Ερώτηση Βελόπουλου για το Επίδομα ενοικίου σεισμοπλήκτων των Εργατικών Κατοικιών Ληξουρίου - Οι απαντήσεις των Υπουργών

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 07 Μαΐου 2021 16:35

Ερώτηση Βελόπουλου για το Επίδομα ενοικίου σεισμοπλήκτων των Εργατικών Κατοικιών Ληξουρίου - Οι απαντήσεις των Υπουργών

Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Τον κ. Υπουργό Οικονομικών

 

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με πληροφορίες από πληγείσες οικογένειες των Εργατικών Κατοικιών του Ληξουρίου Κεφαλληνίας και σύμφωνα με τοπικό δημοσίευμα του διαδικτύου, της 4ης Ιανουαρίου 2021, από τον Σεπτέμβριο του 2020, δεν έχουν λάβει οι ανωτέρω οικογένειες την προβλεπόμενη επιδότηση του ενοικίου. Πρόκειται για 52 οικογένειες, οι οποίες, επί επτά συναπτά έτη, από το 2014 και εντεύθεν, διαμένουν σε μισθωμένα διαμερίσματα, μέχρι να ξαναχτιστούν οι Εργατικές Κατοικίες του Ληξουρίου, στις οποίες και διέμεναν. Όλους αυτούς τους μήνες, άλλοι χρωστάνε στους ιδιοκτήτες, άλλοι εξόφλησαν τα μισθώματα τα με δανεικά και άλλοι τα εξοφλούν με δυσβάσταχτες θυσίες.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιους λόγους οφείλεται η διακοπή χορήγησης του επιδόματος ενοικίου στις άνω αναφερόμενες 52 σεισμόπληκτες οικογένειες του Ληξουρίου και πότε θα αποκατασταθεί η συνέχιση της χορήγησής του;
  2. Προτίθεται ο κ. Υπουργός, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να


απαντήσει σχετική με τα της παρούσας ερώτησή μας, η οποία ετέθη υπόψη του, με θέμα: «Εργατικές κατοικίες Ληξουρίου Κεφαλονιάς - Ένα δράμα 6 ετών», υπ’ αρ. Πρωτ. 7497/18-6-2020;

(https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265- 8e0b-078e1 bc7375a/11302141 .pdf)

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

Προβλήματα σεισμόπληκτων των εργατικών κατοικιών του Ληξουρίου 

ΣΧΕΤ: Οι με αρ.πρ. 3312/15-1-2021 και 7497/18-6-2020 Ερωτήσεις.

Σε απάντηση των παραπάνω Ερωτήσεων που κατατέθηκαν στη Βουλή από τον βουλευτή κ. Κ. Βελόπουλο, σχετικά με το αναφερόμενο θέμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Το έτος 2008 ο τ. ΟΕΚ είχε λάβει μέτρα ενίσχυσης των σεισμόπληκτων δικαιούχων του, όπως διαγραφή οφειλών από κατοικίες που κρίθηκαν κατεδαφιστέες, αναστολή πληρωμής οφειλών για κατοικίες που κρίθηκαν επισκευάσιμες, καθώς και ειδικό δανειοδοτικό πρόγραμμα με άτοκα δάνεια 15ετούς διάρκειας για την αποκατάσταση σεισμόπληκτων κατοικιών.
Ανάλογα μέτρα προώθησε και ο ΟΑΕΔ, ως καθολικός διάδοχος του τ. ΟΕΚ, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στέγης που προκάλεσε ο σεισμός της Κεφαλονιάς της 26-1-2014. Για το σκοπό αυτό εκδόθηκαν και δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ 1030/Β/25-04-2014 αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας,οι οποίες, εκτός των άλλων, προέβλεπαν:

  1. Τη διαγραφή των δόσεων των δικαιούχων του τ. ΟΕΚ των οποίων οι κατοικίες χαρακτηρίστηκαν σεισμόπληκτες. Η σχετική απόφαση αφορούσε δόσεις που οφείλονταν για το μετά το σεισμό χρονικό διάστημα, από τίμημα εργατικών κατοικιών ή αγορασμένων διαμερισμάτων, από δάνεια αποπεράτωσης, επέκτασης, αναμόρφωσης και επισκευής κατοικίας με την προϋπόθεση ότι οι κατοικίες στις οποίες αφορούν τα ανωτέρω, κρίθηκαν οριστικά κατεδαφιστέες από τις επιτροπές του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ).
  2. Τη χορήγηση διετούς αναστολής, χωρίς επιβάρυνση με τόκους υπερημερίας στην αποπληρωμή οφειλών δικαιούχων τ. ΟΕΚ από παραχώρηση έτοιμης κατοικίας σε οικισμό ή αγορασμένο διαμέρισμα ή από χορηγηθέντα δάνεια κεφαλαίων του τ. ΟΕΚ αγοράς ή ανέγερσης κατοικίας, με την προϋπόθεση ότι οι κατοικίες στις οποίες αφορούν τα ανωτέρω κρίθηκαν από τις επιτροπές του ΥΠΟΜΕΔΙ και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ προσωρινά ακατάλληλες για οίκηση - επισκευάσιμες.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα στους οικισμούς των 54 εργατικών κατοικιών με την επωνυμία «ΛΗΞΟΥΡΙ I» και των 8 εργατικών κατοικιών με την επωνυμία «ΛΗΞΟΥΡΙ ΙΙ», αρκετές από τις 54 κατοικίες του πρώτου οικισμού κρίθηκαν κατεδαφιστέες (κόκκινες) ή προσωρινά ακατάλληλες (κίτρινες), στις δε 8 κατοικίες του δεύτερου οικισμού σημειώθηκαν μεμονωμένες βλάβες κυρίως στις στέγες των κτιρίων οι οποίες επισκευάστηκαν.

Εξάλλου, με την αριθ. 5189/Α321/06-10-2017 κοινή απόφαση των Υπουργών Υποδομών & Μεταφορών και Οικονομίας & Ανάπτυξης καθορίστηκαν οι ελάχιστες υποχρεωτικές απαιτήσεις για τη σύνταξη μελετών επισκευής/ενίσχυσης των εργατικών πολυκατοικιών στην περιοχή «ΛΗΞΟΥΡΙ Ι» στην Κεφαλονιά λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ των άλλων και την αριθμ. οικ. 380/Φ1.20/20-11-2014/ΔΑΕΦΚ απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υποδομών με θέμα «Έγκριση διάθεσης πίστωσης 4.000.000,00 € (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) για την υλοποίηση του έργου Ανακατασκευή/ επισκευή των διωρόφων σεισμοπλήκτων εργατικών κατοικιών του οικισμού «ΛΗΞΟΥΡΙ Ι» στην Κεφαλονιά».

Λαμβανομένων υπόψη των παραπάνω και επειδή στο πλαίσιο του ν. 4144/2013- με τον οποίο ο ΟΑΕΔ κατέστη καθολικός διάδοχος του τ. ΟΕΚ- δεν υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής νέου έργου, ο ΟΑΕΔ δεν μπορεί να προβεί στην ανακατασκευή των χαρακτηρισμένων ως ακατάλληλων κατοικιών του οικισμού. Άλλωστε όπως προαναφέρθηκε, η ως άνω ΚΥΑ καθόρισε τις ελάχιστες απαιτήσεις και προϋποθέσεις για την υλοποίηση του έργου.

Όσον αφορά στη διερεύνηση για την απόδοση ευθυνών στην περίπτωση που προϋπήρχαν του σεισμού κατασκευαστικά προβλήματα στις εν λόγω εργατικές κατοικίες, τα οποία μεγεθύνθηκαν λόγω των συνεπειών ενός απροβλέπτου γεγονότος όπως είναι ο σεισμός - όταν μάλιστα είναι γνωστό πως η αντιμετώπισή του αναλόγως των χαρακτηριστικών του δεν είναι πάντοτε επιτυχής - εκείνο που αποτελεί γεγονός είναι πως οι εργολαβίες των οικισμών πραγματοποιήθηκαν από τον τ. ΟΕΚ με οριστικές μελέτες πλήρεις και τα έργα κατασκευάστηκαν με τις απαιτούμενες προδιαγραφές με όλες τις νόμιμες προς τούτο διαδικασίες.

Τέλος, για το θέμα της επιδότησης ενοικίου, αρμόδιο να απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Οικονομικών.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

 

Σχετικά με την υπ' αριθμ. πρωτ. 3312/15.1.2021 ερώτηση.

Σε απάντηση της υπ' αριθμ. πρωτ. 3312/15.1.2021 ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Βελόπουλος, σας γνωρίζουμε ότι αρμόδια να σας απαντήσουν είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών

Υποθέσεων και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προς το οποίο διαβιβάζουμε το παρόν για τα θέματα αρμοδιότητάς του.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250