Εμβόλιο - Κικίλιας: Διαθέσιμα όλα τα σκευάσματα από το τέλος Μαΐου για τους 30 - 44

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 06 Μαΐου 2021 13:12

Εμβόλιο - Κικίλιας: Διαθέσιμα όλα τα σκευάσματα από το τέλος Μαΐου για τους 30 - 44

Μετά τους 40-44 που αποκτούν πρόσβαση τις επόμενες ημέρες σε όλα τα εμβόλια, προστίθενται και οι 30-39 στην εξίσωση, ως το τέλος του μήνα

Τα εμβόλια όλων των φαρμακευτικών εταιρειών που έχουν πάρει έγκριση για την κατασκευή των σκευασμάτων κατά του κορονοϊού θα είναι διαθέσιμα από το τέλος Μαΐου για τις ηλικίες 30 - 44. Οπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, οι συμπολίτες μας που δεν έχουν μπει ακόμα στον... χορό των εμβολίων θα μπορούν στο προσεχές διάστημα να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν όχι μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο είναι διαθέσιμο για τους 30-39 και 40-44, αλλά και με τα υπόλοιπα των PfizerModernaJohnson & Johnson.

Ο υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε τα όσα είχαν διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες για τη διάθεση κι άλλων εμβολίων πλην αυτού της AstraZeneca για την ηλικιακή ομάδα των 40-44 και πρόσθεσε πως και η ακριβώς από «κάτω» ηλικιακή ομάδα, αυτή των 30-39 θα «επωφεληθεί» από το δικαίωμα της επιλογής εμβολίου. Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη ηλικιακή ομάδα, αυτή των 45-49 έχει πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια.

Ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι «πριν το τέλος Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια» κι εξήγησε ότι το 70% άνω των 60 ετών θα έχει εμβολιαστεί στο τέλος Μαΐου και οι υπόλοιποι θα μπορούν να εμβολιαστούν μέσα στον Ιούνιο. Αναλύοντας τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ανέφερε, ότι ξεπεράσαμε τους 111 χιλιάδες εμβολιασμούς, ενώ και σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 100.000.

«Μειώνονται τα κρούσματα, επιπεδώνεται η καμπύλη, έχουμε όμως πίεση ακόμα στις ΜΕΘ. Μόνιμα βελτιώνεται η κατάσταση έτσι ώστε να επιστρέψουμε σε μια μερική κανονικότητα.», είπε. Σχετικά με τις μάσκες, ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι θα τις φοράμε για αρκετό καιρό ακόμα, ειδικά σε κλειστούς χώρους. Για του εξωτερικούς χώρους είπε ότι θα εξεταστεί στο μέλλον.

Οσον αφορά στην ανοσία του πληθυσμού, ο υπουργός είπε ότι αν προσθέσουμε τους εμβολιασμένους με αυτούς που νόσησαν και απέκτησαν αντισώματα μέσα στο καλοκαίρι θα πετύχουμε την ανοσία. Ωστόσο, έθεσε ως προϋπόθεση να συνεχίσουν να παραδίδονται οι δόσεις εμβολίων με αυτούς του ρυθμούς.

Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς ανηλίκων κι ύστερα από την έγκριση της κυβέρνησης του Καναδά για τα παιδιά 12-15 ετών με το εμβόλιο της Pfizer, ο κ. Κικίλιας είπε ότι εφόσον εγκριθεί και στην Ευρώπη θα προχωρήσουμε και σε εμβολιασμούς στα παιδιά. Αφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο το Σεπτέμβριο τα παιδιά να πάνε εμβολιασμένα στο σχολείο.

Τέλος, ερωτηθείς για τους εμβολιασμούς υγειονομικών, είπε ότι οι γιατροί στα νοσοκομεία έχουν εμβολιαστεί πάνω σε ποσοστό άνω του 85%, ωστόσο, στους νοσηλευτές, βοηθούς και το τεχνικό και διοικητικό προσωπικό τα ποσοστά δεν είναι ακόμα ικανοποιητικά. Επομένως, σαν μέσος όρος το ποσοστό είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Τόνισε, επίσης, ότι στο μέλλον θα εξεταστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλο το προσωπικό στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας.

Πηγή: ethnos.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ