Επιτακτική η ανάγκη για τον καθαρισμό του ρέματος των Πουλάτων

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020 14:13

Επιτακτική η ανάγκη για τον καθαρισμό του ρέματος των Πουλάτων

 Είναι αλήθεια πως το τέλος του Οκτώβρη βρίσκει τον Δήμο μας με πολλές ανοιχτές πληγές. Τόσο λόγω των καταστροφών που άφησε πίσω του ο Ιανός σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Είναι επίσης αλήθεια ότι ο χειμώνας είναι προ των πυλών και είτε η Κίρκη είτε κάποιο άλλο μετεωρολογικό σύστημα, σίγουρα θα κάνει την εμφάνισή του στα μέρη μας. Άλλωστε οι επιστήμονες μας έχουν προειδοποιήσει ότι η κλιματική αλλαγή θα μας φέρει όλο και συχνά αντιμέτωπους με ακραία καιρικά φαινόμενα.

Φυσικά ουδείς έχει την απαίτηση να λυθούν χρόνια προβλήματα και παθογένειες μέσα σε λίγες εβδομάδες ή να αποκατασταθούν οι ζημίες με κάποιο μαγικό ραβδί. Θα ήταν απολύτως ουτοπικό να θεωρούμε ότι μπορούμε να θωρακίσουμε αντιπλημμυρικά τα χωριά μας σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ακόμη και στην υποθετική περίπτωση που οι πόροι ήταν ανεξάντλητοι. Απαιτούνται σχεδιασμός, μελέτες, εγκρίσεις και φυσικά εκτέλεση μιας σειράς έργων που σίγουρα θέλουν τον χρόνο τους. Όπως άλλωστε τον χρόνο τους θέλουν και οι αναγκαίοι έλεγχοι στα υφιστάμενα αιολικά πάρκα, ο αντιπυρικός σχεδιασμός, ο περιορισμός της τυχόν ανεξέλεγκτης βόσκησης και ότι άλλο δύναται να προκαλέσει διάβρωση του εδάφους επιτείνοντας τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Οφείλουμε ωστόσο να επισημάνουμε ότι όλοι όσοι τοποθετήθηκαν δημόσια το τελευταίο διάστημα, τόνισαν ότι πρώτιστη μέριμνα Δήμου και Περιφέρειας θα πρέπει να είναι, πέραν φυσικά της ανακούφισης των πληγέντων,  ο καθαρισμός των ρεμάτων και των χειμάρρων από τα μπάζα και τα φερτά υλικά, καθώς ενδεχόμενη παράσυρσή τους από τα νερά μίας νέας καταιγίδας, θα έχει ολέθριες συνέπειες για όλους μας.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πολλοί καθαρισμοί στην ευρύτερη περιοχή. Όμως είμαστε υποχρεωμένοι να αναφέρουμε, πως ανάλογη παρέμβαση στο ρέμα που διασχίζει τα Πουλάτα δεν έχει υπάρξει ακόμη, πέραν από κάποιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες συγχωριανών μας σε πολύ περιορισμένη ωστόσο κλίμακα. Όπως παρέμβαση δεν έχει υπάρξει και στο πέτρινο γεφύρι επί της κεντρικής οδού του χωριού μας, το οποίο αδυνατεί να ανταποκριθεί σε μεγάλο όγκο νερού, καθώς πρόκειται για παλαιά κατασκευή με εξαιρετικά μικρής διαμέτρου στόμιο.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να καταστεί σαφές ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για συστηματικό καθαρισμό του υδατορέματος των Πουλάτων σε όλο του το μήκος, αλλά και για την πραγματοποίηση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, προσωρινών και μόνιμων, που θα προστατέψουν αποτελεσματικά τις ζωές και τις περιουσίες μας. Άλλωστε ως γνωστόν, «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν».

Πηγή: poulatakefalonias.gr


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250