Κεφαλληνίας Δημήτριος: “Περνάμε μία δοκιμασία, όμως η Εκκλησία μας, ενδιαφέρεται για την υγεία του πνεύματος, αλλά και του σώματος των ανθρώπων”

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2020 09:36

Κεφαλληνίας Δημήτριος: “Περνάμε μία δοκιμασία, όμως η Εκκλησία μας, ενδιαφέρεται για την υγεία του πνεύματος, αλλά και του σώματος των ανθρώπων”

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι”στον Ιnkefalonia 103,9 και στον Γιώργο Χαλαβαζή,μίλησε ο Σεβaσμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ.κ.Δημήτριος, για το βαθύτερο μήνυμα που εκπέμπει η γέννηση του Ιησού Χριστού εν μέσω πανδημίας.

Σας παραθέτουμε τα όσα κοινοποίησε,αυτολεξεί.

“Το μήνυμα των ημερών είναι ότι η ενσάρκωσης του Κυρίου έφερε ειρήνη και χαρά στον κόσμο και αυτή την χαρά δεν μπορεί να την καταβάλλει καμία πανδημία,ούτε σωματική λόγω υγείας,αλλά ούτε και πνευματική.

Ο Χριστός είναι αυτός που μας διαβεβαίωσε ότι “νενίκηκαι τα του κόσμου και της φθοράς”.

Υγεία και υπομονή εύχομαι στον κόσμο και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή της διαβίβασης των ευχών για το φετινό δωδεκαήμερο,να υπογραμμίσουμε σε όλους όσους μας ακούν,να μην υποβαθμίζουν τον κίνδυνο από την πανδημία ,η οποία δεν έχει περάσει.

Βλέπουμε πόσο ταλαιπωρούνται κάποια γεωγραφικά διαμερίσματα και πόλεις της πατρίδος μας και επίσης να υπογραμμίσουμε ότι τα μέτρα παρότι μας πιέζουν και μας στενοχωρούν ,όπως περάσαμε και το Πάσχα που δεν μπόρεσαν οι χριστιανοί να πάνε στις εκκλησίες και με μεγάλη θλίψη μας εμείς οι κληρικοί , μόνο με τους ιεροψάλτες τελέσαμε τις ακολουθίες,το ίδιο θα κάνουμε και τώρα τις απλές μέρες του δωδεκαημέρου.

Τα Χριστούγεννα την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια θα υπάρχουν κάποιοι χριστιανοί στούς ναούς μας,παρά ταύτα δεν θα είναι όλοι όσοι θέλουν να λειτουργηθούν ,να χαρούν ,να κοινωνήσουν και να προσευχηθούν.

Θα τούς παρακαλέσω όλους με πολύ υπομονή,γιατί είναι θέματα ανωτέρας βίας όπως λέμε αυτά και πρέπει με σεβασμό πρός τον εαυτό μας και πρός τους άλλους να κάνουμε υπομονή και όταν την χάσουμε πάλι να την ξαναβρούμε με πολύ αγάπη ο ένας πρός τον άλλον και να περάσουμε και τα φετινά Χριστούγεννα ,την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια εφαρμόζοντας τα μέτρα προκειμένου να μην επιδεινωθεί η κατάσταση στην πατρίδα μας περισσότερο από ότι είναι.

Να μην υποβαθμίζουμε λοιπόν τον κίνδυνο και να μην λεν ορισμένοι που έχουν δηλωτικό μυαλό ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και ότι αυτά είναι ψέματα. Είναι ανευθυνότης.

Είτε κληρικοί,το υπογραμμίζω είτε λαϊκοί είναι αυτοί,είναι ανευθυνότητα απέναντι στο σύνολο,στο σύνολο των αδελφών μας τόνισα και το τόνισα σε άλλο δημόσιο λόγο μου, ότι η εκκλησία δεν ενδιαφέρεται μόνον για την σωτηρία της ψυχής του ανθρώπου και ο άνθρωπος να πάει στον παράδεισο,αλλά όσο ο άνθρωπος είναι επί της γής ,η εκκλησία μας ενδιαφέρεται και για την υγεία του σώματος του κάθε ενός μας,γιατί το σώμα μας είναι ναός του ενοικούντος εν ημίν Αγίου πνεύματος.

Μην κάνουμε μονομέρειες κληρικοί και λαικοί.Ένας είναι ο άνθρωπος και είναι διφυής ,σώμα και ψυχή.

Αυτή την ανθρώπινη φύση, την προσέλαβε ο Κύριος στην σάρκωση του που θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα και την θέοσε.Συνεπώς, έχει αξία και η υγεία του σώματος για το σώμα.

Εμείς οι Κεφαλλήνες έχουμε βίωμα και εμπειρία ,διότι έχουμε τον Άγιο μας που είναι άφθαρτος και μπορούμε και τον βλέπουμε και καταλαβαίνουμε ποιά είναι η υγεία του ανθρώπου στο σύνολο του ως σώμα και ως ψυχή.

Συνεπώς,με πολύ υπομονή ,νηφαλιότητα ,με αγάπη και υπευθυνότητα πρός τον εαυτό μας και πρός τούς αδελφούς μας κοντινούς και μακρινούς,να αντιμετωπίσουμε και την περίοδο αυτή του δωδεκαημέρου που στενοχωρούμεθα που δεν μπορούμε να μπούμε και να βγούμε στους ναούς μας ελεύθερα και να περάσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πνευματικά,χωρίς να πέσουμε σε στενοχώρια ,λύπη ,η κατάθλιψη,αλλά με την λελογισμένη ανθρώπινη χαρά και με την χαρά πού έφερε η παρουσία του Θεού μέσα στον κόσμο.

Αυτό το μήνυμα να βάλουμε στην καρδιά μας όλοι,για να περάσουμε χαρούμενα το κατά δύναμιν ανθρωπίνως Χριστούγεννα .

Απεριόριστα να είναι η πνευματική χαρά στην καρδιά μας και στα σπίτια μας και να ευχηθώ το νέο έτος να είναι ευλογημένο,να ξεπεραστούν όλες οι δυσκολίες που έχουν συσσωρευτεί από την πανδημία,,να ανακάμψει το ηθικό των εργαζομένων ,των οικογενειαρχών, των μαθητών,των φοιτητών,των καθηγητών,όλων των εργαζομένων όλης της κοινωνίας μας.

“Αδελφός υπό αδελφού βασταζόμενος ως πόλις οχυρά “που λέει και ο προφήτης Δαυήδ.

Να ευχηθώ σε όλους του απόδημους αδελφούς μας Κεφαλλήνες ,οι οποίοι και αυτοί υποφέρουν όπως και εμείς εδώ στην ιδιαίτερη πατρίδα μας,ευλογημένα Χριστούγεννα ,χαρούμενα και καλό έτος,δημιουργικό και με την υπομονή ,την αγάπη και την ελπίδα την μεγάλη που φέρνει με την παρουσία του θεού στον κόσμο ,ότι θα ανακάμψουν τα πράγματα.

Ποτέ δεν καταβάλλεται μιά κοινωνία από μιά πανδημία,όσα κακά και να επισωρεύσει.'Έχουμε εμπειρία παρελθόντος από τα στατιστικά στοιχεία από άλλες πανδημίες οι οποίες είχαν ενσκήψει τόσο στην πατρίδα μας όσο και στην Ευρώπη γενικότερα αλλά και παγκοσμίως.

Δεν θα μας καταβάλλει ,θα κρατήσουμε το ηθικό μας και θα προσπαθήσουμε να μην χάσουμε περισσότερους οικείους μας.

Δοκιμασίες πάντα υπάρχουν ,ο ίδιος ο Χριστός επί της γής δεν υπέμεινε όλα τα ανθρώπινα;Επομένως εμείς δεν έχουμε άξιο παράδειγμα μπροστά μας για να αντλήσουμε ελπίδα,δύναμη και υπομονή;Τα μαρτήρια των Αγίων μας; Επομένως ως μία δοκιμασία θα το εκλάβουμε ,όχι ότι ο θεός δοκιμάζει τους ανθρώπους,αλλά ως μία δοκιμασία η οποία ήρθε και επέτρεψε ο θεός να δοκιμαστούμε και εμείς θα ανταπεξέλθουμε με όλα τα πνευματικά εφόδια που αντλούμε μέσα από το ιερόν ευαγγέλιον,από τούς Αγίους μας και την πνευματική ζωή της εκκλησίας μας.

Χρόνια πολλά στούς Κεφαλλήνες του νησιού μας ,σ'όλη την τοπική εκκλησία και σε όλους όσους ήρθαν ,έστω και λίγοι που είναι να περάσουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο εξαιρετικό πανέμορφο νησί μας.

Υγεία και ευλογία σε όλες τις οικογένειες και των μη Κεφαλλήνων που τυχόν μας ακούνε,σε όλο τον κόσμο ανεξαιρέτως. Ο Χριστός ήρθε για όλο τον κόσμο,διακρίσεις δεν κάνει.

Χρόνια πολλά σε όλους,καλή κι ευλογημένη νέα χρονιά.”.

Ακολουθεί ολόκληρο το ηχητικό.

{https://soundcloud.com/user-46829938/mitropolitis-dimitrios-1039}




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250