Χρ. Παυλάτος: "Η κατάσταση στην Κεφαλονιά παραμένει ελεγχόμενη, αλλά η γενικότερη κατάσταση με ανησυχεί - Η κοινωνία είναι κουρασμένη, αλλά είναι λάθος αν τώρα τα παρατήσει"

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 01 Απριλίου 2021 14:03

Χρ. Παυλάτος: "Η κατάσταση στην Κεφαλονιά παραμένει ελεγχόμενη, αλλά η γενικότερη κατάσταση με ανησυχεί - Η κοινωνία είναι κουρασμένη, αλλά είναι λάθος αν τώρα τα παρατήσει"

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 καί στον Γιώργο Χαλαβαζή μίλησε ο αναπληρωτής Διοικητής του Γ.Ν. Κεφαλονιάς Χρήστος Παυλάτος.

Ενώ ο Μάρτιος βρίσκεται στην εξώθυρα, η επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα μας συνεχίζει να παραμένει σοβαρή και μεγάλα ποσοστά του πληθυσμού στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι επίνοσα,

Προς τον σκοπό αντιμετώπισης της διασποράς της πανδημίας COVID-19 η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης και προστασίας της δημόσιας υγείας ανά πεδίο δραστηριότητας και επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσης (αυξημένου κινδύνου και πολύ αυξημένου κινδύνου) για το διάστημα από τη Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00.

Για τις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά την διασπορά του covid-19 στην Κεφαλονιά και την πορεία των εμβολιασμών,ο κ. Χρήστος Παυλάτος ανέφερε σχετικά:

“Το τελευταίο διάστημα έχουμε έξαρση κρουσμάτων covid-19 και στην Κεφαλονιά.

Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 8 ασθενείς στην κλινική Covid-19.

Έχουμε μία αυξητική τάση, είμαστε οριακά και λαμβάνοντας υπόψην την γενική κατάσταση της χώρας δεν ξέρουμε που θα καταλήξει αυτή η ιστορία.

Στην μονάδα covid-19 του Γ.Ν Κεφαλονιάς έχουμε 11 κλίνες και αν προκύψει η ανάγκη θα προσθέσουμε και άλλες ,το θέμα όμως είναι ότι το προσωπικό δεν επαρκεί για να στηριχθούν παραπάνω νοσηλευόμενοι και με ενδεχόμενες πιο βαριές καταστάσεις.

Οι μέχρι τούδε νοσηλευόμενοι έχουν ήπια συμπτωματολογία,όμως με ανησυχεί η αυξητική τάση που καταγράφεται ,γιατί αν το νοσοκομείο “γεμίσει” θα δημιουργηθούν άλλου είδους ζητήματα” 

Όσον αφορά την εφαρμογή των self test,ο κ.Παυλάτος ανέφερε ότι η φιλοσοφία των self test είναι να υπάρξει μια καλύτερη εικόνα που θα συμβάλλει στο άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων και ότι δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι θα υπάρχει κάποιο σοβαρό αποτέλεσμα,διότι όλη αυτή η ιστορία προϋποθέτει σωστή διαχείριση της κατάστασης.

“Υπάρχουν ένα σωρό ζητήματα που ακόμα δεν είναι γνωστά απο την σωστή λήψη μέχρι την ανακοίνωση και την συμπεριφορά του κάθε ατόμου,θέλει λίγο προσοχή αυτό το ζήτημα.

Φαντάζομαι ότι αυτοί που θα το υιοθετήσουνε θα τα έχουν προβλέψει αυτά.”

Όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών στην Κεφαλονιά και τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca ,ο κ.Παυλάτος αφού υπενθύμισε ότι το AstraZeneca παρέχεται απο το Κέντρο Υγείας Σάμης ,είπε ότι δεν έχει κάποια ενημέρωση για ακυρώσεις εμβολιασμών.

Στο Γ.Ν Κεφαλονιάς ενημέρωσε ότι προχωρούν οι εμβολιασμοί κανονικά,για την Τετάρτη 31 Μαρτίου είχαν προγραμματιστεί 100 ραντεβού και ότι το ζητούμενο είναι να υπάρχουν περισσότερα εμβόλια ούτως ώστε να καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού εν όψει και του καλοκαιριού.

“Έχει ανοίξει η πλατφόρμα και για άλλες ηλικιακές ομάδες θα μπεί στο πρόγραμμα και η κατηγορία των ευπαθών ομάδων,θα πρέπει οι ρυθμοί να είναι πιό γρήγοροι για να μειωθούν τα κρούσματα ,μη παραβλέποντας απο την ιατρική εμπειρία μας ,ότι υπάρχουν και οι αστάθμητοι παράγοντες τους οποίους αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να τους καλύψουμε όλους.

Βαδίζουμε με βάση τα δεδομένα της ιατρικής γενικότερα και της παρούσης κατάστασης ,αλλά πάντα υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας που αφορά τον τρόπο μετάδοσης του ιού, το αν αποδίδουν τα μέτρα των περιορισμών κ.λ.π.”

Τέλος ο κ.Παυλάτος παρότρυνε άπαντες να μην αλλάξουν την συμπεριφορά τους, να τηρούν τα μέτρα τα οποία τουλάχιστον σε επίπεδο οικογένειας αποδίδουν,να κάνουν χρήση της μάσκας,να μην έρχονται σε επαφή με κόσμο ανεξέλεγκτα για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση.

“Θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα αυστηρά μέχρι να δούμε τα επόμενα βήματα της επιστήμης στην οποία όλοι βασιζόμαστε.

Η κοινωνία είναι κουρασμένη,αλλά το να πούμε τα παρατάμε όλα ,είναι λάθος”

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/pavlatos-892-martios}




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250