Π. Σαρρής (Σύνδεσμος Οινοποιών Κεφαλονιάς – Kefalonia Wines): “Στόχος μας να προωθήσουμε και να επικοινωνήσουμε την μοναδικότητα του τόπου και του οίνου”

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 09 Απριλίου 2021 09:22

Π. Σαρρής (Σύνδεσμος Οινοποιών Κεφαλονιάς – Kefalonia Wines): “Στόχος μας να προωθήσουμε και να επικοινωνήσουμε την μοναδικότητα του τόπου και του οίνου”

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 καί στον Γιώργο Χαλαβαζή, μίλησε ο Πάνος ΣαρρήςΟινοποιός και μέλος του νεοσύστατου Συνδέσμου Οινοποιών Κεφαλονιάς - Kefalonia Wines.

Ο κλάδος του κρασιού δοκιμάζεται και οι συνέπειες είναι φανερές: Δραματική πτώση της κατανάλωσης λόγω του lockdown και της μειωμένης έλευσης τουριστών,«φρένο» στις εξαγωγές,οι διαπροσωπικές γευσιγνωσίες κρασιού με τους παραγωγούς λόγω συνθηκών δεν πραγματοποιούνται κ.λ.π.

Τα οινοποιεία μπαίνουν στο διαδίκτυο και αποκτούν ψηφιακό περιεχόμενο,δημιουργούν διαδικτυακές εμπειρίες “εικονικής επίσκεψης,όμως η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου θέτει το ερώτημα – πώς αντικαθιστούν τα οινοποιεία την εμπειρία της γευσιγνωσίας σε έναν αμπελώνα και την αφήγηση της ιστορίας πίσω από τα κρασιά από τον ίδιο τον καλλιεργητή;

Σε κάποιο σημείο, η αγορά αλλάζει ,όμως ένα είναι σίγουρο,για να επιστρέψει το ελληνικό κρασί στην προ COVID-19 εποχή θα χρειαστούν χρόνος,χρήμα και αλλαγή στην πολιτική των πωλήσεων των κρασιών, ώστε να επανέλθουν οι οινοποιοί ακόμα πιο σωστά τοποθετημένοι.

Σε σχέση με την επικρατούσα κατάσταση και με στόχο την ενίσχυση, ανάδειξη και προώθηση του Κεφαλονίτικου και Ιθακήσιου αμπελώνα και οίνου, επτά οινοποιεία της Κεφαλονιάς δημιούργησαν τον νεοσύστατο Σύνδεσμο Οινοποιών Κεφαλονιάς - Kefalonia Wines.

Σχετικά ο κ.Πάνος Σαρρής ανέφερε:

Ο Σύνδεσμος Οινοποιών Κεφαλονιάς - Kefalonia Wines προέκυψε μέσα απο ζυμώσεις δύο χρόνων. Τα επτά οινοποιεία που συμμετέχουν είναι:

Foivos,Wines Of Greece , Gentilini Winery & Vineyards,Κτήμα Χαριτάτου – Haritatos Vineyard, Ορεάλιος Γη (Συνεταιρισμός Ρομπόλας), Petrakopoulos Wines, Sarris Winery, Sclavos Wine.

Μετά από την πανδημία και τις επιπτώσεις της στον αμπελοοινικό κλάδο, πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε ισχυροί την επόμενη μέρα και το καταλαβαίνουν όλοι αυτό.

Αυτή τη στιγμή έχει μείνει μόνο η λιανική αγορά για το κρασί,όλοι είμαστε σε αναμονή μέχρι να τελειώσει αυτή η δύσκολη περίοδος και σίγουρα ενωμένοι θα βγούμε πιο δυνατοί.

Έχει πληγεί η εστίαση και κατά συνέπεια και ο κλάδος μας ,αυτό συμβαίνει σε όλο τον πλανήτη και έχουν θιγεί και οι εξαγωγές,όμως είμαστε σίγουροι ότι όταν η κατάσταση επανέλθει στους προ covid-19 ρυθμούς θα ξεκινήσουμε δυνατά.

Στόχος μας είναι να προωθήσουμε μαζί με τα οινοποιεία και τις ποικιλίες του νησιού,να επικοινωνήσουμε την μοναδικότητα του τόπου και του οίνου,τους ανθρώπους των οινοποιείων,το φαγητό της Κεφαλονιάς, το νησί γενικότερα”.

Όσον αφορά τις εναρκτήριες δράσεις του νεοσύστατου Συνδέσμου Οινοποιών Κεφαλονιάς, ο κ.Σαρρής είπε:

Έχουμε ξεκινήσει μια συνεργασία με γραφείο που ασχολείται με την προώθηση του Συνδέσμου,λόγω της επικρατούσας κατάστασης δεν θα οργανώσουμε κάποια έκθεση,προσανατολιζόμαστε σε μια δημοσιογραφική αποστολή με δημοσιογράφους απο την Ελλάδα που θα επισκεφθούν την Κεφαλονιά,θα δοκιμάσουν την Κεφαλονίτικη κουζίνα και τα κρασιά των εφτά οινοποιείων και θα τα αναδείξουν στην συνέχεια μέσα απο τα sosial media.

Προσανατολιζόμαστε και σε μια σήμανση έτσι ώστε ο επισκέπτης που θα έρθει στην Κεφαλονιά να ενημερώνεται ότι υπάρχουν οι δρόμοι του κρασιού της Κεφαλονιάς και που βρίσκονται τα οινοποιεία,προσπαθούμε όλοι μαζί να μας χορηγηθεί το σήμα του επισκέψιμου οινοποιείου,ένα σήμα Πανελλαδικό που αυτή τη στιγμή το έχουν μόνο 90 οινοποιεία στην Ελλάδα,ούτως ώστε ο επισκέπτης να καταλαβαίνει ότι ένα οινοποιείο παρέχει υπηρεσίες υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας και εστίασης σε χώρους λειτουργικά ενοποιημένους με οινοποιητικές ή και οινοπαραγωγικές (αμπελώνες) εγκαταστάσεις.

Ήδη είμαστε σε επικοινωνία με την επικεφαλής της επιτροπής οινοτουρισμού για την διαδικασία χορήγησης του.

Έχει ξεκινήσει ήδη με το γραφείο που συνεργαζόμαστε το Kefalonia Wines στο Instagram και στο Facebook και φτιάχνεται και μια ιστοσελίδα”.

Συμμετέχουν τα 7 από τα 10 Οινοποιεία στην Κεφαλονια 

Στην ερώτηση πως έφτασαν στην σύνθεση των εφτά οινοποιείων,ο κ Σαρρής απάντησε ότι "στην Κεφαλονιά δραστηριοποιούνται 10 οινοποιεία συνολικά,κλήθηκαν όλοι και τελικά αποφάσισαν να συμμετέχουν οι επτά και ότι οι δράσεις του Συνδέσμου δεν θα είναι απαγορευτικές για τα άλλα οινοποιεία".

Τέλος, όσον αφορά το μέλλον του οινοτουρισμού και του γαστρονομικού τουρισμού,είπε ότι ο θεματικός τουρισμός αναπτύσσεται,ο γαστρονομικός τουρισμός επίσης,τα οινοποιεία της Κεφαλονιάς αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε λίστες κρασιών σ όλο τον πλανήτη,στην Αμερική,στον Καναδά,στην Αυστραλία και ο επισκέπτης που θα γνωρίσει ένα καλό κρασί στην Κεφαλονιά το ζητάει και στον τόπο του.

“Ο γαστρονομικός τουρισμός στην Κεφαλονιά έχει μέλλον, γι αυτό συμμετέχουμε και στην γαστρονομική κοινότητα που συστάθηκε και θα συμμετέχουμε και στην θεματική εβδομάδα που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου”.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/sarris-p-892}




00 inkefalonia general ad 300X250