Γιώργος Παξινός: Παρενέργειες εμβολίου και γιατί είναι συχνότερες με την 2η δόση;

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021 13:32

Γιώργος Παξινός: Παρενέργειες εμβολίου και γιατί είναι συχνότερες με την 2η δόση;

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΧΝΟΤΕΡΕΣ ΜΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΣΗ;

Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί στο κέντρο υγείας 966 εμβολιασμοί που αντιστοιχούν στο 24% του πληθυσμού και αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό πανελλαδικά.

Ελπίζουμε να συνεχισθεί ο ίδιος ρυθμός, ώστε σύντομα η Ιθάκη να αποτελεί ένα covid- free προορισμό, με ότι αυτό συνεπάγεται από υγειονομικής,τουριστικής και οικονομικής άποψης.

Ευχαριστούμε όλους σας για την ανταπόκριση, την υπευθυνότητα, την εμπιστοσύνη και την υπομονή σας.

Επ' ευκαιρία λοιπόν του εμβολιασμού και επειδή ερωτώμαι συχνά για τις παρενέργειες του εμβολίου, θα αναφέρω τις πιο συνήθεις και θα προσπαθήσω απλά να εξηγήσω γιατί είναι συχνότερες με την δεύτερη δόση.

Οι πιθανές παρενέργειες δεν εκδηλώνονται σε όλους, ούτε είναι οι ίδιες. Άλλοι δεν έχουν καμία και άλλοι παρουσιάζουν κόπωση, πονοκέφαλο, ρίγη, πυρετό, ναυτία ή πόνους στους μυς.

Τα εμβόλια εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός είναι η μοναδική ελπίδα μας για να ξεπεράσουμε την πανδημία. Γιατί όμως η δεύτερη δόση από ένα εμβόλιο είναι πιθανότερο να προκαλέσει περισσότερες παρενέργειες απ’ ό,τι η πρώτη;

Με την πρώτη δόση από ένα εμβόλιο, ξεδιπλώνεται η αρχική άμυνα του οργανισμού. Αυτή συμπεριλαμβάνει κύτταρα που επιτίθενται στο ξένο σώμα και παράγουν αντισώματα και κύτταρα που «απομνημονεύουν» τον εχθρό. Το «ξένο σώμα» είναι το θραύσμα από το γενετικό υλικό του κορωνοϊού που περιέχουν τα εμβόλια.

Με τη δεύτερη δόση από τα εμβόλια, όμως, ο οργανισμός χρησιμοποιεί το «βαρύ πυροβολικό». «Η δεύτερη δόση είναι ουσιαστικά η δεύτερη έκθεση του οργανισμού στον ιό».

«Μόλις το ανοσοποιητικό σύστημα τον αναγνωρίσει, του επιτίθεται με μεγαλύτερη δριμύτητα απ’ όση την πρώτη φορά».

Η επίθεση αυτή αποτελεί ένδειξη ότι:

Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά.

Το ανοσοποιητικό σύστημα κάνει σωστά δουλειά του.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως με τη δεύτερη δόση ο οργανισμός δεν παράγει μόνο αντισώματα. Ενεργοποιεί τους λεμφαδένες και άλλα τμήματα του σώματος για να αντιδράσουν σε επίπεδο ιστών.

Έτσι, η αντίδραση του οργανισμού είναι πιο μαζική και οι παρενέργειες πιθανότερες

Γιώργος Παξινός
Καρδιολόγος - Δ/ντης Κέντρου Υγείας


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250