534 ευρώ: Πότε θα πληρωθεί η ειδική αποζημίωση για τον Ιούλιο - Δικαιούχοι και προϋποθέσεις

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020 09:51

534 ευρώ: Πότε θα πληρωθεί η ειδική αποζημίωση για τον Ιούλιο - Δικαιούχοι και προϋποθέσεις

Εurokinissi

Πότε καταβάλλεται η ενίσχυση του «Συν-Εργασία». Δείτε πόσες επιχειρήσεις εντάχθηκαν στον μηχανισμό τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Παραδείγματα για μισθό και εισφορές

Προς τα τέλη Αυγούστου έρχονται οι νέες πληρωμές της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ για τις αναστολές του Ιουλίου καθώς και οι καταβολές της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας (60% του καθαρού μισθού που χάνεται λόγω μειωμένου ωραρίου) για τους μισθωτούς που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Συν – Εργασία».

Οι υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών για τις αναστολές συμβάσεων που αφορούν στον Ιούλιο υποβάλλονται στο σύστημα Εργάνη από την περασμένη Δευτέρα 10 Αυγούστου έως και την Δευτέρα 24 Αυγούστου. Οι αντίστοιχες δηλώσεις των εργαζομένων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr υποβάλλονται από την περασμένη Δευτέρα 10 Αυγούστου έως και την Τρίτη 25 Αυγούστου. Η πληρωμή της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ στους εργαζόμενους που θα δηλωθούν σε αναστολή προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 31 Αυγούστου.

Πρόσβαση στις αναστολές Ιουλίου έχουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους:

  • του τουρισμού,
  • των μεταφορών,
  • του πολιτισμού,
  • του αθλητισμού καθώς και
  • οι επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις, εποχικής λειτουργίας ξενοδοχειακών ή τουριστικών καταλυμάτων και
  • οι επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις, εποχικής λειτουργίας τουριστικών λεωφορείων

Προσοχή, οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό δεν έχουν δικαίωμα αναστολής για τον Ιούλιο. Θα έχουν όμως για Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά εντός του μηνός Ιουλίου, είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει δηλωθεί πριν από τον εργοδότη η αναστολή της σύμβασης εργασίας στο σύστημα «Εργάνη».

Αντίθετα, οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις τελούσαν σε αναστολή κατά τον Ιούνιο και παρατείνεται η αναστολή τους για τον Ιούλιο, δεν είναι υποχρεωτικό να προβούν σε δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ).

Μονομερείς δηλώσεις

Παράλληλα «τρέχουν» και οι μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις των εποχικών εργαζόμενων με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε εποχικά ξενοδοχεία και τουριστικά λεωφορεία που δεν επαναλειτούργησαν φέτος. Οι μονομερείς δηλώσεις των εργαζομένων, για την υποβολή των οποίων δεν απαιτείται προηγούμενη δήλωση εργοδότη, υποβάλλονται από τις 7 Αυγούστου έως και τις 31 Αυγούστου και αφορούν τον Ιούλιο. Προσοχή, είναι δυνατή εντός των ίδιων προθεσμιών η υποβολή μονομερών δηλώσεων και για το μήνα Ιούνιο.

Εφόσον η αναστολή διαρκεί 30 ημέρες εντός του Ιουλίου, τότε ο εργαζόμενος θα λάβει το πλήρες ποσό των 534 ευρώ. Διαφορετικά θα λάβει την αναλογία, δηλαδή 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

Ημέρες αναστολής  Ποσό ειδικής αποζημίωσης  (σε €)
30 534
29 516
28 498
27 480
26 463
25 445
24 427
23 409
22 392
21 374
20 356
19 338
18 320
17 303
16 285
15 267
14 249
13 231
12 214
11 196
10 178
9 160
8 143
7 125
6 107
5 89
4 71
3 53
2 36
1 17,8

"Συν-εργασία"

Έως την Δευτέρα 24 Ιουλίου συνεχίζεται στο σύστημα «Εργάνη» η υποβολή των αιτήσεων / δηλώσεων της Β Φάσης για τους εργαζόμενους που εντάσσονται στον μηχανισμό «Συν – Εργασία». Η Β’ Φάση της αίτησης της επιχείρησης υποβάλλεται μετά την αξιολόγηση από την ΑΑΔΕ των προϋποθέσεων ένταξης στο πρόγραμμα (μείωση τζίρου συγκριτικά με πέρσι) και είναι απαραίτητη προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι την οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας, δηλαδή το 60% του καθαρού μισθού που χάνουν λόγω μειωμένου ωραρίου.  

Για παράδειγμα:

έστω μισθωτός με μικτό μισθό 1.000 ευρώ. Ο καθαρός μισθός του προ φόρου διαμορφώνεται στα 846,7 ευρώ. Αν το ωράριο του μειωθεί κατά 50%, τότε θα εισπράξει από τον εργοδότη 423,4 ευρώ. Από το κράτος πρέπει να εισπράξει ως οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας 254 ευρώ. Συνολικά θα λάβει 677,4 ευρώ.  

capture6.png

Χαμηλές πτήσεις για την «Συν - Εργασία»

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το ethnos.gr:

  • τον Ιούνιο εντάχθηκαν στο πρόγραμμα 3.400 επιχειρήσεις και 32.000 εργαζόμενοι, ενώ
  • τον Ιούλιο 5.501 επιχειρήσεις και 48.507 εργαζόμενοι.

Αυτό δείχνει πως οι χαμηλές πτήσεις του προγράμματος συνεχίζονται και γι αυτό η κυβέρνηση προέβη σε δυο σημαντικά «ρετούς» το τελευταίο διάστημα:

  1. το κράτος πληρώνει για την περίοδο από 1η Ιουλίου έως και 15 Οκτωβρίου το 100% των ασφαλιστικών εισφορών για τον χρόνο εργασίας που χάνεται. Ο εργοδότης θα πληρώνει έτσι μόνο τις εισφορές που αναλογούν στο τμήμα του μισθού που καταβάλλει. Όλες οι υπόλοιπες εισφορές – εργατικές και εργοδοτικές – θα βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
  2. στον μηχανισμό μπορούν πλέον να ενταχθούν όλοι οι εποχικοί εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί έως τις 10 Αυγούστου. Σύμφωνα με την αρχική διάταξη, ο μηχανισμός μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο σε εργαζόμενους που είχαν εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης στις 30 Μαΐου του 2020. Με την προϋπόθεση αυτή αποκλείονταν οι εποχικοί που προσλήφθηκαν τον Ιούνιο, τον Ιούλιο ή και τον Αύγουστο. Με την νέα διάταξη διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι εργαζόμενοι σε αυτόν.

Συνεπώς, εφόσον ο εργοδότης μειώνει κατά 50% τον χρόνο εργασίας του μισθωτού, υποχρεούται να πληρώσει το 50% του καθαρού μισθού και τις εισφορές που αναλογούν στον μισό μισθό, δηλαδή το 50% των συνολικών εισφορών. Το κράτος, αντίστοιχα, υποχρεούται να καταβάλλει:

  • το 60% του μισού καθαρού μισθού που χάνεται και
  • το υπόλοιπο 50% των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη – εργαζόμενου στο ύψος του αρχικού ονομαστικού μισθού.

Για παράδειγμα:

έστω μισθωτός με μικτό μισθό 1.000 ευρώ. Ο καθαρός μισθός του προ φόρου διαμορφώνεται στα 846,7 ευρώ, ενώ το σύνολο των εισφορών εργοδοτικών και εργατικών στα 396,6 ευρώ. Αν το ωράριο του μειωθεί κατά 50%, τότε:

  • ο εργοδότης καταβάλλει 423,4 ευρώ καθαρό μισθό και 198,3 ευρώ σε εισφορές – συνολικό κόστος μισθού 621,7 ευρώ.
  • το κράτος καταβάλλει στον εργαζόμενο οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας 254 ευρώ και εισφορές 198,3 ευρώ για τον μισό μισθό που χάνεται.

    Πώς δηλώνεται το ωράριο

Οι επιχειρήσεις δηλώνουν το συμβατικό ωράριο πλήρους απασχόλησης και το ωράριο μειωμένης απασχόλησης των εργαζομένων τους για τον μήνα που εντάσσονται στον Μηχανισμό, εναλλακτικά, με 3 τρόπους:

  • Με δηλώσεις ανεξάρτητες και αυτοτελείς του συνόλου των συμβατικών ωρών εργασίας καθώς και του ωραρίου μειωμένης απασχόλησης των εργαζομένων, ανά εργαζόμενο, την εβδομάδα, (για μία ή περισσότερες εβδομάδες εντός του μήνα ένταξης).
  • Με μία δήλωση άπαξ στην αρχή του μήνα για όλη τη χρονική περίοδο ένταξης (μήνας) ή με περισσότερες τμηματικές - αθροιζόμενες δηλώσεις, του συνόλου των συμβατικών ωρών εργασίας καθώς και του ωραρίου μειωμένης απασχόλησης των εργαζομένων, ανά εργαζόμενο, τον μήνα.
  • Με μία δήλωση άπαξ στην αρχή οποιουδήποτε ορισμένου χρονικού διαστήματος (εντός του μήνα αναφοράς) και για όλη τη χρονική περίοδο ένταξης ή με περισσότερες τμηματικές - αθροιζόμενες δηλώσεις, του συνόλου των συμβατικών ωρών εργασίας καθώς και του ωραρίου μειωμένης απασχόλησης των εργαζομένων, ανά εργαζόμενο, κατά το αντίστοιχο επιλεγέν χρονικό διάστημα.

ethnos.gr