Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση για την αξιοποίηση του Κουτάβου και της Αρχαίας Κράνης

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2020 08:17

Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση για την αξιοποίηση του Κουτάβου και της Αρχαίας Κράνης

Μια εξόχως ενδιαφέρουσα συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020 ,μετά από πρωτοβουλία μου, στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας και αφορούσε την Αξιοποίηση του Κουτάβου και της Αρχαίας Κράνης.

Στην συνάντηση αυτή μας έκανε την τιμή να παραβρεθεί ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ Δημήτριος . Επίσης παραβρέθηκαν ο Αλέξανδρος Παντελειός , Πρόεδρος του Τοπικού ΤΕΕ , ο κ Μιχάλης Ξανθάκης , Διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού ΑΙΝΟΥ, ο κ Κώστας Μαρκάτος , Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΡΑΝΗΣ, και οι εθελοντές της κίνησης ΦΑΡΟΣ με επικεφαλής την κ Βαρβάρα Αραβαντινού .

Πρώτο θέμα Συζήτησης η διαχείρηση των πεσμένων -από τον Κυκλώνα ΙΑΝΟ- πεύκων του Κουτάβου και η αναφύτευση τους .

Γιαυτό το θέμα κατατέθηκε πλήρης έκθεση - αναφορά απο τον Όμιλο Φίλων της Αρχαίας Κράνης , το Πολιτιστικό Τμήμα της κίνησης ΦΑΡΟΣ και τον Κυνηγετικό Σύλλογο , στην οποία αναφέρεται σε προτάσεις αξιοποίησης και αναδάσωσης του Κουτάβου.

Έγινε αρκετή συζήτηση επ αυτού και αποφασίστηκε να δεχθούμε την πρόταση του κ Μ. Ξανθάκη να αναλάβει ο Φορέας Διαχείρησης του ΑΙΝΟΥ να κάνει την μελέτη περισυλλογής και αναφύτευσης σε χρόνο δύο μηνών ώστε μετά να εγκριθεί από την Διεύθυνση Δασών και να υλοποιηθεί με την βοήθεια των εθελοντών , των συλλόγων της πόλης του Αργοστολίου και των Σχολείων .

Επίσης ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ Παντελειός μας μετέφερε την πρόθεση του Μηχανικού και Δημοτικού Συμβούλου κ Δ. Τρωιάννου να προσφέρει δωρεάν την μελέτη ηλεκτροφωτισμού και πυρόσβεσης του χώρου των εκδηλώσεων στο ΑΛΣΟΣ Κουτάβου.

Στο σημείο αυτό η εκπρόσωπος των Εθελοντών της Δημοτικής Κίνησης ΦΑΡΟΣ , ανέγνωσε την απάντηση του Ηγουμενοσυμβουλιου της Ιερας Μονής Αγίου Γερασίμου πρός την κίνηση με την οποία «χορηγεί έγκριση και άδεια εκτελέσεως εξωραϊστικών έργων εντός της μοναστηριακής ιδιοκτησίας στην θέση Κούταβος και εις το ερειπωμένο Μοναστηριακό Παρεκκλήσιο των Αγίων Αποστόλων».

Αυτό αποτελεί μια σημαντική απόφαση που δίνει την δυνατότητα μελέτης και αξιοποίησης της εν λόγω Μοναστηριακής Περιουσίας και αξιοποιησής της μετά τις σχετικές εγκρίσεις της Ιεράς Μονής και της Αρχαιολογίας.

Οι ευχαριστίες προς τον Μητροπολίτη μας είναι άπειρες γιατί αποδεικνύει και το ενδιαφέρον της εκκλησίας για την συνολική Αξιοποίηση του Αλσους Κουτάβου .

Επίσης κατατέθηκε από την Δημοτική Κίνηση πολιτών ΦΑΡΟΣ η άδεια καθαρισμού της Λιμνοθάλασσας του Κουτάβου με τις προϋποθέσεις που βάζει και δηλώθηκε ότι ήδη ετοιμάζεται Συνεργείο εθελοντών για την πραγματοποίηση του.

Δεύτερο Θέμα συζήτησης η αξιοποίηση της ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΡΑΝΗΣ , με την δημιουργία ενός δρόμου πρόσβασης στην Αρχαία Ακρόπολη και τον καθαρισμό των τοιχών .

Ήδη έχει ευοδωθεί η συνεργασία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με το ΤΕΕ για την μελέτη του δρόμου πρόσβασης όπως μας ενημέρωσε ο Προεδρος του ΤΕΕ κ Παντελειός με επισκέψεις στον χώρο και συνεργασία μεταξύ τους. Το ΤΕΕ προχωράει στην σύνταξη προμελέτης η οποία θα έχει ολοκληρωθεί εντός 20ημερου και θα είναι αξιοποιήσιμη.

Επίσης ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου φίλων της ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΡΑΝΗΣ κ Κώστας Μαρκάτος μας ενημέρωσε ότι έχουν γίνει όλες οι σχετικές διαδικασίες ώστε να ξεκινήσει ο καθαρισμός των τοιχών .

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΥΡΗΣ

Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου.




00 inkefalonia general ad 300X250