Σπ. Παγώνης για ΦοΔΣΑ: “Καραμπινάτο σκάνδαλο σε εξέλιξη, στήνουν μαγαζιά" για Δασικούς Χάρτες: “Διαμόρφωσαν το πλαίσιο με στοιχεία απ' το Google!”

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 07 Φεβρουαρίου 2021 10:31

Σπ. Παγώνης για ΦοΔΣΑ: “Καραμπινάτο σκάνδαλο σε εξέλιξη, στήνουν μαγαζιά" για Δασικούς Χάρτες: “Διαμόρφωσαν το πλαίσιο με στοιχεία απ' το Google!”

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 103,9 καί στον Γιώργο Χαλαβαζή μίλησε ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Κεφαλονιάς -Ιθάκης Σπύρος Ποταμιάνος - Παγώνης , για την τρέχουσα κατάσταση στην Κεφαλονιά, αλλά και στην Ελλάδα.

Συνοπτικά:

Για την διά ζώσης εκπαίδευση η οποία επανήλθε,ο κ.Παγώνης ως εκπαιδευτικός ανέφερε ότι η δευτεροβάθμια επανεκκίνησή με όλα τα προβλήματα που είχαν συσσωρευθεί την προηγούμενη περίοδο και οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να πείσουν τους μαθητές να ξαναμπούν ν σε μία νορμάλ διαδικασία με όλους τους υγειονομικούς περιορισμούς που επιβάλλει η πανδημία για την ασφάλεια τους.

Οι μαθητές έχουν αποσυντονιστεί λόγω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ,της απομόνωσης τους και της έλλειψης της καθημερινής διαδικασίας στο σχολείο. Είναι εμφανής η απαξίωση και η εξάντληση

τους και αυτό είναι πανελλαδικό φαινόμενο.

Η περίοδος της τηλεκπαίδευσης ήταν δύσκολη γιατί την δια ζώσης διδασκαλία δεν μπορεί να την αντικαταστήσει τίποτα ειδικά σ αυτές τις ηλικίες.

Υπάρχει μία μελέτη απο το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο η οποία αναφέρει ότι με την τηλεκπαίδευση το 72% των μαθητών δεν έχει εμπεδώσει την ύλη και ένα 90% και πάνω εκπαιδευτικών και μαθητών αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα με την σύνδεση του.

Αυτό σημαίνει ότι ένα τετράμηνο εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά έχει προβλήματα και πάρα πολλές αδυναμίες,και υπάρχει το ενδεχόμενο σύμφωνα με αυτά που ακούγονται,να ξανακλείσουν τα σχολεία.

Δήλωσε δε ότι τα σχολεία έπρεπε να ανοίξουν,η Κεφαλονιά έως αυτή την στιγμή δεν έχει πρόβλημα,και ευχής έργο θα είναι να μην ξανακλείσουν.

Όσον αφορά την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση ο κ.Παγώνης δήλωσε ότι “δεν είναι η κατάλληλη ,μετά το πρώτο lockdown θα έπρεπε να υπάρχει ειδική μέριμνα για το πως θα ανοίξουν τα σχολεία από την στιγμή που περιμέναμε το δεύτερο κύμα απο Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.

Καμία από τις προτάσεις της ΟΛΜΕ και γενικά των φορέων της εκπαίδευσης δεν έγινε δεκτή π.χ για τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα,που αυτό θα έπρεπε να ήταν η πρώτη μέριμνα του υπουργείου για να δημιουργήσει προϋποθέσεις ασφάλειας στην επαναλειτουργία των σχολείων.

Το μόνο δεδομένο είναι η απολύμανση των χεριών , η μάσκα και οι αποστάσεις που πρέπει να κρατούν ,που με τα χίλια ζόρια τις κρατάνε.

Τα ΜΜΜ βρίθουν ,θα μπορούσαν να νοικιάσουν λεωφορεία και όχι να συνεχίζουν οι αστικές συγκοινωνίες να λειτουργούν όπως με τις συνθήκες κανονικότητας ,θα μπορούσε η κυβέρνηση να δώσει ερεθίσματα και κίνητρα στους γιατρούς για να στελεχώσουν το ΕΣΥ και να λύσουν προβλήματα στα νοσοκομεία που έτσι κι αλλιώς υπήρχαν αλλά τώρα είναι ακόμα πιο έντονα.

Τα νοσοκομεία της Κεφαλονιάς είναι σε χειρότερη κατάσταση από ότι ήταν πριν ένα χρόνο.

Το Μαντζαβινάτειο έχει μείνει ακέφαλο”.

Για τα σχολεία που από το 2014 παραμένουν σε κοντέινερ και με αφορμή την επιστολή του συλλόγου γονέων του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Ληξουρίου ο κ. Παγώνης είπε ότι έχουν απόλυτο δίκιο οι γονείς,το Β΄Δημοτικό σχολείο έχει αποκατασταθεί και ενδεχομένως υπάρχουν κάποια διαδικαστικά προβλήματα στην παράδοση του ,όμως θα μπορούσε με μία εξπρές διαδικασία να δοθεί για χρήση.

Για τους νέους Δασικούς Χάρτες, είπε ότι “προφανώς η εταιρεία που ανέλαβε να διαμορφώσει το πλαίσιο των δασικών χαρτών πήρε τα στοιχεία μέσα από το google γιατί δεν εξηγείται διαφορετικά αυτή η προχειρότητα!.

Το ίδιο το Δασαρχείο Κεφαλονιάς έχει αποχαρακτηρίσει δασικές εκτάσεις και βρέθηκαν τώρα να είναι δασικές,δηλαδή η εταιρεία που της ανατέθηκε να κάνει αυτή την δουλειά,δεν είναι καν σε επαφή με τα Δασαρχεία.

Όπως ανέφερε κατά την άποψη του πρέπει οι νέοι δασικοί χάρτες να αποσυρθούν και θεωρεί ότι υπάρχει άμεση σχέση με το Νομοσχέδιο Χατζηδάκη που αφορά στα εκτός σχεδίου οικόπεδα και πολλαπλασιάζει το πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες.

Όλα αυτά ,τόνισε ,τα γνωρίζουν τα συναρμόδια υπουργεία,αλλά δεν έκαναν αυτό που τους ζητήθηκε ,δηλαδή να νομοθετήσουν διαφορετικά σκεπτόμενοι το κόστος αυτών των αποφάσεων τους στα λαϊκά νοικοκυριά.

Ως Θετικό γεγονός δε, χαρακτήρισε το ότι ο Βουλευτής κ. Καππάτος, ενημέρωσε ότι συστήνεται νομοπαρασκευαστική επιτροπή για αλλαγές σε σχέση και με τον Ιόνιο Κώδικα για τα νησιά μας”.

Για τον νέο διαβαθμιδικό περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων, ο κ.Παγώνης είπε:

“Ο Σύριζα έχει χαρακτηρίσει τον νέο ΦΟΔΣΑ ως σκάνδαλο σε εξέλιξη που ειδικά για την Κεφαλονιά είναι “καραμπινάτο”.

Είχε εξασφαλίσει ήδη η ΕΔΑΚΙ την χρηματοδότηση και όλη την διαδικασία της δημοπράτησης με 7.200.000 περίπου και ξαφνικά το ποσό έφτασε στα 24.000.000,δηλαδή μία αύξηση κατά 330%.

Η κα Κράτσα είπε ότι αυτό το ποσό θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ,το 15% το βάζει όμως το Ελληνικό Δημόσιο ,άλλο το 15% στα 7.200.000 και άλλο στα 24.000.000 και ο ΦΠΑ δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη,άρα θα πληρωθεί απο το ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων. Δηλαδή φτάνει κοντά στα 2.000.000,αυτά θα μετακυλήσουν στους δημότες.

Η αύξηση του κόστους εκτέλεσης του έργου θα επιβαρύνει τα Ιόνια Νησιά και ιδιαίτερα την Κεφαλονιά .Ο κατασκευαστής δεν πρόκειται να βάλει δραχμή από την τσέπη του και θα εκτελέσει το έργο με κέρδος πάνω από 30% επί του προυπολογισμού του έργου.

Η ΔΙΑΔΥΜΑ έχει φωτογραφίσει τον διαγωνισμό θα το πάρει με έκπτωση 4-5,δεν πρόκειται να χτυπηθεί το έργο και ας μην κοροιδευόμαστε.

Δεν ήταν απαραίτητη αυτή η εξέλιξη,η Κεφαλονιά μπορούσε να διαχειριστεί μόνη της την κατάσταση γι αυτό και αντέδρασαν και οι Δήμαρχοι προς τιμήν τους.

Δυστυχώς οι κυβερνώντες δεν έλαβαν υπόψιν τους τις ενστάσεις και τις αντιρήσεις που υπάρχουν.

Η Κεφαλονιά είχε ένα επιτυχημένο μοντέλο διαχείρισης των απορριμάτων τώρα όλα αυτά ανατρέπονται,είναι η μεγάλη χαμένη.

Θεωρώ ότι τα σκουπίδια έχουν 'ψωμί” και κάποιοι πρέπει να κερδοσκοπίσουν απο αυτή την διαδικασία.

Από 500.000 τον χρόνο που δίνουν οι Δήμοι στην ΕΔΑΚΙ θα δίνουν κοντά στα 900.000 ετησίως και την διαχείριση θα την έχει η ΔΙΑΔΥΜΑ για 12 χρόνια.

Όλα αυτά θα μετακυλήσουν στους πολίτες.

Αφήστε δε που από την εγγυημένη τιμή η κα Κράτσα εξαιρεί την Ζάκυνθο.

Η εταιρεία από την διαχείριση των σκουπιδιών είτε υπάρχει αξιοποίηση των ανακυκλούμενων απορριμάτων είτε όχι, θα έχει έσοδα 820.000 τον χρόνο.

Δηλαδή θα εισπράττει και χωρίς να παράγει έργο ενδεχομένως .

Όλα αυτά είναι προκλητικά.

Αφήστε που υπάρχει ο κίνδυνος να ανοίξει η τουριστική περίοδος και να υποστούμε τις παρενέργειες της καθυστέρησης του έργου στον ΧΥΤΥ.

Τέλος ο κ.Παγώνης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια διαδικασία οργανωτικής ανασυγκρότησης σε επίπεδο οργανώσεων ανά την Ελλάδα .

“Στην Κεφαλονιά προχωρά στην εκλογή συντονιστικών στις οργανώσεις και προετοιμάζεται για την Πανκεφαλληνιακή συνδιάσκεψη για την εκλογή της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής.

Όπως τόνισε,”θεωρούμε ότι πρέπει η κοινωνία να αντιληφθεί ποιό είναι το στοίχημα της επόμενης ημέρας ειδικά μετά την επιστροφή στην κανονικότητα ,θεωρούμε ότι οι οικονομικές επιπτώσεις με τον τρόπο που διαχειρίζεται η κυβέρνηση αυτή την κατάσταση θα είναι πολύ δυσμενής για τα νοικοκυριά και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και καλούμε τον κόσμο να συστρατευθεί μαζί μας στην προσπάθεια που κάνουμε ούτως ώστε να ανασυγκροτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ,να αποκτήσει την ταυτότητα μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης η οποία θα αναλάβει ενδεχομένως και με συμμαχίες την κρίση-το επόμενο μνημόνιο. που έρχεται.

Η Ελληνική κοινωνία όσο και αν καταλογίσει στον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση λάθη αδυναμίες η καθυστερήσεις,θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η εναλλακτική λύση είναι εκεί και ότι μέσα από αυτό το χώρο θα προκύψει μια επόμενη μέρα με το λιγότερο κόστος της κρίσης που θα επιβαρύνει τον απλό κόσμο.

Η ΝΔ στήνει μαγαζιά, ο ΦοΔΣΑ είναι ένα μαγαζί και αντίστοιχες κινήσεις κάνει σε όλη την Ελλάδα,δεν τούς ενδιαφέρει η σπατάλη του δημοσίου χρήματος πως θα πληρωθεί και από ποιους.

Η συνετή διακυβέρνηση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με το ρίσκο που πήρε και τις επιπτώσεις που είχε στο εκλογικό αποτέλεσμα ,στα οικονομικά άφησε ένα μαξιλάρι 37 δις που καμία κυβέρνηση σε συνθήκες κανονικότητας δεν είχε αφήσει ποτέ .

Τα 37 δις τείνουν να εξαφανιστούν και ειδικά σε μια περίοδο που η κρίση της πανδημίας έχει δώσει την δυνατότητα στην κυβέρνηση μιας χαλαρής αντιμετώπισης και έξτρα χρηματοδοτήσεις απο τα Ευρωπαικά ταμεία.

Όλα αυτά δεν φαίνεται να περνούν στην κοινωνία και στην οικονομία.

Θεωρώ ότι οφείλει η κοινωνία να στηρίξει την προσπάθεια που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον μετασχηματισμό του,ο οποίος ξεκίνησε ως ένα κόμμα διαμαρτυρίας και κατέληξε ένα κυβερνητικό κόμμα

Κάνω έκκληση σε όσους πιστεύουν αυτά που λέω να συστρατευθούν μαζί μας για να δημιουργήσουμε ένα κίνημα,μία δυναμική που θα δημιουργήσει άλλες προυποθέσεις για την επόμενη μέρα,καλύτερες για όλους μας”.

Ακούστε παρακάτω ολόκληρη την συνέντευξη

{https://soundcloud.com/user-46829938/potamianos-1039-syriza}




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250