Στ. Σπαθής: "Η παραφιλολογία και η “ανθρωποφαγία" με τον Covid πρέπει να τελειώσει - Προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα των επαγγελματιών”

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 03 Απριλίου 2021 10:25

Στ. Σπαθής: "Η παραφιλολογία και η “ανθρωποφαγία" με τον Covid πρέπει να τελειώσει - Προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα των επαγγελματιών”

 Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 καί στον Γιώργο Χαλαβαζή μίλησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς - Ιθάκης και Πρόεδρος της ΔΙΑΔ.Ε.Υ.Α.Δ.Κ Σταύρος Σπαθής.

 Από Δευτέρα 5 Απριλίου ανοίγει το λιανεμπόριο πλην πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων με αυστηρά μέτρα και ο κ. Σταύρος Σπαθής ερωτηθείς για το εάν αυτή η απόφαση της Κυβέρνησης καλύπτει τους επιχειρηματίες του λιανεμπορίου,ανέφερε σχετικά:

 “Περιμέναμε εναγωνίως το άνοιγμα του λιανεμπορίου,ακόμη και κάτω απο αυτές τις συνθήκες .

Το λιανεμπόριο όπως και η εστίαση έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα, θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να γενικώς να αναστείλουν την λειτουργία τους,όμως έστω και με αυστηρά μέτρα είναι θετικό που αποφασίσθηκε η λειτουργία του λιανεμπορίου”. 

Για το αν θα αποδώσει καρπούς η απόφαση τις Κυβέρνησης με τις ασφαλιστικές δικλείδες που έθεσε και δεν θα υπάρχει πισωγύρισμα στην λειτουργία του λιανεμπορίου,ο κ.Σπαθής δήλωσε ότι υπάρχει διαβεβαίωση για το ότι ότι ανοίγει δεν ξανακλείνει και ότι στις μικρές περιοχές θα αποδώσει γιατί το 3ωρο είναι αρκετό,ενώ για τα μεγάλα αστικά κέντρα επιφυλάχθηκε για το αν ο χρόνος που θα έχει στην διάθεση του ο καταναλωτής θα επαρκεί.

Δήλωσε ακόμα, ότι αυτό είναι ένα μεταβατικό στάδιο και κατά τα διαφαινόμενα μετά το Πάσχα το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει χωρίς περιορισμούς.

Ερωτηθείς για την πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη και την ανάδειξη σ αυτό των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι έμποροι του Ληξουρίου ενέφερε:

 “Στην συνεδρίαση αυτή ήταν προσκεκλημένοι ο Βουλευτής,ο Δήμαρχος Ληξουρίου,οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων του Ληξουρίου,ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος της περιοχής,ο Σύλλογος Ξενοδόχων,ο Σύλλογος Ενοικιαζομένων δωματίων .

Ήταν πολυπληθής η συμμετοχή και το ενδιαφέρον μεγάλο.

Τα περισσότερα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση αφορούσαν τον Βουλευτή κ.Καππάτο.

Φορολογικά θέματα,επιχορηγήσεις-αποζημιώσεις που αφορούν στον ”Ιανό”,επιστρεπτέα προκαταβολή που πολλοί επαγγελματίες που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους με κρατική εντολή,δεν έλαβαν ειδικά την 4η,5η και 6η επιστρεπτέα,και αν κάποιοι έλαβαν, πήραν απο 500 έως 2000 ευρώ.

Ως Επιμελητήριο προσπαθήσαμε να αναδείξουμε αυτά τα προβλήματα ,όπως και τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα απο τον σεισμό του 2014, το λιμάνι του Ληξουρίου και πολλά άλλα.

Πιστεύω ότι τόσο ο Βουλευτής όσο και ο Δήμαρχος κατέγραψαν τα προβλήματα των επαγγελματιών όπως και εμείς ως Επιμελητήριο και όσο μας αναλογεί,θα έχουμε επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς για να τους στηρίξουμε.

Απο την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την Διοίκηση του Επιμελητηρίου,υποσχεθήκαμε ότι θα πραγματοποιούμε Διοικητικά Συμβούλια και εκτός Αργοστολίου,η πανδημία ανέστειλε τα δια ζώσης συμβούλια που είχαμε ξεκινήσει,όμως θα συνεχίσουμε να τα πραγματοποιούμε με τηλεδιάσκεψη.

Τα επιμελητήρια είναι η φωνή που ακούει το κράτος,έχουμε την ηθική υποχρέωση να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες και θα το κάνουμε.

Είναι ευτυχής η συγκυρία που έχουμε αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Αργοστολίου και τον Δήμαρχο κ. Θεόφιλο Μιχαλάτο, ο οποίος είχε θητεύσει ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου τα προηγούμενα χρόνια,αλλά και με τους άλλους Δημάρχους και απο κοινού προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα των επαγγελματιών”.

Στο ερώτημα για το εάν κάποιοι επιχειρηματίες όταν επαναλειτουργήσει η αγορά μπορεί να μην επανακάμψουν,ο κ Σπαθής ανέφερε αυτό που έχει κάνει ήδη γνωστό και στην Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κα Κράτσα.

“Θα πρέπει το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας που εγκρίθηκε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την περίοδο της πανδημίας να χορηγηθεί τώρα για να μπορέσουν να ξαναλειτουργήσουν.

Όταν μια επιχείρηση παραμένει κλειστή για μεγάλο χρονικό διάστημα ,μη δυνάμενη να καλύψει τις άμεσες υποχρεώσεις της ,είναι πάρα πολύ δύσκολο εάν δεν έχει κάποιο “μαξιλάρι” να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της.

Η εκτίμηση η δική μας είναι ότι πολλές επιχειρήσεις και στην Κεφαλονιά θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα και η γενική εικόνα που έχουμε είναι ότι πάνω απο 200.000 λουκέτα θα αφήσει πίσω της η πανδημία.

Μπορεί τα μέτρα που παίρνει η Κυβέρνηση να είναι προς την σωστή κατεύθυνση,όμως θα πρέπει να υπάρχει ενίσχυση των επιχειρήσεων άμεσα,ακόμα και με την μορφή τηςκρατικής επιχορήσης για να επανεκκινήσουν.

Εάν νοιάζονται για την ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας που αυτή πληρώνει φόρους, να εγκρίνουν άτοκα δάνεια απο 5.000 έως 50.000 ευρώ όπως γίνεται στην Ευρώπη για να την στηρίξουν”.

Τέλος,με την ιδιότητα του ως Προέδρου της ΔΙΑΔ.Ε.Υ.Α.Δ.Κ. ανέφερε ότι υπάρχει μια έκδηλη ανησυχία τελευταία στον κόσμο που έχει σχέση και με την παραπληροφόρηση για τον αριθμό των κρουσμάτων,συνέστησε ψυχραιμία,ενημέρωσε ότι έχουν παρθεί δείγματα απο όλους τους βιολογικούς της Κεφαλονιάς και ότι αναμένονται τα αποτελέσματα έως το τέλος της εβδομάδας οπότε θα γνωρίζουμε σε ποια επίπεδα βρισκόμαστε.

“Δεν χρειάζεται πανικός,η Κεφαλονιά σε σχέση με άλλες περιοχές είναι σε πολύ καλό επίπεδο,χρειάζεται λογική και σύνεση για να περάσει και αυτή η περίοδος.

Η παραφιλολογία και η ανθρωποφαγία πρέπει να τελειώσει.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-103-9-3798939}




00 inkefalonia general ad 300X250