Το Επιμελητήριο ενημερώνει

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012 19:57

Tη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου θα προκηρυχθεί το Πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου και Υπηρεσιών, ύψους 456 εκατ. ευρώ.


Η προκήρυξη θα γίνει από το υπουργείο Ανάπτυξης, φορέας διαχείρισης θα είναι ο ΕΦΕΠΑΕ, ενώ ουσιαστικός θα είναι ο ρόλος των Περιφερειών. Στη Περιφέρεια Ιονίων νήσων θα διατεθούν 25 εκατ. ευρώ. (Το 80% σε υφιστάμενες επιχειρήσεις και το 20% σε νέες και υπό σύσταση). Η επιχορήγηση θα είναι 50% στις μικρές επιχειρήσεις και 40% στις μεσαίες

Μετά την προκήρυξη θα δοθεί προθεσμία δύο μηνών (μέχρι τα μέσα Μαρτίου) για την προετοιμασία και υποβολή των προτάσεων από τους επενδυτές, ενώ δύο μήνες θα διαρκέσει και η αξιολόγησή τους. Εκτιμάται ότι οι πληρωμές προς τις ενταγμένες επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν από τα μέσα του 2013.

Οι επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: δαπάνες για βελτιώσεις κτηρίων και λοιπών εγκαταστάσεων, προμήθειας εξοπλισμού-μηχανημάτων- συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας-συστημάτων αυτοματοποίησης, λειτουργικές δαπάνες, δαπάνες πιστοποίησης, δαπάνες προβολής , δαπάνες λογισμικού, κλπ.

Οι ΚΑΔ (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας) που θα είναι επιλέξιμοι για ενίσχυση, με κριτήρια τηνέμφαση στην καινοτομία και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε Περιφέρειας- θα ομαδοποιηθούν από τις ίδιες τις Περιφέρειες σε τρεις κατηγορίες: υψηλής, μέσης και χαμηλής προτεραιότητας.
Ο συνολικός επιχορηγούμενος προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή) κάθε πρότασης, μπορεί να κυμαίνεται:
Α) Από 30.000 -300.000 ευρώ για τους τομείς Μεταποίησης και Τουρισμού
Β) Από 20.000 -100.000 ευρώ για τον τομέα Εμπόριο – Υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι η ιδιωτική συμμετοχή μπορεί να καλυφθεί με ίδια κεφάλαια, τραπεζικό δανεισμό ή και με συνδυασμό των δύο τρόπων.

Αργοστόλι 20/12/12

Ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου
Μιχαλάτος Θεόφιλος




00 inkefalonia general ad 300X250