Οι διαφωνίες του Πολιτιστικού Συλλόγου "Η ΑΣΣΟΣ" για το σημείο εγκατάστασης της μονάδας αφαλάτωσης

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021 19:25

Οι διαφωνίες του Πολιτιστικού Συλλόγου "Η ΑΣΣΟΣ" για το σημείο εγκατάστασης της μονάδας αφαλάτωσης

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΦΙΛΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Η ΆΣΣΟΣ»

ΠΡΟΣ: το Δημοτικό Συμβούλιο του ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΗΣ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η ΆΣΣΟΣ» ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ για την πρόθεση του Δήμου Σάμης να προχωρήσει στην εγκατάσταση φορητής μονάδας αφαλάτωσης αντίστροφης ώσμωσης, με τη μορφή containers, στην περιοχή του στενού ισθμού (λαιμού) που ενώνει την χερσόνησο του Κάστρου της Άσσου με το υπόλοιπο νησί, πλησίον του Τουριστικού Περιπτέρου.

Ο Σύλλογός μας από ιδρύσεώς του και σε όλες του τις γραπτές επικοινωνίες με τις εκάστοτε Δημοτικές αρχές υπερτονίζει το πρόβλημα που έχουμε με το ακατάλληλο και υφάλμυρο νερό, οπότε η λύση της αφαλάτωσης στην κυριολεξία θα μας σώσει.

Αρχικά ο Πάρεδρος από τον Οκτώβριο του 2020, μας επιβεβαίωνε ότι ο ιδανικός χώρος, σύμφωνα και με την υπόδειξη του αρμόδιου μηχανικού ήταν το αγροτεμάχιο των Βρυώνη - Μπένου, επειδή ήταν κοντά στην γεώτρηση στον Ρυάκα και μάλιστα το συγκεκριμένο σημείο ήταν ασφαλές και δεν θα κινδύνευε από πλημμυρικά φαινόμενα.

Απορίας άξιο είναι πως αυτή η επιλογή, για την οποία μάλιστα παλεύαμε μαζί με τον Πάρεδρο να πείσουμε τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες, ξαφνικά ακυρώθηκε, χωρίς να μας ενημερώσει κάποιος ούτε καν να συζητήσουμε. Με τον πλέον αιφνιδιαστικό τρόπο, ξαφνικά βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας τοποθεσίας, το σημείο του ισθμού στην Τούρη, μια κίνηση που όπως είναι αντιληπτό γεννά εύλογους προβληματισμούς. Πλέον τα επιχειρήματα υπέρ της νέας θέσης εμφανίζονται με οικονομοτεχνικά κριτήρια λ.χ ανάγκη για γεωτρήσεις, προτίμηση του αλμυρού νερού έναντι του υφάλμυρου κτλ., τα οποία μεγεθύνουν τα ερωτήματα ως προς τις προθέσεις της διοίκησης του Δήμου Σάμης. Αν τελικώς τα κριτήρια που παρουσιάζονται σήμερα ήταν ζητούμενα και στο παρελθόν, τότε γιατί σπαταλήσαμε πολύτιμο χρόνο αναζητώντας μια «λάθος» θέση στα όρια του οικισμού;

Ο Πολιτιστικός μας Σύλλογος, διαφωνεί με τη συγκεκριμένη επιλογή της Τούρης (η οποία επαναλαμβάνουμε ότι δεν ξέρουμε πως και γιατί προέκυψε) και τη θεωρούμε ΛΑΘΟΣ! Η συγκεκριμένη επιλογή χώρου, διαταράσσει την εικόνα του φυσικού τοπίου που είναι ήδη επιβαρυμένη λόγω του εγκαταλελειμμένου τουριστικού περιπτέρου για δεκαετίες.

Επιπλέον σημειώνουμε πως κακώς χαρακτηρίζετε «χώρο Parking» το σημείο, δεδομένου ότι ποτέ και από κανένα Δημοτικό συμβούλιο των ΟΤΑ που διαδεχθήκατε δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση. «Ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία» τα αυτοκίνητα σταθμεύουν εκεί κι αυτό γιατί δεν υπάρχει επαρκής χώρος στάθμευσης στο χωριό. Ως Σύλλογος έχουμε τονίσει επανειλημμένως την αναγκαιότητα επιλογής χώρου στάθμευσης σε άλλο σημείο, διότι η παρούσα εικόνα  αποτελεί δυσφήμιση για το χωριό και κατ’ επέκταση για τον Δήμο Σάμης.

Κατά την άποψη μας, ο συγκεκριμένος χώρος πρέπει να αξιοποιηθεί από τη Δημοτική αρχή κάνοντας την απαραίτητη δημιουργική ανάπλαση, και αντί υποβάθμισης να γίνει χώρος περιπάτου, αναψυχής και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Μη ξεχνάτε ότι το εν λόγω σημείο αποτελεί το πλέον ίσως αναγνωρίσιμο τοπόσημο της Κεφαλονιάς- είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε τουριστικής καμπάνιας καθώς διαθέτει ανυπέρβλητο κάλλος αφού προσφέρει αμφιθεατρική θέαση του οικισμού, προσφέρει πρόσβαση στη χερσόνησο του Κάστρου και χωρίζει τις δυό θάλασσες.

Θεωρούμε ότι σε οποιαδήποτε πολιτισμένη κοινωνία ένα τέτοιο σημείο θα αποτελούσε ύψιστη προτεραιότητα προβολής και ανάδειξης και όχι να παρουσιάζει εικόνα χωματερής ή αδιαμόρφωτης αλάνας.

Πληροφορούμεθα επίσης ότι δεν υπάρχουν οι χωροταξικές και πολεοδομικές προϋποθέσεις για την εγκατάσταση της φορητής μονάδας αφαλάτωσης στο σημείο αυτό.

Σε  κάθε  περίπτωση  ο  Δήμος  οφείλει να  βρει περισσότερες  νόμιμες  και ικανοποιητικές εναλλακτικές λύσεις για την εγκατάσταση της μονάδας αφαλάτωσης την στιγμή που υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές προτάσεις ιδιωτών που προσφέρουν τα ακίνητά τους. Για αυτό το λόγο χαιρετίζουμε την πρόσφατη αναβολή ψήφισης του θέματος και της δημόσιας πρόσκλησης προς ιδιοκτήτες να παραχωρήσουν χώρο για την αφαλάτωση. Ήδη είναι σε γνώση μας δύο περιπτώσεις κατοίκων οι οποίοι προτίθενται να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Κύριοι,

Έχετε ευθύνη με την απόφαση που θα πάρετε έναντι των επερχόμενων γενεών για το μέλλον αυτού του τόπου και επιφυλασσόμεθα για την συγκεκριμένη επιλογή, αν αυτή δεν γίνει με κριτήρια αντικειμενικά, τεχνικά και με μια πλήρως εμπεριστατωμένη εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Η Άσσος από μόνη της είναι ένας πίνακας ζωγραφικής – μια καρτ ποστάλ. Σεβαστείτε την και μην την βανδαλίσετε. Ως Σύλλογος παλεύουμε εδώ και χρόνια να αναστρέψουμε τις εικόνες παρακμής και προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε το χωριό μας σεβόμενοι την νομοθεσία που διέπει τους παραδοσιακούς οικισμούς.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΥΤΟ ΟΛΟΙ  ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

Η παραπληροφόρηση & οι τακτικές αιφνιδιασμού εκθέτουν και δημιουργούν σύγχυση. Σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας Ασσιώτης που δεν θέλει να γίνει η αφαλάτωση, μετά την ταλαιπωρία χρόνων που έχουμε υποστεί στο θέμα του νερού. Όμως δεν ζούμε στις δεκαετίες που όλα επιτρέπονταν. Έχετε την ιστορική ευκαιρία να θεμελιώσετε έναν νέο καλλικρατικό Δήμο και πρέπει οι βάσεις που θα τοποθετήσετε να βασίζονται  στη  χρηστή  διοίκηση,  την  ευνομία  και  τη  διαφάνεια, προκειμένου  να μη ξαναγίνουμε μάρτυρες παθογενειών του παρελθόντος.

Η κοινωνία της Άσσου είναι εδώ για να σας στηρίξει ομόθυμα επεμβάσεις που σέβονται την αισθητική, την κοινή λογική και βεβαίως τη νομοθεσία που διέπει έναν παραδοσιακό οικισμό που γειτνιάζει με έναν  κορυφαίο αρχαιολογικό χώρο και βρίσκεται σε ζώνη Natura.

Σας καλούμε να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να λάβετε ανεπηρέαστοι και απερίσπαστοι  τη  καλύτερη  δυνατή επιλογή, με το  βλέμμα στο  μέλλον και με  αίσθημα ευθύνης απέναντι στον τόπο μας.

Με τιμή,

Το Δ.Σ. του Συλλόγου.

Παρακαλούμε θερμά όπως αυτή η επιστολή διαβαστεί στο επερχόμενο Δημοτικό

Συμβούλιο.


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250