“Βόμβα” Μαρούλη (K.Y. Σάμης - ΕΟΔΥ): “ Τα κρούσματα σε ιδιωτικά εργαστήρια δεν καταγράφονται από τον ΕΟΔΥ, γιατί δεν υπάρχει ενημέρωση!”

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2021 09:55

“Βόμβα” Μαρούλη (K.Y. Σάμης - ΕΟΔΥ): “ Τα κρούσματα σε ιδιωτικά εργαστήρια δεν καταγράφονται από τον ΕΟΔΥ, γιατί δεν υπάρχει ενημέρωση!”

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 103,9 καί στον Γιώργο Χαλαβαζή μίλησε ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Σάμης και υπεύθυνος από τον ΕΟΔΥ για την Κεφαλονιά Ευάγγελος Μαρούλης.

Η επιδημιολογική εικόνα της Σάμης και η πορεία των εμβολιασμών ήταν τα θέματα που αναλύθηκαν.

Ο κ. Μαρούλης ανέφερε ότι μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Φεβρουαρίου στην περιοχή της Σάμης έχουν καταγραφεί 30 με 32 κρούσματα covid-19, εκ των οποίων τα περισσότερα αφορούν την περιοχή του Καραβόμυλου.

Εξ αυτών,ένας ασθενής νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο νοσοκομείο του Πύργου και εφτά περιστατικά νοσηλεύονται στο Γ.Ν.Κεφαλονιάς.

Ερωτηθείς για τα rapid test που γίνονται στην περιοχή,ενημέρωσε ότι έως τούδε έχουν γίνει συνολικά 120 τέστ ,στο πρώτο τεστάρισμα βρέθηκαν 2 θετικά στο δεύτερο της 18ης Φεβρουαρίου ήταν όλα αρνητικά.

“Τις τελευταίες δύο ημέρες δεν έχει εντοπιστεί κάποιο κρούσμα και αυτό είναι ενθαρυντικό”όπως είπε και τόνισε ότι γενικά τα κρούσματα πρέπει να είναι περισότερα των 32 ,γιατί στις περισσότερες των περιπτώσεων όσων αφορά τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, έχει κάνει τέστ ένα μέλος της οικογένειας. Τα υπόλοιπα μέλη δεν έχουν ελεγχθεί,αλλά επιβάλλεται να μείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Για το εάν καταγράφονται απο τον ΕΟΔΥ όσοι υποβάλλονται σε rapid test και βγαίνουν θετικοί,ο κ.Μαρούλης είπε ότι κάτι δεν λειτούργησε σωστά και 3 κρούσματα δεν καταγράφηκαν.

Διευκρίνισε επίσης ότι τα κρούσματα που προκύπτουν από τεστ που γίνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια δεν καταγράφονται από τον ΕΟΔΥ γιατί δεν υπάρχει ενημέρωση.

Στην συνέχεια ενημέρωσε ότι το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα κάνει την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου τεστ στην περιοχή της Πυλάρου.

Για το πως προέκυψε η διασπορά covid-19 στην περιοχή της Σάμης είπε ότι οι κάτοικοι αντιμετώπιζαν με κάποια σχετική ελαφρότητα την κατάσταση που επικρατεί γενικά έως ότου προέκυψε το πρώτο κρούσμα και θορυβήθηκαν,όμως η μετάδοση του ιού είχε γίνει σχετικά γρήγορα.

Όσο αφορά τις πρόσφατες καταγγελίες για την μη συμμόρφωση ασθενών covid-19 της περιοχής στο μέτρο της απομόνωσης, είπε ότι δεν ισχύει στον βαθμό που αναφέρθηκε.

Όσον αφορά τον έλεγχο του ιού τοπικά,ο κ. Μαρούλης είπε ότι αυτό θα φανεί τις επόμενες ημέρες και δεν παρέλειψε να τονίσει της επιθετικότητα του ιού.

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του Δήμου Σάμης για τα 16 κρούσματα σε σχέση με τα 3 κρούσματα που είχε ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ την ίδια ημέρα, επανέλαβε ότι τα τέστ που γίνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια δεν καταγράφονται απο τον ΕΟΔΥ γιατί δεν υπάρχει ενημέρωση και έτσι δεν υπάρχει και πραγματική εικόνα των κρουσμάτων.

Για το εάν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν και το μοριακό τέστ,όσοι μέσω rapid test βρίσκονται θετικοί, ο κ. Μαρούλης είπε ότι δεν τους το επιβάλλει κανείς,όμως είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν σε κατ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες και μετά να επαναλάβουν το τέστ.

Για το πόσο αξιόπιστα είναι τα rapid test ωστόσο, ανέφερε ότι έχουν αντιληφθεί και οι ίδιοι ότι κάποιες φορές δεν είναι,όμως όταν υπάρχουν συμπτώματα και έχεις και ένα θετικό τέστ,καλύτερα να περιορισθείς στο σπίτι για 14 ημέρες.

Όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών στο Κέντρο Υγείας Σάμης,ανέφερε ότι παρ’ όλο που τα εμβόλια παρελήφθησαν καθυστερημένα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών,συμπεριελήφθησαν οι εμβολιαζόμενοι της Δευτέρας στους εμβολιαζόμενους της Τετάρτης ,έγιναν 52 εμβόλια και στους εμβολιαζόμενους της Πέμπτης θα συμπεριλαμβανόντουσαν και οι εμβολιαζόμενοι της Τρίτης,οπότε έως το τέλος της εβδομάδας θα καλυφθεί το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ημερών.

Ενημέρωσε επίσης,ότι το κέντρο Υγείας Σάμης έχει αναλάβει την ηλικιακή ομάδα των 60-64 από όλη την Κεφαλονιά και την Ιθάκη και οι εμβολιασμοί πάνε πάρα πολύ καλά και έτσι θα συνεχίσουν,αρκεί τα εμβόλια να έρχονται στις ανάλογες ημερομηνίες.

Για το εάν είναι ικανοποιητικοί οι ρυθμοί των εμβολιασμών σε γενικό επίπεδο και τοπικά, είπε ότι ο κόσμος δείχνει να θέλει να εμβολιαστεί.

Τέλος σημείωσε ότι έχουμε αρκετό δρόμο ακόμη να διανύσουμε όσον αφορά τον έλεγχο την πανδημίας και συμβούλεψε όλους να εντείνουν την προσοχή τους.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/maroulis-ky-samis}




00 inkefalonia general ad 300X250