Π. Καππάτος: “Σημαντικές εξελίξεις για τις Εργατικές Κατοικίες στο Ληξούρι και τον Μυκηναϊκό Τάφο Τζαννάτων – Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις αποζημιώσεις για τον Ιανό”

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 14 Μαρτίου 2021 18:05

Π. Καππάτος: “Σημαντικές εξελίξεις για τις Εργατικές Κατοικίες στο Ληξούρι και τον Μυκηναϊκό Τάφο Τζαννάτων – Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις αποζημιώσεις για τον Ιανό”

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 103,9 καί στον Γιώργο Χαλαβαζή μίλησε ο Βουλευτής Κεφαλονιάς - Ιθάκης Παναγής Καππάτος, για ζητήματα που απασχολούν Κεφαλονιά και Ιθάκη.

Για την ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα και το άρθρο 62 του Σχεδίου Νόμου αφορά την νομοθετική ρύθμιση η οποία αποτελούσε προϋπόθεση για τη διαδικασία ανακατασκευής και επισκευής των Εργατικών Κατοικιών Ληξουρίου,ο κ. Καππάτος είπε τα εξής:

“Το 2014 έγιναν οι σεισμοί,2015-219 Κυβέρνηση ήταν Σύριζα-ΑΝΕΛ,θα έπρεπε να είχε κατατεθεί από τότε η νομοθετική ρύθμιση πρός ψήφιση,είναι αναγκαίες κάποιες διατάξεις για να γίνει η κατεδάφιση των Εργατικών Κατοικιών Ληξουρίου ,όμως δεν κατατέθηκε απο την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Η νομοθετική ρύθμιση κατατέθηκε στην Βουλή απο την Κυβέρνηση της ΝΔ και ψηφίστηκε προ δύο ημερών ,τοποθετήθηκα σχετικά γι αυτό το θέμα στην Βουλή και αποτελεί πλέον νόμο του κράτους.

Επειδή περιμέναμε ότι θα είχαμε αντιρρήσεις απο την Αξιωματική Αντιπολίτευση,μπήκε με το άρθρο 62 του Σχεδίου Νόμου και όχι ως τροπολογία.

Αυτός ήταν και ο λόγος που καθυστέρησε να έρθει στην βουλή ενάμιση χρόνο.

Εκ του αποτελέσματος πράξαμε πολύ σωστά,γιατί δεν ψηφίστηκε απο την Αξιωματική Αντιπολύτευση,τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό το γεγονός ομολογουμένως μας προκάλεσε πολύ μεγάλη εντύπωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μόνο κόμμα που το καταψήφισε.

Ο κόσμος θα αντιληφθεί και θα αξιολογήσει την στάση του κάθε κόμματος.

Όσον αφορά την συνέχεια, αφού εκδοθούν οι άδειες κατεδάφισης που είναι μια απλή διαδικασία,με τον Δήμος Ληξουρίου θα έρθουμε σε επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο για την εξεύρεση χρηματοδότισης για να ξεκινήσει το έργο.

Σημασία έχει ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη διαδικασία ανακατασκευής και επισκευής των Εργατικών Κατοικιών Ληξουρίου”.

Όσον αφορά τον Μυκηναϊκό Τάφο των Τζαννάτων,ο κ.Καππάτος ενημέρωσε :

“Για πρώτη φορά έρχεται το αρμόδιο Υπουργείο με απάντηση του στην ερώτηση που κατέθεσα Κοινοβουλευτικά και διασαφηνίζει με ποιο τρόπο θα εκτελεστεί το έργο,σε πόσες φάσεις ,ποια θα είναι η χρηματοδότηση του,ποιος θα παρακολουθεί το έργο και ότι θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Μέχρι σήμερα υπήρχε ασάφεια για τον Μυκηναϊκό Τάφο των Τζαννάτων ένα εμβληματικό μνημείο για την περιοχή και για όλη την Κεφαλονιά.

Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη αυτή”.

Ερωτηθείς για την στελέχωση των Δομών Υγείας της Κεφαλονιάς,είπε ότι στο ΓΝ Κεφαλονιάς υπάρχουν ήδη 85 επικουρικοί του νοσηλευτικού προσωπικού που έχουν αναλάβει απο τον Μάρτιο για να στηρίξουν το νοσοκομείο και την κλινική covid-19.

Ότι προσελήφθη ήδη ένας παθολόγος και αναμένεται τον Απρίλιο γιατρός γαστρεντερολόγος η οποία έχει απαντήσει θετικά,ότι στις 11 Μαρτίου είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Υγείας κ.Κοντοζαμάνη και συζήτησαν για την προκήρυξη 6 γιατρών που είχε γίνει για το νοσοκομείο του Αργοστολίου.

Η ενημέρωση που έτυχε απο τον υφυπουργό,είναι ότι υπάρχουν δυο ενδιαφερόμενοι για την Παθολογική κλινική(θα καλυφθεί η μια) και 2 θέσεις για την Παιδιατρική Κλινική.

Για την θέση του Αναισθησιολόγου ,δεν υπάρχει κανείς ενδιαφερόμενος λόγω των καταστάσεων που βιώνουμε.

Όσο αφορά την μη καταβολή των δεδουλευμένων των 85 επικουρικών του νοσηλευτικού προσωπικού που έγινε γνωστή απο το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου ,ανέφερε ότι χρήματα υπάρχουν στην Κεφαλονιά, όμως η καθυστέρηση της καταβολής τους αφορά στην μη κάλυψη της θέσης του παραιτηθέντος Διοικητού και στην έλλειψη που υπάρχει σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου και ότι αυτό το πρόβλημα λύθηκε.

Όσον αφορά το πρόβλημα που προέκυψε στο Διοικητικό Συμβούλιο των δύο διασυνδεομένων νοσοκομείων Αργοστολίου ,Ληξουρίου ενημέρωσε ότι πέραν της παραίτησης του Διοικητή του ΓΝ Αργοστολίου,οφείλεται και στην λήξη της θητείας του Διοικητή του νοσοκομείου Ληξουρίου.

Ανέφερε επίσης ότι η κάλυψη των θέσεων των Διοικητών για πρώτη φορά θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ και απο την στιγμή που θα κατατεθούν οι αιτήσεις εντος 30-40 ημερών θα γίνει η τοποθέτηση τους.

Πρόσθεσε επίσης ότι αρχές καλοκαιριού πρόκειται να ψηφισθεί ένας καινούριος νόμος ο οποίος θα περιέχει κίνητρα προσέλκυσης γιατρών γενικά στην Ελλάδα,ούτως ώστε να επιστρέψουν Έλληνες γιατροί απο το εξωτερικό. Το ποια θα είναι τα κίνητρα θα αποσαφηνισθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά την πορεία των αποζημιώσεων απο το πέρασμα του “Ιανού”,ο κ.Καππάτος είπε ότι κάποιοι διαμαρτύρονται για το ότι δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις ,όμως όσοι είχαν κριθεί δικαιούχοι έχουν αποζημιωθεί μέχρι και τον Ιανουάριο ,οπότε πρέπει να ελέγξουν τι λογαριασμούς είχαν δηλώσει όσοι δεν έλαβαν αποζημίωση μήπως έχει γίνει κάποιο λάθος.

Όσοι έχουν καταθέσει αιτήσεις τον Φεβρουάριο μπορεί να μην έχουν καλυφθεί,γιατί από τότε που επλήγη η Θεσσαλία απο τους σεισμούς όλη η αρμόδια υπηρεσία της ΔΑΕΚ έχει μεταφερθεί εκεί.

Αυτό δεν σημαίνει όπως είπε ότι οι δικαιούχοι δεν θα λάβουν τα χρήματα τους, όλες οι εμπρόθεσμες αιτήσεις θα τύχουν επεξεργασίας και όλες θα απαντηθούν.

Για την καθυστέρηση των πληρωμών των εποχιακά εργαζόμενων ,ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Τέλος όσον αφορά την πορεία των έργων αποκατάστασης απο το πέρασμα του κυκλώνα “Ιανού”

είπε ότι έχει υποβάλλει ένα καινούργιο αίτημα ο Δήμος Σάμης για την αποκατάσταση του λιμένα της Αγίας Ευφημίας για χρηματοδότηση άνω του 1.000.000 ευρώ και την τετάρτη 17 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση του ίδιου με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας για να μελετήσουν το θέμα της χρηματοδότησης σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Για τα κατά τόπους έργα,την αρμοδιότητα την έχει η Περιφέρεια όπως ανέφερε.

Για τις χρηματοδοτήσεις των δήμων υπενθύμισε ότι οι τρεις Δήμοι της Κεφαλονιάς χρηματοδοτούνται ξανά με 2.000.000 ευρώ.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/kappatos-1039-martios-2021}




00 inkefalonia general ad 300X250