μόνο με εμβολιασμένους πελάτες, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε τις ανακοινώσεις".

Για τα κτήματα δεξιώσεων

"Για τα κτήματα δεξιώσεων, αυτή την εβδομάδα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για να ξεκινήσουν και τον προγραμματισμό τους οι επιχειρηματίες, είπε ο κ. Παπαθανάσης. Θα ανοίξουν μέσα στον Ιούνιο, αλλά δε γνωρίζω ακριβή ημερομηνία, ούτε ακριβή αριθμό ατόμων".

thetoc.gr