Χρ. Κοκκόλης (Πρόεδρος ΤΚ Άσσου): "Χάσαμε πολύτιμο χρόνο και δεν θα προλάβουμε την καλοκαιρινή περίοδο να είμαστε έτοιμοι"

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021 09:15

Χρ. Κοκκόλης (Πρόεδρος ΤΚ Άσσου): "Χάσαμε πολύτιμο χρόνο και δεν θα προλάβουμε την καλοκαιρινή περίοδο να είμαστε έτοιμοι"

 Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 103,9 και στον Γιώργο Χαλαβαζή, μίλησε ο Χρήστος Κοκκόλης,  πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Άσσου .

Οι εικόνες της ασύλληπτης καταστροφής που άφησε πίσω του ο κυκλώνας Ιανός στην Κεφαλονιά έχουν αρχειοθετηθεί στα ΜΜΕ και στην μνήμη των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν,η γραφική Άσσος ,ένα πραγματικό κόσμημα της Κεφαλονιάς που σφυροκοπήθηκε από τον κυκλώνα έχει θεραπεύσει κάποιες από τις πληγές της ,ωστόσο οι κάτοικοι της αγωνίζονται και αγωνιούν για το αύριο.

Ο κ. Χρήστος Κοκκόλης,αποτύπωσε για μία ακόμη φορά την “σκληρή”πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν.

Συνοπτικά ανέφερε τα εξής:

“Η Άσσος δέχθηκε το μεγαλύτερο χτύπημα του “Ιανού”.Νοικοκυριά και επιχειρήσεις επλήγησαν σε αφάνταστο βαθμό,τρεισήμισι μήνες μετά συζητώντας με τον δήμαρχο κ.Μονιά,ενημερώθηκα ότι αν θα ξεκινήσει κάποια αποκατάσταση της παραλίας της Άσσου η κάποιων δρόμων,αυτό θα γίνει αρχές Μαρτίου.

Όσο και να το θέλουμε,δεν θα προλάβουμε την καλοκαιρινή περίοδο να είμαστε έτοιμοι.

Η περσινή καλοκαιρινή περίοδος ήταν συρρικνωμένη λόγω της πανδημίας και δεν προλάβαμε να καλύψουμε ούτε τις δαπάνες μας,ο “Ιανός”μας πήγε δέκα χρόνια πίσω,εάν έχουμε και ένα τρίτο κύμα της πανδημίας ενδεχομένως να ανοίξουμε τις επιχειρήσεις μας Ιούνιο μήνα.

Το ερώτημα είναι πως θα ανταπεξέλθουμε από την στιγμή που οι υποχρεώσεις μας τρέχουν.

Οι κάτοικοι και επιχειρηματίες της Άσσου με δικά μας έξοδα και προσωπική εργασία καθαρίσαμε σπίτια και επιχειρήσεις,όμως τα αποθέματα και τον εξοπλισμό,θα πρέπει να τον αντικαταστήσουμε ξεκινώντας απο το μηδέν.

Επιβαρυνθήκαμε οικονομικά .Όσοι εξαρτώνται απο τον τουρισμό θα πρέπει να δαπανήσουν αρκετά χρήματα για να αποκαταστήσουν τις ζημιές για να μπορέσουν να επανεκκινήσουν ενώ οι περιβάλλοντες χώροι είναι σε άθλια κατάσταση γιατί δεν έχει γίνει τίποτα στο χωριό.

Τα 8.000 ευρώ της αποζημίωσης τα έλαβαν κάποιοι, όμως είναι ελάχιστα μπροστά σε αυτά που πρέπει να δαπανήσουν. Υπάρχουν κάποιοι άλλοι όμως που δεν έχουν λάβει ακόμα την αποζημίωση και πρέπει να ψαχτεί λίγο το θέμα.

Κατανοώ ότι είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος και η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα με την πανδημία,όμως εμείς αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας και αντιμετωπίσαμε και τον “Ιανό”και η εφορία,το ΕΦΚΑ ,η ΔΕΗ η οποία μας έστειλε ενισχυμένους λογαριασμούς ενώ δύο μήνες δεν είχαμε ρεύμα,συνεχίζουν να έρχονται. Πως θα ανταπεξέλθουμε από την στιγμή που δεν δουλέψαμε.

Λόγω της έκτακτης κατάστασης που βρισκόμαστε θα πρέπει να επιταχύνουν οι αρμόδιοι τις διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών και όχι να περιμένουν πότε θα γίνουν οι μελέτες και να χρονοτριβούν. Το μόνο έργο που έγινε και το οποίο ήταν ήδη δρομολογημένο,είναι η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης από την ΔΕΥΑΚ απο την στιγμή που διαλύθηκε το παλιό δίκτυο. Υπάρχει ένα εγκεκριμένο κονδύλι για εργοστάσιο αφαλάτωσης και γίνονται προσπάθειες να βρεθεί χώρος για να μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία,γιατί το εργοστάσιο αυτό είναι απαραίτητο για την πρόοδο της Άσσου.

Χάσαμε πολύτιμο χρόνο γενικά για την εκτέλεση έργων και θεωρώ ότι υπάρχουν αναρμόδιοι άνθρωποι σε ζωτικής σημασίας θέσεις.

Ο δήμος Σάμης έχει να επιδείξει τα σπήλαια,την Αντίσαμο,την Αγία Εφημία,τον Μύρτο την Άσσο και το Φισκάρδο, εκτός από τα σπήλαια όλα τα άλλα είναι διαλυμένα.Πως θα δουλέψει η περιοχή;”

Τέλος,ο κ.Κοκκόλης καυτηρίασε την στάση πολιτικών και αρμόδιων για το ότι κανείς δεν ευχαρίστησε τους εθελοντές που προσέφεραν εθελοντική εργασία,σίτιση ,φάρμακα,αναλώσιμα,απο το υστέρημα τους σε πληγέντες, τις φιλοζωικές οργανώσεις που φρόντισαν για την διατροφή γατιών και σκύλων,αυτούς που απο το υστέρημα τους ενίσχυσαν οικονομικά την προμήθεια καυσίμων για τις γεννήτριες που κάλυψαν την περιοχή. Προσωπικά τούς ευχαριστώ όλους από την καρδιά μου¨.

Κλείνοντας ανέφερε ότι αυτό που συνέβη στην Άσσο με τον “Ιανό¨,μόνο ως ταινία τρόμου μπορεί να χαρακτηριστεί και ευχήθηκε αυτό το κακό όνειρο που ζούμε με την πανδημία να περάσει και να ξεχαστεί.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

{https://soundcloud.com/user-46829938/xr-kokkolis}

 




00 inkefalonia general ad 300X250