Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμης και οι προοπτικές που δημιουργεί

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021 12:50

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμης και οι προοπτικές που δημιουργεί

Είναι αλήθεια πως όλοι αδημονούμε για την έναρξη λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Σάμης. Από την μία το διαχρονικό αίτημα για την οργανωμένη προβολή και ανάδειξη της ιστορικής πορείας και εξέλιξης του πολιτισμού μας και από την άλλη η ίδια η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας & Ιθάκης που έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών, μας κάνουν να παρακολουθούμε βήμα βήμα την πορεία υλοποίησης ενός εμβληματικού για τον Δήμο μας έργου.

Το νέο μουσείο πέραν της αναβάθμισης του πολιτιστικού μας προϊόντος, ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει έναν ζωντανό οργανισμό πλήρως ενταγμένο στην ζωή της Σάμης και θα συμβάλει στην τουριστική, εκπαιδευτική αλλά και οικονομική εξέλιξη της περιοχής μας εν γένει. Η δε έκθεση των ψηφιδωτών στον προαύλιο χώρο, ευελπιστούμε ότι θα συνδυάσει το παρελθόν και το παρόν με έναν αρμονικό τρόπο που θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη και όχι μόνο σε ιστορικό και μουσειολογικό επίπεδο. Άλλωστε είναι πλέον κοινά αποδεκτό, ότι ένα σύγχρονο μουσείο που ξεφεύγει από τις κλασσικές νόρμες, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο place marketing και να αναδειχθεί σε ένα αποτελεσματικό εργαλείο ανάπτυξης, εστιάζοντας σε τρεις βασικούς στόχους. Στους κατοίκους συμπεριλαμβανομένης της εκπαιδευτικής κοινότητας, στους επισκέπτες και στους δυνητικούς επενδυτές που θα θελήσουν να επωφεληθούν από την λειτουργία του. Άλλωστε η εμπειρία δείχνει ότι πέριξ ενός σύγχρονου μουσείου μεγάλης επισκεψιμότητας, αναπτύσσεται σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ η κίνηση που δημιουργεί έχει θετικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την πόλη που το φιλοξενεί. Γιατί όχι λοιπόν και στην Σάμη; Αρκεί φυσικά να μην θέσουμε την λειτουργία του στον… αυτόματο πιλότο, αλλά να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Το μουσείο σε συνδυασμό με τα προγραμματισμένα έργα ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων της Σάμης, αλλά και την περαιτέρω ανάδειξη του σπηλαιολογικού μας πλούτου και των αξιόλογων μεμονωμένων μνημείων και σημείων ιστορικού, θρησκευτικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος σε όλο τον Δήμο μας, μπορούν να δημιουργήσουν ένα μοναδικό δίκτυο επισκέψιμων θέσεων με ότι αυτό συνεπάγεται.

Παραμένοντας σε κλίμα σεβασμού προς την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας, θα μας επιτρέψετε να επαναλάβουμε για ακόμη μία φορά την έκκλησή μας προς όλες τις αρμόδιες αρχές, για την επιτακτική ανάγκη συντήρησης του εξαιρετικής ομορφιάς και τεχνοτροπίας ξυλόγλυπτου προσεισμικού τέμπλου που σήμερα φιλοξενείται στον Κοιμητηριακό Ναό των Πουλάτων. Το τέμπλο έχει περισσότερο και από εμφανή σημάδια φθοράς, ενώ αντιμετωπίζει προβλήματα στατικότητας, όπως εξάλλου και ο Ναός. Ας δράσουμε για την διάσωσή τους πριν να είναι πολύ αργά…

Πηγή: poulatakefalonias.gr




00 inkefalonia general ad 300X250