Κ. Γρηγορόπουλος (Πρ. Αστυνομικών Υπαλλήλων): “Προσπαθούμε να εφαρμόζουμε τον νόμο, πάντα με κοινωνικό πρόσωπο”

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020 18:16

Κ. Γρηγορόπουλος (Πρ. Αστυνομικών Υπαλλήλων): “Προσπαθούμε να εφαρμόζουμε τον νόμο, πάντα με κοινωνικό πρόσωπο”

Στην εκπομπή του Inkefalonia 103,9 “Μέρα Μεσημέρι” με τον Γιώργο Xαλαβαζή,μίλησε ο Πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Κώστας Γρηγορόπουλος.

Με βασικό θέμα το ότι οι Αστυνομικοί είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο της εφαρμογής των μέτρων προστασίας και ο ρόλος τους είναι καθοριστικός για τον περιορισμό της εξάπλωσης του covid-19,ο κ. Γρηγορόπουλος τοποθετήθηκε συνοπτικά ως εξής:

Για το πόσο πειθαρχούν στα μέτρα κατά το δεύτερο lockdown οι Κεφαλονίτες:

Ως συνήθως η Αστυνομία είναι ο φορέας ο οποίος αναλαμβάνει πολλά.¨Ετσι και με τον κορονοιό έχει αναλάβει να αστυνομεύσει,να επιτηρήσει γενικώς την νομοθεσία και τις διαταγές που βγάζει το κράτος,τις υγειονομικές διατάξεις,με ότι αυτό συνεπάγεται. Πιστεύω ότι ο κόσμος είναι πιο συνειδητοποιημένος αυτή τη φορά,βέβαια κουρασμένος,είναι εμφανής η κούραση,αλλά δεν πρέπει να το βάλουμε κάτω γιατί δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι που είναι αστείο,είναι σοβαρό το θέμα,είναι θέμα υγείας, είναι θέμα ζωής και θανάτου και σε περιοχές που ήταν πάντα καθαρές ,δεν είχανε κρούσματα η θανάτους,σήμερα έχουνε ενώ έως τώρα το διακωμώδηζαν. Δεν θέλει εφησυχασμό.¨Όντως η ταλαιπωρία, οι σκέψεις, οι συνέπειες αυτής της κατάστασης και όλων αυτών των μέτρων είναι κατανοητές, αλλά,δεν μπορούμε να τις βάλουμε στην ίδια ζυγαριά με το θέμα της ζωής και του θανάτου 

Όσον αφορά τους καθημερινούς ελέγχους: Προσπαθούν όλοι οι συνάδελφοι να εφαρμόζουν τον νόμο ,πάντα με κοινωνικό πρόσωπο, με κοινωνικά κριτήρια, με κάποιες ευαισθησίες όσο μπορούν ,αλλά ο νόμος είναι νόμος και δεν υπάρχουν περιθώρια εδώ, ούτε διαπραγμάτευσης,ούτε συζήτησης. Πρέπει βασικά όλοι να είμαστε συνειδητοποιημένοι ως πολίτες, δηλαδή πρέπει να το σκεφτούμε και να το εμπεδώσουμε ,να το συνειδητοποιήσουμε και να δούμε την σοβαρότητα της κατάστασης .Δεν χρειάζεται να έχουμε έναν αστυνομικό να μας επιπλήξει, να μας τιμωρήσει η να μας κυνηγάει και να παίζουμε τον κρυφτό. Πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι τόσο σε προσωπικό,όσο και σε οικογενειακό επίπεδο ,πρέπει το μήνυμα αυτό να το περάσουμε και στα παιδιά μας και στη νεολαία ,γιατί θυμάστε στο πρόσφατο παρελθόν τι γινόταν στις μεγάλες πόλεις .Δεν χρειάζεται να γίνει και σε αντιστοιχία και στην Κεφαλονιά και έρχονται και οι εορταστικές ημέρες (σε εισαγωγικά βέβαια). Οι γιορτές δεν θα είναι όπως τα άλλα χρόνια,όμως χρειάζεται υπομονή και ελπίζω ότι θα ξεπεραστεί σύντομα.

¨Οσον αφορά τις συνηθέστερες παραβάσεις στην Κεφαλονιά: Τα πρόστιμα είναι κατά αναλογία,πολλές φορές βλέπουμε τον κόσμο να φοράει την μάσκα στον λαιμό,η την φοράς,η δεν την φοράς,αρνητές της μάσκας δεν έχουμε τοπικά. Ο κόσμος πειθαρχεί πιστεύω,λίγο να προσέξει τον συνωστισμό,οι διατάξεις είναι σαφείς,δεν χρειάζεται να έχεις ιδιαίτερες γνώσεις για να τις καταλάβεις,δεν μπορείς να αθλείσαι ομαδικά,ούτε να περπατάς με πολλούς μαζί.Ο ιός έχει εξελιχθεί και δεν ξεχωρίζει ευπαθείς ομάδες η νέους. Πρέπει να διατηρήσουμε το νησί σε αφαλές επίπεδο,γιατί δεν είναι μόνον εάν θα μας χτυπήσει την πόρτα ο ιός,είναι δύσκολη και η νοσοκομειακή κάλυψη. Κατά τους ελέγχους ζητάμε το δικαιολογητικό μετακίνησης και την ταυτότητα. Επίσης δεν μπορεί να είναι δύο τρείς και να στέλνει ένας μήνυμα ,έχουμε τέτοια συμβάντα. Θέλει λίγο προσοχή,γιατί και τα 300 ευρώ,είναι 300 ευρώ. μέσα στο αυτοκίνητο αν δεν είναι συγγενείς πρώτου βαθμού φοράνε μάσκες ,αν είναι οικογένεια είναι εντάξει. Δεν έχουμε περιστατικά με υπεράριθμους σε αυτοκίνητα. Ο κόσμος γνωρίζει την νομοθεσία,απλά θέλουμε σωστή χρήση μάσκας. Ας μην πηγαίνουμε κάθε μέρα επίσης σούπερ μάρκετ,μπορούμε να πάμε δύο η τρείς φορές την εβδομάδα και την ίδια ώρα όλοι. Δεν έχουμε φτάσει βέβαια στο σημείο να στέλνει ένας δέκα μηνύματα την ημέρα ότι πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ. Αλλά το θέμα δεν είναι τι ελέγχουμε εμείς,αλλά τι πρέπει να προσέχουμε για λόγους υγείας. Τις μέρες που έρχονται,πάντα υπάρχει μεγαλύτερη κίνηση στο αγοραστικό κοινό,καλό θα είναι να μην πηγαίνουν κάθε μέρα για αγορές. Είναι απλές πρακτικές που πρέπει να τις κάνουμε όλοι μας. Μέρες που έρχονται να μην συνωστιζόμαστε στα μαγαζιά και να περιορίσουμε τους μικρούς ,γιατί και οι μικροί μπορεί να είναι άθελα τους φορείς. Όταν συνωστίζονται πέντε δέκα μαζί,είναι σαν να συνωστίζονται πέντε δέκα οικογένειες μαζί και δεν ξέρει κανένας το ιστορικό του αλλουνού. Λίγες οι παρέες και προσεγμένες. Για να ξέρουμε τι μας γίνεται.

Όσον αφορά την ενδοοικογενειακή βία στην περίοδο του lockdown: Αυτό το φαινόμενο σε πανελλήνια κλίμακα όντως υφίσταται,εμάς εδώ δεν μας έχει αγγίξει το θέμα αυτό,μάλλον έχει αραιώσει κιόλας σε σχέση με τις περιπτώσεις που είχαμε προ κορονοιού, έχουμε και λιγότερα στην Κεφαλονιά.

Για τον αν επαρκεί η Δύναμη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεφαλονιάς για τους ελέγχους, ο κ. Γρηγορόπουλος ενημέρωσε ότι έχουν ανασταλεί όλες οι άδειες έως 30 Νοεμβρίου,βγαίνουν καθημερινά για περιπολίες από όλες τις υπηρεσίες(γραφείων, μάχιμων,κ.λ.π.),είναι πιεσμένα τα πράγματα,και στις ώρες εργασίας και στα ρεπό,υπάρχουν και κάποια υπηρεσιακά θέματα,θα δούμε τι θα κάνουμε τις επόμενες μέρες ,όμως σεβόμαστε την κατάσταση ,αλλά και το Αστυνομικό προσωπικό,δεν μπορεί να δουλεύει όλο το εικοσιτετράωρο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κλείνοντας ευχήθηκε σύντομα να ξεπεράσουμε την πανδημία και συνέστησε για μια ακόμη φορά υπομονή και σοβαρότητα, όσον αφορά την αντιμετώπιση του covid-19 .

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

{https://soundcloud.com/user-46829938/grigoropoulos-1039}




00 inkefalonia general ad 300X250