Σταύρος Σπαθής: “Το σύστημα “ακορντεόν” (ανοίγουμε-κλείνουμε) στο λιανεμπόριο και την εστίαση δεν βοηθάει κανέναν. Η Κυβέρνηση πρέπει να δείξει ωριμότητα”

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2020 19:31

Σταύρος Σπαθής: “Το σύστημα “ακορντεόν” (ανοίγουμε-κλείνουμε) στο λιανεμπόριο και την εστίαση δεν βοηθάει κανέναν. Η Κυβέρνηση πρέπει να δείξει ωριμότητα”

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι”, στον Inkefalonia 103,9 και στον Γιώργο Χαλαβαζή, μίλησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς-Ιθάκης και πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Σταύρος Σπαθής.

Η ΔΕΥΑΚ και το παραγόμενο έργο της,η μικρομεσαία επιχείρηση ,το λιανεμπόριο και ο χώρος της εστίασης που κινούνται στα “ρηχά”με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την επόμενη μέρα ήταν το αντικείμενο της συνέντευξης.

Συνοπτικά για την προγραμματική σύμβαση μεταξύ της ΔΕΥΑΚ και του Δήμου Αργοστολίου όσον αφορά την αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων στις περιοχές Αργοστολίου και Λειβαθούς, ο κ Σπαθής ανέφερε :

“Είμαστε σε επαφή με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου,είναι μία χρονοβόρα διαδικασία η οποία παρ’ όλο που υπογράψαμε την προγραμματική σύμβαση ,αν όλα πάνε καλά το έργο θα ξεκινήσει κατά την καλοκαιρινή περίοδο κι αυτό γιατί θα πρέπει να περάσει από δύο επιτροπές .Η μία θα λάβει χώρα τον Δεκέμβριο ,η άλλη τον Ιανουάριο,μετά θα ακολουθήσουν η πρόσκληση ενδιαφέροντος και η επιλογή αναδόχου. Φτάνουμε έτσι Μάρτιο Απρίλιο και αν δεν υπάρχουν ενστάσεις,το έργο στην καλύτερη περίπτωση θα ξεκινήσει γύρω στον Ιούλιο. Αν υπάρχει κάποια ένσταση θα πάει από Σεπτέμβρη και μετά. Σημασία έχει ότι έχουμε μπεί στην τελική ευθεία,έχουμε μπεί στο “Αντώνης Τρίτσης”και θα το προχωρήσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο γιατί θα μπορούν πλέον οι πολίτες της Λειβαθούς και του Αργοστολίου να πίνουν νερό απο την ύδρευση. Εμείς ως Δημοτική αρχή κοιτάζουμε να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα του πολίτη. Τελειώνοντας αυτό το έργο,θα κάνουμε και άλλο πρόγραμμα για να εντάξουμε και άλλες περιοχές σ αυτή την διαδικασία”.

Οσον αφορά την λειτουργία της ΔΕΥΑΚ με το δεύτερο lockdown ,ενημέρωσε ότι η ΔΕΥΑΚ λειτουργεί τηρώντας όλους τους υγειονομικούς κανόνες και όσον αφορά το ταμείο,τις παρεχόμενες υπηρεσίες αλλά και τα συνεργεία.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καφαλονιάς -Ιθάκης τοποθετήθηκε ως εξής:”Έχουν φτάσει σε οριακό σημείο πλέον η μικρομεσαία επιχείρηση , το λιανεμπόριο και ο χώρος της εστίασης. Παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες κάποιες ανακοινώσεις που αφορούν τον χώρο του επισιτισμού ότι δεν θέλουν να ανοίξουν γιατί το λεγόμενο “ακορντεόν” (ανοίγουμε-κλείνουμε) δεν βοηθάει κανέναν. Δεν μπορεί να ανοίγει ένα μαγαζί,να κάνει προμήθειες και σε 15 μέρες να κλείνει. Αυτό θα είναι ταφόπλακα. Άρα λοιπόν θα πρέπει η κυβέρνηση να δείξει την κατάλληλη ωριμότητα, να αξιολογήσει σωστά την κατάσταση και η να πάμε σε ένα συνεχές άνοιγμα το οποίο θα είναι αμέσως μετά τις γιορτές, η αν αποφασίσουν να ανοίξουν τώρα,να ανοίξουν με κάποιες προδιαγραφές και όπως πρέπει εν μέσω πανδημίας.Για το λιανεμπόριο η γνώμη μου είναι, όπως και άλλων προέδρων επιμελητηρίων ,ότι εκτός από τα μεγάλα εμπορικά κέντρα θα έπρεπε να έχει μείνει ανοιχτό βάζοντας κάποιους όρους ασφαλείας.Αν η κυβέρνηση δεν ήθελε να φτάσουν σε οριακό σημείο τα νοσοκομεία, θα έπρεπε να είχε πάρει μέτρα πρίν από τις 3 Νοεμβρίου. Σωστά είναι τα μέτρα που παίρνει αυτή τη στιγμή η κυβένηση όσον αφορά την επιστρεπτέα,δεν ξέρω όμως μετά κατά πόσο οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να επιστρέψουν έστω και το 50% πίσω και πόσες από αυτές τις επιχειρήσεις που παίρνουν την επιστρεπτέα θα ξανανοίξουν μετά. θα έπρεπε να είχε γίνει μία σωστότερη μελέτη όπως και στην Ευρώπη που υπάρχουν επιδοτήσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανάλογα με τον τζίρο τους ,να δοθούν τέτοιες επιχορηγήσεις ούτως ώστε να μην είναι επιστρεπτέες. Πολλές επιχειρήσεις δεν θα ξανανοίξουν και όχι μόνο εδώ στο νησί,αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις στην Αθήνα,στα μεγάλα κέντρα με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ανεργία.”

Όσον αφορά το click away:Δηλαδή Γίνεται ηλεκτρονική παραγγελία του προϊόντος. Ο καταναλωτής προπληρώνει το προϊόν. Τέλος, με το αποδεικτικό παραγγελίας – πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο,εξωτερικό-χώρο,του-καταστήματος,ο κ.Σπαθής θεωρεί ότι δεν μπορεί να γίνει, πρακτικά είναι αδύνατον κατά τον ίδιο Βέβαια όπως ανέφερε,”όταν φτάσεις στο αμήν θα το κάνεις ,αλλά δεν είναι λύση αυτή. Αυτό είναι μόνο για τις μεγάλες εταιρείες .Όλος ο κόσμος τελευταία ψωνίζει απο το διαδύκτιο, εκεί δεν φοβούνται που σχηματίζονται ουρές για να παραλάβουν τις αγορές τους,τους φόβιζε το αν θα παρέμεναν ανοιχτά τα καταστήματα λιανεμπορίου. Υπάρχουν περιοχές που είχαν ελάχιστα κρούσματα ,μία απο αυτές είμαστε και εμείς ,θα μπορούσαν να έχουν κλείσει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια και να γίνεται μόνο μεταφορά αγαθών και να παραμείνει το εμπόριο ανοιχτό. Το να το γενικεύουμε και να αργοπεθαίνει το λιανεμπόριο και η μικρομεσαία επιχείρηση συντελεί στο να αφανιστούν οι μικροί και αυτά που λένε για 7,14,21 να ανοίξουν δεν τα πιστεύω. Η άποψη που έχω είναι ότι δεν θα ανοίξουν καθόλου και αν θα ανοίξει κάτι,αυτό είναι μόνο το λιανεμπόριο. Εν τω μεταξύ βλέπουμε και το τραγελαφικό της υπόθεσης χειμερινοί προορισμοί να έχουν 80% πληρότητα και να έχει απαγορευθεί η μετακίνηση!Ίσως θεωρούν ότι θα αρθούν τα μέτρα.”

Όσον αφορά το πόσο μπορούν να αντέξουν αυτή την κατάσταση οι επιχειρήσεις, ο κ. Σπαθής είπε ότι οι αντοχές είναι ελάχιστες,θεωρεί ότι θα φτάσουμε έως τον Μάρτιο ,ότι τα μέτρα είναι σωστά, ανακουφίζουν κάπως ,όμως θα μπορούσαν να είναι καλύτερα για τους μικρομεσαίους.¨Οπως χαρακτηριστικά τόνισε:”Αυτή τη στιγμή η μικρομεσαία επιχείρηση θέλει ένα ξεκάθαρο πλάνο όσον αφορά το πότε θα λειτουργήσει ούτως ώστε να μην περάσει σε απολύσεις και να προγραμματίσει τις κινήσεις της. Τώρα υπάρχει αβεβαιότητα. Χρειάζεται μία ξεκάθαρη γραμμή απο την κυβέρνηση για να ξέρει η μικρομεσαία επιχείρηση που βαδίζει και πόσο μπορεί να αντέξει. Η Κεφαλονιά με τον “Ιανό”δέχθηκε ένα άλλο μεγάλο χτύπημα,κάποιες επιχειρήσεις κλείσανε πριν το 2ο lockdown και θα πρέπει να βοηθηθούν ακόμη περισσότερο ώστε να μπορέσουν να αντέξουν. Από την ενημέρωση που έχουμε η επόμενη τουριστική σεζόν θα είναι καλύτερη απο την προηγούμενη,κάποιοι τουριστικοί πράκτορες μου μετέφεραν ότι η Κεφαλονιά θα δεχθεί γύρω στα 120 κρουαζιερόπλοια,άρα το 2021 θα είναι καλύτερο από το 2020 οπότε οι επαγγελματίες θα πρέπει να έχουν ένα ξεκάθαρο πλάνο για το τι μέλλει γενέσθαι.”

Τέλος ευχήθηκε σε όλους καλά Χριστούγεννα ,υγεία και προσοχή στην διατήρηση των μέτρων ούτως ώστε να βγούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα απο την δοκιμασία των περιοριστικών μέτρων.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

{https://soundcloud.com/user-46829938/spathis-1039-neo-1-12-2020}




00 inkefalonia general ad 300X250