Ερώτηση ΚΙΝΑΛ για την αποκατάσταση ζημιών στους ερασιτέχνες ψαράδες

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2020 17:45

Ερώτηση ΚΙΝΑΛ για την αποκατάσταση ζημιών στους ερασιτέχνες ψαράδες

Κ.Ο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

-Τον Υπουργό Οικονομικών

-Τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: Αποκατάσταση ζημιών στους ερασιτέχνες ψαράδες μετά την εμφάνιση του καιρικού φαινομένου «Ιανός»

Οι ολέθριες καταστροφές του καιρικού φαινομένου «Ιανός» σε συνδυασμό με την πανδημία του Κορωνωϊού έχουν πλήξει βάναυσα τους κατοίκους κυρίως των νησιωτικών περιοχών.

Τεράστια είναι τα προβλήματα που καταγράφονται και είναι πολλές οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Ειδικά, στην  Ιθάκη ένα νησί στο οποίο κατάγραφονται λιγότεροι από 3.000 κάτοικοι, οι οποίοι μοχθούν καθημερινά προκειμένου να μείνουν στο νησί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους- ο «Ιανός» προκάλεσε μεγάλες καταστροφές.

Ιδιαίτερα μεγάλη ζημιά υπέστησαν οι ερασιτέχνες ψαράδες, οι οποίοι μέσα σε μία νύχτα είδαν την περιουσία τους, τις βάρκες τους, να βυθίζονται και να βουλιάζουν από τo ακραίo καιρικό φαινόμενο του κυκλώνα. Το χτύπημα του «Ιανού» μετά την πανδημία, τους έχει αφήσει πλέον αδύναμους να αντιμετωπίσουν  τις τεράστιες καταστροφές που υπέστησαν.

Η δραστηριότητα της ερασιτεχνικής αλιείας, ιδιαίτερα για τους κατοίκους ενός νησιού όπως η Ιθάκη, καλύπτει αρκετούς από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (μηδενική πείνα, καλή υγεία και ευημερία, υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή) οι οποίοι μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται στα βασικά κριτήρια της ανάλυσης συνεπειών  νομοθετικών ρυθμίσεων.

Επειδή, στη σημερινή, δεινή οικονομική συγκυρία, οφείλουμε να στεκόμαστε στο πλευρό των δοκιμαζόμενων ανθρώπων και οικογενειών, με ιδιαίτερη προσήλωση στις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας και τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

Επειδή, οι ερασιτέχνες αλιείς της Ιθάκης αποτελούν βασικό οικονομικό πόρο  που η αποδυνάμωσή του θα πλήξει καίρια  το νησί.

Επειδή, σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι νησιωτικές περιοχές χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και προστασίας

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1. Εάν προτίθεστε να προβείτε στην καταγραφή και αποζημίωση των καταστροφών που υπέστησαν οι πληγέντες ερασιτέχνες αλιείς;

2. Εάν υπάρχει κάποιο σχέδιο για την ένταξη των αλιέων σε κάποιο ευρύτερο πρόγραμμα στήριξης και ενίσχυσης, λαμβάνοντας υπόψη και άλλα κριτήρια όπως τα πληθυσμιακά και ηλικιακά δεδομένα των κατοίκων των περιοχών;

3. Εάν υπάρχει κάποιο σχέδιο που να δίνει τη δυνατότητα στήριξης αυτών των ανθρώπων για να επιδιορθώσουν τα σκάφη τους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Φώφη Γεννηματά

Δημήτριος Μπιάγκης

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

Γέωργιος Καμίνης

Απόστολος Πάνας


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250