Στ. Σπαθής στον Inkefalonia 103,9 - Για Επιχειρηματικότητα: "Ταφόπλακα" το 2ο Lockdown για τις επιχειρήσεις" - Για ΔΕΥΑΚ: "Αφιερώνουμε πολλές ώρες για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη"

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020 09:53

Στ. Σπαθής στον Inkefalonia 103,9 - Για Επιχειρηματικότητα: "Ταφόπλακα" το 2ο Lockdown για τις επιχειρήσεις" - Για ΔΕΥΑΚ: "Αφιερώνουμε πολλές ώρες για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη"

Στην εκπομπή του Inkefalonia 103,9 “Μέρα Μεσημέρι” με τον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς-Ιθάκης και πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Σταύρος Σπαθής.

Με αφορμή την δεύτερη φάση εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα «το απαγορευτικό”- “(lockdown), το μείγμα των μέτρων για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, τα όσα επιστολικά κυκλοφόρησαν για τον προϋπολογισμό του Επιμελητηρίου και την ΔΕΥΑΚ, τοποθετήθηκε συνοπτικά ως εξής:

Για τις επιχειρήσεις:

Το δεύτερο lock down είναι ίσως η ταφόπλακα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εμείς ως επιμελητήριο σε συνεργασία και με άλλα επιμελητήρια, αφού υπακούσαμε στις προτάσεις της Κυβέρνησης ,στείλαμε αμέσως τις προτάσεις μας επάνω ώστε να μπορέσει να είναι πιο ήπιο το 2ο lock down.

Οι προτάσεις μας :Θα πρέπει η μικρομεσαία επιχείρηση να αντιμετωπιστεί όπως αντιμετωπίζεται και στην Ευρώπη.

Μη επιστρεπτέα προκαταβολή (κατάργηση), ανάλογα με τον τζίρο να δοθούν ενισχύσεις απο 5 έως 50.000 ευρώ και πολύ χαμηλότοκα δάνεια όπως δίνονται στην Ευρώπη με επιτόκιο απο 0,40 έως 1,50 %.Είμαστε ξεκάθαροι ,προσπαθούμε να είμαστε κοντά στον επαγγελματία, δυστυχώς η κυβέρνηση θα πρέπει να σκύψει πραγματικά μέσα σ αυτό το δεύτερο lock down, γιατί δεν ξέρουμε αν θα είναι για 20 μέρες,η αν θα μας πάει μέχρι 6τον Μάρτη, ή θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε.

Το άνοιξε κλείσε, δεν βοηθάει, το θέμα είναι ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει εκτός από τις επιχορηγήσεις που έχει ανακοινώσει για τους εργαζόμενους , να βοηθήσει και τις επιχειρήσεις ,τους επαγγελματίες, να μείνουν ανοιχτοί.

¨Οσον αφορά τα δάνεια που είχαν ανακοινωθεί, όσο οι τράπεζες δεν δίνουν τις δυνατότητες στις επιχειρήσεις και ζητάνε φορολογική ασφαλιστική ή κάποιο ακίνητο για υποθήκη, δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει κάτι απο αυτά .Να θυμίσω ότι όταν άνοιξε το ΤΕΠΙΧ2 αμέσως έκλεισε.

Παρ’ όλες τις ενέργειες και τις πιέσεις που δέχτηκαν δεν έκαναν οι τράπεζες πίσω και δεν ξέρω και αν η κυβέρνηση έκανε τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να το πάρουν αυτό πίσω για να μπορούν να είναι πιο ευέλικτες.'Οπως και το ταμείο εγγυοδοσίας δεν λειτούργησε ποτέ, δηλαδή είναι δύο πράγματα που θα ήταν σωσίβιο για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες για να κρατήσουν την επιχείρηση τους ζωντανή αλλά και τους εργαζόμενους τους.

Υπάρχει πίεση και εκ των έξω,11-3ου ,3-11ου, να θυμηθούμε ότι ότι έγινε στην Ευρώπη αμέσως ακολουθήσαμε και εμείς. Υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ ,υπάρχει όμως πίεση και απ έξω.

¨Οσον αφορά τα 14 εκατομμύρια απο το ΕΣΠΑ για τις επιχειρήσεις: Ξεκίνησε απο τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας τον κ. Τζιτζικώστα και εμμέσως πιέσαμε και εμείς τα επιμελητήρια των Ιονίων νήσων ,να πάρει αυτό το πρόγραμμα και η δική μας περιφέρεια.

'Οντως λοιπόν ανταποκρίθηκε , το κεφάλαιο ήταν πολύ λίγο ανάλογα με τις επιχειρήσεις που υπάρχουν στα Ιόνια Νησιά. Πιέσαμε λοιπόν σε δυό βασικούς άξονες, ο πρώτος βασικός άξονας ήταν στο να πάρει παράταση το πρόγραμμα για να μπορέσουν να μπούν όσο πιο πολλές επιχειρήσεις είναι μέσα. Ο δεύτερος άξονας ήταν να ανέβουν παραπάνω τα λεφτά.

Το πρώτο το πετύχαμε και πήραμε την διαβεβαίωση ότι θα είναι παραπάνω τα λεφτά αν όχι τα διπλάσια, ίσως και παραπάνω.¨Ομως υπάρχει ένα πρόβλημα, δεν μπορούν να μπουν όλες επιχειρήσεις, όλοι οι ΚΑΔ, μέσα, ξεχωρίζει κάποιες υπηρεσίες, αφήνει έξω τα φραντσάιζ, το χονδρικό εμπόριο, και οι μικροί, οι αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν εργαζόμενους όπως τα ταξί ενώ φαίνεται να έχουν μειωμένο τζίρο, δεν μπορούν να μπουν γιατί έχουν χαμηλή βαθμολογία. Προσπαθήσαμε να αλλάξουμε και αυτό, δυστυχώς όμως είχε βγεί η προκήρυξη και δεν γινόταν να αλλάξει, άρα τι θα έπρεπε να κάνουμε ,να πιέσουμε να πάρουμε παραπάνω λεφτά ώστε και κάποιοι απο τους μικρούς να μπορέσουν να φτάσουν τα λεφτά.

Ως επιμελητήριο και συνηγόρησε και το επιμελητήριο Λευκάδας σκεφτήκαμε να δοθούν αξιοκρατικά τα λεφτά. Δηλαδή η Κέρκυρα να πάρει το 40% και τα υπόλοιπα να μοιραστούν στα υπόλοιπα νησιά.

Υπάρχει το αίσθημα της αδικίας στους μικρούς επιχειρηματίες, αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε κι ότι ,ότι μπορούμε να κερδίσουμε μέσα σ αυτή την πανδημία η τον Ϊανό” θα είναι ότι καλύτερο μπορούμε.

Θεωρώ ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να σκύψει πάνω σε διάφορα θέματα και πως μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τις επιχειρήσεις γιατί αυτά που εξήγγειλε προχθές ο κ.Σταικούρας είναι ασπιρίνες.'Οταν βγαίνει ο υπουργός και δεν ανακοινώνει τίποτα για τις επιχειρήσεις πτωχεύσαμε ,τέλος. Ναι μεν σωστά δίνει στους εργαζόμενους , όμως δεν δίνει τίποτα στις επιχειρήσεις, τότε ναι επικαλέστηκα τον Τρικούπη, ”δυστυχώς επτωχεύσαμεν”.

Οσον αφορά τα μέτρα για τον “ΙΑΝΟ”:

Υπάρχει μια σύγχυση όσον αφορά τα φορολογικά ,ενώ το έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση δυστυχώς όταν πηγαίνανε στην εφορία βλέπανε ότι δεν είχε έρθει η εγκύκλιος, οπότε έπρεπε κάποιος να ρισκάρει η να πληρώσει. Και συνήθως όλοι πληρώνανε. Γι αυτό λέω ότι τώρα η κυβέρνηση πραγματικά πρέπει να βοηθήσει τις επιχειρήσεις όχι με λόγια αλλά με έργα.

Όσον αφορά τις πληγείσες περιοχές ,θα μπορούν να δουλέψουν τα συνεργεία παρά τα απαγορευτικά μέτρα.

Για τις εκατέρωθεν δηλώσεις για τον προϋπολογισμό του Επιμελητηρίου:

Ο προϋπολογισμός έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης ,κάποιοι μπόρεσαν να μπουν ,κάποιοι εκτός Αργοστολίου συγκεκριμένα 3 άτομα απο την στιγμή που δεν άνοιγε το σύστημα τους ,τους δόθηκε η δυνατότητα μια και ήταν η πρώτη φορά και ήταν τόσο σοβαρό το θέμα, να να μπούν μέσω τηλεφώνου, με ανοιχτή ακρόαση να πάρουν μέρος και να παρακολουθήσουν μέσω τηλεφώνου.

Ακούσανε λοιπόν και ήταν ο κ Γαλάτης, ο κ. Μαρούλης και ο κ. Καβαλλιεράτος -μπορείτε να τους ρωτήσετε.¨Ολα αυτά παρουσία του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του κ Τζαννάτου ο οποίος ήρθε στο γραφείο μου γιατί δεν μπορούσε να μπει και εκείνος στο σύστημα. Να δεχτώ αυτό που λέει η αντιπολίτευση ότι δεν μπορούμε μέσω τηλεφώνου και τέτοια. Η αντιπολίτευση δεν είναι ότι δεν ψήφησε τον προϋπολογισμό, είπε ψηφίζω τον προϋπολογισμό σε ότι έχει να κάνει με τα άρθρα για την μισθοδοσία και το ΙΚΑ των υπαλλήλων και δηλώνω παρών στα υπόλοιπα άρθρα, στους υπόλοιπους κωδικούς.

Ποια ήταν αυτά για τα οποία δήλωσε παρών; Οι λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ, γραφική ύλη, τεχνική υποστήριξη απο τον κ. Κόμη και απο την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, που ήταν απαραίτητα για να λειτουργήσει. Εγώ προσπάθησα να τους προφυλάξω ,αλλά επέμεναν. Το παρόν δεν προσμετριέται. Μετριόνται οι θετικές και οι αρνητικές ψήφοι. Αυτή την στιγμή λοιπόν αν πάρουμε ότι δεν δέχονται τους τρείς, είναι 7-1, μόνο ο κ Τζαννάτος ο οποίος το δικαιολόγησε ,λόγω θέσης δεν ψήφισε. Και δεν γίνεται να ψηφίζεις 2 άρθρα και να λες παρόν στα υπόλοιπα. Θέμα απειρίας; Εκτός και αν καθοδηγούνται από κάποιους άλλους. Για μένα είναι θέμα απειρίας παρόλο που κάποιος απο την αντιπολίτευση σε κάποιο άλλο ραδιοφωνικό σταθμό όταν ρωτήθηκε αν σπρώχνονται απο κάπου αλλού το παραδέχθηκε, είπε ναι. Είναι καταγεγραμμένο.

¨Οπως είπα και στον κ Γασπαρινάτο, δεν θα πρέπει να πέφτει σε τέτοια ολισθήματα. δεν μπορούμε να παίζουμε με τους επαγγελματίες. Και να ξέρει ο κ. Ερτσος, που λέει ότι ο κ. Σπαθής λέει την μισή αλήθεια και εγώ του λέω πως ο κ. Σπαθής όταν μιλάει με τους επαγγελματίες δεν λέει ποτέ ψέματα, μισή αλήθεια λένε αυτοί και θα πρέπει να προσέχουν πως μιλάνε και ειδικά ΄όταν έχουν να κάνουν με επαγγελματίες. Δεν μπορούν να παίζουν με αυτά και πραγματικά η στάση του κ. Έρτσου εμένα με στεναχώρησε. Και όλο αυτόν τον καιρό, όλοι αυτοί δεν έχουν φέρει μία πρόταση στο Επιμελητήριο. Πρέπει να είναι σοβαροί σε ό,τι έχει να κάνει με τους επαγγελματίες και να μην παίζουν.

Αυτή την στιγμή ο προϋπολογισμός του επιμελητηρίου είναι 416.000 ευρώ και με προοπτική να έχουμε πιο πολλά έσοδα. Για την δουλειά που γίνεται αυτή την στιγμή στο Επιμελητήριο υπάρχει παραδοχή από όλα τα επιμελητήρια και δεν υπάρχει αποδοχή από τους δικούς μας.

Όμως και η δουλειά όμως που είχε γίνει επί του προηγούμενου προέδρου του κ. Θεόφιλου Μιχαλάτου ήταν εξαιρετική. Το είδα όταν μπήκα μέσα και είδα τι δουλειά είχε γίνει και τι δουλειά είχαν κάνει οι υπάλληλοι.

Για την ΔΕΥΑΚ: Η ΔΕΥΑΚ λειτουργεί κανονικά, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η ΔΕΥΑΚ παραμένουν ανοικτά και τα ταμεία είναι ανοικτά για πληρωμές από τις 8 το πρωί ως τις 2.30μ.μ.

Οσον αφορά τα έργα, τελειώνουμε το νέο μεγάλο έργο στο δίκτυο ύδρευσης στην Άσσο, έργο που μπορεί να φτάσει στα 100.000 ευρώ, με δεξαμενές που γεμίζουν από πηγές και περιμένουμε από την κυβέρνηση την χρηματοδότηση, η Κυβέρνηση και εδώ και πρέπει να βοηθήσει και όχι μόνο να εξαγγέλλει. Αλλάζουμε τους αμιαντοσωλήνες, την αποχέτευση και καθαρίζουμε τις δεξαμενές από τα μπάζα. Κάνουμε μεγάλο έργο και αρχίσουμε να τελειώνουμε.

Οσον αφορά τον βιολογικό στην Λάσση, έχουμε τελειώσει τις παρεμβάσεις, ψιλομαζέματα έχουνε μείνει, μπήκε μπάρα ώστε να μην μπαίνουν ανεξέλεγκτα τα βυτία μέσα, έχουμε βάλει στόχο να αναβαθμίσουμε τα κτίρια ,θα βαφτούν και θα γίνουν ένα κόσμημα και όχι να περνάνε και να βλέπουν αυτά τα χάλια.

Εμείς είμαστε μια νέα δημοτική αρχή η οποία προήλθε μέσα από το σπάσιμο του ενιαίου δήμου Κεφαλονιάς, τον πρώτο αυτό χρόνο, μέχρι να μοιραστεί η περιουσία κ.λ.π, δημιουργήθηκαν πάρα πολλά προβλήματα σε τέτοιο βαθμό, ούτως ώστε να μην μπορούμε να δείξουμε αυτό το έργο που είχαμε προαναγγείλει στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Περπατάμε σιγά σιγά ,με βήματα σταθερά βοηθώντας τον πολίτη ,κάνοντας την καθημερινότητα του πιο καλή και πιο όμορφη ,ώστε να μπορεί και ο πολίτης σε όλες τις περιοχές του Δήμου να νιώθει ισότιμος. Και ο Δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος, αφιερώνει πάρα πολλές ώρες και εμείς αφιερώνουμε πολλές ώρες απο την ζωή μας ,ώστε να μπορέσουμε να προσπαθήσουμε και τα αποτελέσματα θα τα δει η κοινωνία και οι πολίτες του νέου Δήμου Αργοστολίου και στο τέλος θα πράξουν ανάλογα και θα δουν ποιον πραγματικά θέλουν.

Το μπράβο είναι συλλογικό και ο πρώτος παίρνει τα μπράβο κατά γενική ομολογία.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη παρακάτω

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-103-9-133140172}

 




00 inkefalonia general ad 300X250