Μάκης Σιμωτάς: “Η αβεβαιότητα στον χώρο της εστίασης είναι τεράστια και τα μέτρα στήριξης «ασπιρίνες»”

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2020 14:52

Μάκης Σιμωτάς: “Η αβεβαιότητα στον χώρο της εστίασης είναι τεράστια και τα μέτρα στήριξης «ασπιρίνες»”

Στην εκπομπή του Inkefalonia 103,9 “Μέρα Μεσημέρι” με τον Γιώργο Χαλαβαζή, μίλησε ο πρόεδρος του σωματείου επιχειρήσεων επισιτιστικών και συναφών επαγγελμάτων Κεφαλονιάς -Ιθάκης “Ο Αρκείσιος” Μάκης Σιμωτάς.

Αναφερόμενος στα όσα αφορούν στον κλάδο που εκπροσωπεί, στα νέα μέτρα και στους περιορισμούς λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 ανέφερε συνοπτικά τα εξής:

Το δίμηνο lockdown Μαρτίου -Απριλίου ,η αβεβαιότητα ,τα τόσα προβλήματα οδήγησαν ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων να λειτουργήσουν για σαράντα ημέρες η ένα δίμηνο με αποτέλεσμα η μείωση των τζίρων να είναι 40-50%.

Τα εποχιακά μαγαζιά έκλεισαν, όσοι λειτουργούμε ολοχρονικά αρχίζουμε πάλι να μπαίνουμε σε μια περίοδο αβεβαιότητας. Κάθε πρώτη του μήνα ήταν διαφορετικά τα πράγματα τώρα ξεκίνησε και πάλι ο κόσμος να επηρεάζεται, ξεκίνησε ο φόβος, άρα τα σημάδια της μείωσης άρχισαν να φαίνονται.

Πιστεύω ότι και στην Κεφαλονιά δεν θα αντέξουμε πάνω από μία δύο εβδομάδες και ίσως η Κυβέρνηση μας οδηγήσει στα ίδια μέτρα με τις κόκκινες περιοχές .Την λέξη lockdown την λέμε απλά και εύκολα, όμως για μια επιχείρηση σημαίνει πολλά και ειδικά για τον κλάδο της εστίασης που είναι ο δεύτερος πληττόμενος κλάδος μετά το λιανικό εμπόριο, έχει πάρα πολλούς εργαζόμενους και οι επιχειρήσεις έχουν πάρα πολλές υποχρεώσεις. Με τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Κυβέρνησης, με την λίγη δουλειά που υπήρξε καταφέραμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας.

Βέβαια αυτά τα μέτρα είναι “ασπιρίνες” μπορεί να δόθηκαν κάποιες επιστρεπτέες προκαταβολές ,η αναστολή στις υποχρεώσεις μας στο ΙΚΑ ,οι φόροι κ.τ.λ. Όμως για τις επιταγές από τον Ιούνιο και μετά δεν έγινε κάτι. Άφησαν το κόσμο ξεκρέμαστο.¨Οσοι δουλέψαμε ένα εξάμηνο ,αναθαρρέψαμε και επιταγές δώσαμε και τώρα μπήκαμε και πάλι στην αβεβαιότητα, με ένα δεύτερο κύμα τόσο άμεσα και με πρώτη και πάλι την εστίαση να κλείνει.

Ο επισιτιστικός κλάδος και τα συναφή επαγγέλματα περιλαμβάνουν και τα μπαρ και τις καφετέριες και τα κλαμπ, όμως τα εστιατόρια, οι ταβέρνες ,τα σουβλατζίδικα σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό τήρησαν τα μέτρα. Βέβαια πανελλαδικά άρα και στην Κεφαλονιά 1-2% δεν τήρησαν τα μέτρα. Γιατί γι αυτό το 1% να την πληρώσουμε όλοι οι υπόλοιποι; Καλύτερα θα ήταν να γινόντουσαν περισσότεροι έλεγχοι και να ενημερώνεται η Κυβέρνηση για το τι ισχύει σε κάθε περιοχή.

Η αβεβαιότητα που δημιουργεί πάλι σε κάθε επιχειρηματία αυτή η κατάσταση είναι τεράστια και πιστεύω ότι πολλοί συνάδελφοι δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.

Αυτή την στιγμή δείχνουμε ότι είμαστε άρρωστοι και θεραπεία δεν υπάρχει ,απλώς παίρνουμε ασπιρίνες.¨Οπως είπε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ και της ΓΕΣΕΒΕ ο κ. Καββαδάς αυτή είναι η κατάσταση. Δεν γνωρίζουμε και αν όλα τα νέα μέτρα θα ισχύσουν για ένα μήνα. Μακάρι να εισακουστούμε με τις όποιες προσπάθειες κάνουμε πανελλαδικά ως σωματεία, ως συλλογικές οργανώσεις για ότι χρειάζονται ποιο ισχυρά μέτρα απο τα προηγούμενα.

Αντιμετωπίσαμε μία δύσκολη κατάσταση ,περάσαμε για ένα τετράμηνο σε μια καλύτερη κατάσταση με μειωμένο τζίρο βέβαια και τώρα πάλι μπαίνουμε στις ίδιες διαδικασίες.

Ας ελπίσουμε να μην κρατήσει πολύ αυτή η ιστορία και οι διοικούντες απο τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο και η κυβέρνηση να σκύψουν πάνω απο αυτά τα προβλήματα, γιατί η κάθε επιχείρηση είναι αιμοδότης του κράτους.

Ακούστε το ηχητικό που ακολουθεί

{https://soundcloud.com/user-46829938/vtm3favhfng4}




00 inkefalonia general ad 300X250