Η θέση της κατασκευαστικής εταιρίας για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην θέση Ξερακιάς: "Τα έργα δεν συμβάλλουν στην αύξηση των πλημμυρών της ευρύτερης περιοχής"

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020 11:26

Η θέση της κατασκευαστικής εταιρίας για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην θέση Ξερακιάς: "Τα έργα δεν συμβάλλουν στην αύξηση των πλημμυρών της ευρύτερης περιοχής"

Resinvest Energy Services 

Επιθυμούμε να λάβουμε θέση σε όσα έχουν γραφτεί αυτό το διάστημα στα τοπικά μέσα και να ενημερώσουμε τους κατοίκους και τους τοπικούς παράγοντες για τα έργα στο πάρκο Θέση Ξερακιάς στο Αργοστόλι.

Οι εν λόγω ανεμογεννήτριες αφορούν το υπό κατασκευή αιολικό πάρκο της εταιρείας ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. , στο οποία μετέχουμε ως κατασκευαστική εταιρεία και εντάσσεται στην προσπάθεια που καταβάλλει η ΔΕΗ για την αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με απώτερο σκοπό την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Το συγκεκριμένο πάρκο έχει λάβει όλες τις απαιτούμενες άδειες και οι εργασίες επιτελούνται με στόχο να μην επιβαρυνθεί το περιβάλλον. Δεδομένου ότι το έργο γίνεται για λογαριασμό ενός κρατικού φορέα της ΔΕΗ έχουν τηρηθεί όλες οι προβλεπόμενες από τον νόμο προδιαγραφές τόσο στην εκπόνηση των μελετών όσο και στα έργα κατασκευής. Τμήμα της περιβαλλοντικής μελέτης αποτελεί και η ειδική υδραυλική και υδρολογική μελέτη (κάτι που δεν είναι σύνηθες στον σχεδιασμό των Αιολικών Πάρκων), η οποία εκπονήθηκε με τη συνεισφορά επιστημόνων από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Τα συμπεράσματα της μελέτης αναφέρουν ξεκάθαρα πως τα έργα του αιολικού πάρκου δεν συμβάλλουν στην αύξηση των πλημμυρών της ευρύτερης περιοχής και πως το συγκεκριμένο πάρκο με τον τρόπο που σχεδιάστηκε και υλοποιείται δεν έχει επίδραση στο υδρολογικό ισοζύγιο της.

Θεωρούμε απαραίτητες αυτές τις επισημάνσεις, προκειμένου να υπάρξει ένα τέλος σε άκριτες και αστήρικτες απόψεις, που αποδίδουν επίδραση στην ενίσχυση των πλημμυρικών φαινομένων από το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο. Από τη δική μας πλευρά, ως κατασκευαστική εταιρεία του έργου στον Ξερακιά, συναντήσαμε τον Δήμαρχο Σάμης και το επιτελείο του και τους καλέσαμε να εξετάσουν τις μελέτες και τις αδειοδοτήσεις που έχουμε λάβει, να κάνουν προτάσεις για τυχόν πρόσθετα έργα που θεωρούν αναγκαία και να επιβλέψουν την υλοποίηση τους . Δηλώσαμε τη διάθεσή μας να πραγματοποιήσουμε ό,τι τεκμηριωμένα προταθεί και αφορά αντιπλημμυρικά έργα στα πλαίσια του Αιολικού Πάρκου.

Συμμεριζόμαστε την αγωνία των κατοίκων και τη μάχη που δίνουν για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και για τον λόγο αυτό έχουμε ήδη προγραμματίσει σαν αντισταθμιστική προσφορά να κατασκευάσουμε ένα μεγάλο σε κόστος αντιπλημμυρικό έργο, όχι γιατί θεωρούμε πως το υφιστάμενο έργο πλήττει την περιοχή, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι αποτελεί ευθύνη κάθε επενδυτή να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής που εγκαθίσταται. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής θα μας βρουν συμπαραστάτες στις προσπάθειες να γίνουν έργα διαχείρισης και διευθέτησης των χειμάρρων της περιοχής που αποτελεί και την κύρια λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Γραφείο Τύπου