Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα Ιόνια Νησιά

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013 14:53

Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα Ιόνια Νησιά

Δημοσιεύτηκε σήμερα η προκήρυξη του προγράμματος για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων το οποίο για τα Ιόνια Νησιά περιλαμβάνει χρηματοδότηση δράσεων ύψους 22.5 εκ. ευρώ, από τις οποίες οι επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν με το 50%. Η προκήρυξη δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ (http://www.espa.gr/el/Pages/NewsFS.aspx?item=475), ενώ η υποβολή προτάσεων από τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες ξεκινά στις 25 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 25 Απριλίου.

Που υποβάλλετε στα Ιόνια τις προτάσεις

Οι προτάσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis). Μετά το πέρας της ημερομηνίας της ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων δεν γίνεται αποδεκτή καμία υποβολή νέας πρότασης. Οι Φάκελοι Υποψηφιότητας πρέπει υποχρεωτικά να υποβληθούν και σε έντυπη μορφή το αργότερο σε δέκα ημερολογιακές ημέρες μετά την καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων.
Στα Ιόνια Νησιά, τα σημεία υποβολής των φακέλων είναι:
Στην Κέρκυρα, το Επιμελητήριο και η Πανελλήνια Τράπεζα.
Στη Ζάκυνθο, στο Επιμελητήριο
Στην Κεφαλονιά, στο Επιμελητήριο
Στη Λευκάδα, στο Επιμελητήριο

Ποιες είναι οι επιχειρήσεις που δικαιούνται συμμετοχή

Η κατηγορία των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) αποτελείται από επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 43 εκατομμύρια ευρώ.
Στην κατηγορία των ΜΜΕ, ως μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Στην κατηγορία των ΜΜΕ, ως πολύ μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από δέκα εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Ποιοι επιχορηγούνται στα Επτάνησα

Ο Προϋπολογισμός Δράσης (δημόσια δαπάνη)  για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι 22.500 000  € ενώ τα ποσοστά επιχορήγησης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι 50% ενώ για τις μεσαίες 40%.
Ο συνολικός επιχορηγούμενος προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή) κάθε πρότασης, μπορεί να κυμαίνεται: από 30.000 έως 300.000 € για τους τομείς Μεταποίησης και Τουρισμού, -από 20.000 έως 100.000 € για τον τομέα Εμπόριο – Υπηρεσίες.
Οι επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: δαπάνες για βελτιώσεις κτηρίων και λοιπών εγκαταστάσεων, προμήθειας εξοπλισμού-μηχανημάτων- συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας-συστημάτων αυτοματοποίησης, δαπάνες πιστοποίησης εφαρμογής συστημάτων ποιότητας διασφάλισης ποιότητας, δαπάνες προστασίας βιομηχανικής ιδιοκτησίας, δαπάνες προβολής προώθησης, δαπάνες λογισμικού, λειτουργικές δαπάνες κλπ.
Οι Περιφέρειες αναλαμβάνουν ουσιαστικό ρόλο στον προσδιορισμό των κλάδων που θα είναι επιλέξιμοι προς ενίσχυση καθώς και στην αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων σε δεύτερο βαθμό και στην παρακολούθηση της υλοποίησής τους.
Επιλέξιμες είναι ΜΜΕ (μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες), υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού και Εμπορίου – Υπηρεσιών.