Με επιτυχία η εκδήλωση για τα Κτηνοτροφικά προϊόντα στα Ιόνια Νησιά του προγράμματος Mobilab (εικόνες+ video)

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020 12:29

Με επιτυχία η εκδήλωση για τα Κτηνοτροφικά προϊόντα στα Ιόνια Νησιά του προγράμματος Mobilab (εικόνες+ video)

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο κέντρο MYTHOS+estiasis στα Τραυλιάτα, από την  Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας και Ιθάκης και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών στο Αργοστόλι η συνάντηση του Προγράμματος MOBILAB. Το όνομα του Προγράμματος προέρχεται από τον όρο εργαστήριο – κινητή μονάδα, Mobile Laboratory, το οποίο θα επισκέπτεται Επτανήσιους ΑγροΚτηνοτρόφους με σκοπό την παροχή στήριξης και συμβουλών.

Οι προτάσεις του Προγράμματος σε θέματα όπως, έλεγχος γάλακτος, τυποποίηση κρέατος, ίδρυση μικρών τυροκομείων, τυποποίηση γαλακτοκομικών προϊόντων, χρηματοδότηση, δηλαδή όλες  οι προτάσεις να αξιολογηθούν και , να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους και να καταγραφούν οι ερωτήσεις τους.

IMG 8226 Αντιγραφή

Ένα Κινητό Εργαστήριο ανάλυσης για τη βελτίωση της ποιότητας του γάλακτος και των τυροκομικών στην Κεφαλονιά, την Ιθάκη και τη Ζάκυνθο. Το Mobilab είναι έργο interrreg Ελλάδας-Ιταλίας με εταίρους το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών ερευνών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, την Περιφέρεια ιονίων Νήσων, την Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπάρι και το Μητροπολιτικό Δήμο του Μπάρι.

Το διετές συνεχές έργο (Απρίλιος 2018-Απρίλιος 2020) στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας των αιγοπροβάτων, ιδίως όσον αφορά το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το έργο επικεντρώνεται στην παροχή τεχνικής και υγειονομικής βοήθειας στους κτηνοτρόφους αιγοπροβάτων μέσω μιας καινοτόμου προσέγγισης, δηλαδή της ύπαρξης κινητού εργαστηρίου για τις αναλύσεις του γάλακτος και των ζώων στο αγρόκτημα. Επιπλέον στοχεύει στη στήριξη των τυροκομικών προϊόντων μέσα από τις αντίστοιχες αναλύσεις.

IMG 8178 Αντιγραφή

Το ΜΟΒΙΙΑΒ θα είναι ένα πλήρως εξοπλισμένο ν3Π για εργαστηριακές δοκιμές του γάλακτος και των τυροκομικών. Η παροχή αυτής της βοήθειας θα γίνεται με επισκέψεις στα τυροκομεία και στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Ο τελικός στόχος του έργου Mobilab είναι να βελτιώσει την ποσότητα και την ποιότητα του γάλακτος των αιγοπροβάτων του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, προστατεύοντας και αυξάνοντας την αξία των τοπικών προϊόντων και ενισχύοντας τις δραστηριότητες των εκμεταλλεύσεων.

Χαιρέτησε την συνάντηση ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Σωτήρης Κουρής  και μίλησαν ο κ.Γεώργιος Πίτας Γευστιγνώστης της Κεφαλλονίτικης Γαστρονομίας ο κ.Νίκος Κουρκουμέλης Αντιδήμαρχος Ελιού Πρόννων και Τουρισμού, ο Πρόεδρος της Ενωσης ξενοδόχων Κεφαλλονιάς και Ιθάκης κ.Γεράσιμος Τιμοθεάτος,   οι Δρ Βιολόγοι Ερευνητές  Αικατερνιάδου Λουκία και Σαμούρης Γιώργος  ο κ. Ανδρέας Παντελειός,  ο κ. Μαρκάτος Κώστας Λαογράφος Μάγειρας με εμπειρία στην Κεφαλλονίτικη κουζίνα και ο κ.Σπύρος Γαλιατσάτος περιφερειακός σύμβουλος πρ. Αντιπερειφερειάρχη Τουρισμού, Ο Σεφ Μαχαίρας με την ομάδα του είχε ετοιμάσει Κεφαλλονίτικα φαγητα που απόλαυσαν οι παρευρισκόμενοι.

IMG 8180 Αντιγραφή

 Η Ομάδα ‘Εργου του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών-ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

  • Ανδρέας Διβάνης,  Συντονιστής
  • Δρ. Λουκία Αικατεριάνδου, Διευθύντρια Ερευνών
  • Δρ. Ηλίας Μπουζαλάς,  Εντεταλμένος Ερευνητής
  • Δρ. Αθανάσιος Γελασάκης, , Επίκουρος Καθηγητής ΓΠΑ
  • Δρ. Γεώργιος Σαμούρης, , Διευθυντής Ερευνών
  • Δρ. Ευριδίκη Μπουκουβάλα,  Κύρια Ερευνήτρια
  • Διονύσιος Μπιρμπίλης, Technical Assistant

Στη διεξαγωγή της έρευνας συνέβαλε η Ομάδα Έργου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Χαράλαμπος Παπαϊωάννου, Επικεφαλής της Ομάδας Έργου, Προϊστάμενος Τμήματος Κτηνιατρικής, Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Κεφαλληνίας,

Σπίνος Ευθύμιος, μέλος της Ομάδας Έργου, Προϊστάμενος Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Κεφαλληνίας,

Κόμης Ευστάθιος, μέλος της Ομάδας Έργου, Προϊστάμενος Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Ζακύνθου,

Oppen Marion  μέλος της Ομάδας Έργου, Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Ζακύνθου,

Κένταρχος Νίκος, μέλος της Ομάδας Έργου, Προϊστάμενος Δ/νσης Κτηνιατρικής ΠΕ Κέρκυρας,

Τσέλιου Αδριανή-Ευγενία, μέλος της Ομάδας Έργου, Προϊσταμένη Τμήματος Υγείας των Ζώων, Δνση Κτηνιατρικής ΠΕ Κέρκυρας,

Λάμπρης Βασίλης, μέλος της Ομάδας Έργου, Προϊστάμενος Δ/νσης Κτηνιατρικής ΠΕ Λευκάδας

Σπύρος Σακαλής 

{https://www.youtube.com/watch?v=2NXE-I5ls-E}

IMG 8157 ΑντιγραφήIMG 8169 ΑντιγραφήIMG 8172 ΑντιγραφήIMG 8175 ΑντιγραφήIMG 8176 ΑντιγραφήIMG 8177 ΑντιγραφήIMG 8179 ΑντιγραφήIMG 8181 ΑντιγραφήIMG 8182 ΑντιγραφήIMG 8183 ΑντιγραφήIMG 8184 ΑντιγραφήIMG 8187 ΑντιγραφήIMG 8188 ΑντιγραφήIMG 8189 ΑντιγραφήIMG 8190 ΑντιγραφήIMG 8191 ΑντιγραφήIMG 8192 ΑντιγραφήIMG 8198 ΑντιγραφήIMG 8199 ΑντιγραφήIMG 8200 ΑντιγραφήIMG 8207 ΑντιγραφήIMG 8209 ΑντιγραφήIMG 8214 ΑντιγραφήIMG 8220 ΑντιγραφήIMG 8222 ΑντιγραφήIMG 8223 ΑντιγραφήIMG 8225 ΑντιγραφήIMG 8229 ΑντιγραφήIMG 8230 ΑντιγραφήIMG 8232 ΑντιγραφήIMG 8240 ΑντιγραφήIMG 8247 ΑντιγραφήIMG 8248 ΑντιγραφήIMG 8250 ΑντιγραφήIMG 8255 ΑντιγραφήIMG 8256 ΑντιγραφήIMG 8267 ΑντιγραφήIMG 8268 Αντιγραφή


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250