Καιρός meteo: Πιθανή εκδήλωση ανεμοστρόβιλων, ποιες περιοχές είναι στο επίκεντρο

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2020 10:43

Καιρός meteo: Πιθανή εκδήλωση ανεμοστρόβιλων, ποιες περιοχές είναι στο επίκεντρο

eurokinissi

Αστατος ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας σήμερα Παρασκευή 16 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το meteo πιθανή είναι η εκδήλωση ανεμοστρόβιλου στο Κεντρικό Ιόνιο.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, πρόσκαιρη μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός την Παρασκευή 16/10 με τοπικά ισχυρές καταιγίδες που θα επηρεάσουν κυρίως το Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά, και προς το βράδυ την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της Θράκης και περιοχές της Θεσσαλίας. 

Οι καταιγίδες (μπλε χρωματισμοί στο χάρτη) πρόσκαιρα κατά τόπους θα συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα, ενισχυμένους ανέμους και χαλαζοπτώσεις (μωβ χρωματισμοί στο χάρτη).

καιρος επιδεινωση

Παράλληλα, ειδικός αλγόριθμος του meteo υπολογίζει πόσο ευνοϊκές είναι οι συνθήκες για το σχηματισμό ανεμοστρόβιλων ή υδροσιφώνων, εντοπίζει ως πιθανές περιοχές εκδήλωσής τους κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 16/10 το Κεντρικό Ιόνιο.

Επιπροσθέτως, όπως φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί, αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ άνεμοι νοτίων διευθύνσεων με εντάσεις έως 6 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και έως 7 μποφόρ στο Ιόνιο.

ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ