ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κεφαλονιάς-Ιθάκης: «Κλέβουν ξεδιάντροπα τα αναδρομικά των συνταξιούχων»

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020 19:46

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κεφαλονιάς-Ιθάκης: «Κλέβουν ξεδιάντροπα τα αναδρομικά των συνταξιούχων»

Με προσωπική απόφαση Μητσοτάκη  κουρεύονταιπάνω από 70% τα αναδρομικά που πρέπει να επιστραφούν στους  συνταξιούχους και όχι με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας(ΣτΕ) όπως ψευδώς ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, για να τον διαψεύσουν αργότερα εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝ.ΑΛΛ και το ΚΚΕ.

Τα αναδρομικά που τους επιδίκασε τοΣτΕ αφορούν τις περικοπές των νόμων  του κ. Βρούτση4093/2012και 4051/2012  (περικοπή σύνταξηςστο άθροισμα κύριαςκαι επικουρικήςσύνταξηςπάνω από 1.000 μεικτά και περικοπή δώρωνκαι επιδομάτωνκαιπερικοπή κύριωνσυντάξεωνπάνω από 1.300 ευρώ ) και  ανέρχονται στοσυνολικό ποσό των 3,9 δις.

Με τις μεθοδεύσεις όμως της κυβέρνησης και  την απαράδεκτητροπολογία της χάθηκαν στην διαδρομή 3 δις  καιπροβλέπεται τελικά να καταβληθούνεντός εξαμήνου, μόνο 900 εκατομμύρια,μόνογια τιςπερικοπέςστιςκύριεςσυντάξεις, μόνο σε όσους έπαιρνανσύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ μεικτά ως άθροισμα κύριαςκαι επικουρικήςσύνταξης.

Πουθενά επίσης δενπροβλέπεταικαταβολή για τιςπερικοπέςδώρων, επιδομάτωνούτεγια τιςεπικουρικέςσυντάξεις,παρόλοπου οι αποφάσειςτου ΣτΕτο 2015 τιςείχανκρίνει αντισυνταγματικές  και υποχρεώνει τους συνταξιούχους που θα πάρουν τα αναδρομικά να μην διεκδικήσουν τα υπόλοιπα οφειλόμενα ποσά. 

Κι αυτό γιατί μέσα στηντροπολογία προβλέπεται ότι μετηνκαταβολή των αναδρομικώντωνκύριωνσυντάξεων , αποσβήνεται κάθε απαίτησητωνσυνταξιούχωνγια δώρα, επιδόματα και επικουρικέςσυντάξεις, που διαγράφονται.

Μεγάλοι χαμένοι θα είναι το 70% των χαμηλοσυνταξιούχων που δεν έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.000 ευρώ και δεν θα λάβουν απολύτως τίποτα, δηλαδή τα πιο αδύναμα λαϊκά στρώματα.

Ακόμα όμως και οι λίγοι που θα τα πάρουν πετσοκομμένα, θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων, αφού στην επίμαχη τροπολογία δεν προβλέπεται τα αναδρομικά να είναι αφορολόγητα, να μην συμψηφίζονται με άλλες οφειλές και να είναι ακατάσχετα.Αυτό σημαίνει, πως όποιοςδικαιούχος αναδρομικών έχει αρρύθμιστες οφειλές προς το δημόσιο θα του γίνεταιαυτόματη παρακράτηση του ποσού.

Την ίδια στιγμή βέβαια  η κυβέρνηση νομοθετεί φοροαπαλλαγές για τα στελέχη των τραπεζώνώστε αυτά να λαμβάνουν απρόσκοπτα τα παχουλά τους μπόνους.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν  συνταγματικό πραξικόπημα, ακραία μεθόδευση εις βάρος των δικαιωμάτων των συνταξιούχων και  κατάφορη παραβίαση του κράτους δικαίου.

O ΣΥΡΙΖΑ την τετραετία που κυβέρνησε δεν κατάφερε να υλοποιήσει τις αποφάσεις του ΣτΕ λόγω των εξαιρετικά δύσκολων οικονομικών συνθηκών που κλήθηκε να αντιμετωπίσει αλλά θεσμοθέτησε ως μόνιμο μέτρο  την 13η σύνταξη για την ανακούφιση των συνταξιούχων, που η κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας κατάργησε με μεγάλη ευκολία  τον περασμένο Ιανουάριο.

Το ποσό αυτής της σύνταξηςμοιράζει ουσιαστικά η κυβέρνηση στους συνταξιούχους σύμφωνα και με τη δήλωση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, που αναφέρει ότι το ποσό που δόθηκε το 2019 (γύρω στα 900 εκατ) ως 13η σύνταξη παραμένει στο σύστημα και θα διατεθεί ως μόνιμη συνταξιοδοτική δαπάνη.

Ηκυβέρνησηοφείλει άμεσα να απονείμει δικαιοσύνη και να εφαρμόσει σωστά την δικαστική απόφαση  καταβάλλονταςτοσύνολοτων αναδρομικών,χωρίςεξαιρέσειςκαι στοσύνολοτωνδικαιούχων.

Οτιδήποτε άλλο είναι εμπαιγμός και πραγματική κλοπή μέσα από το πορτοφόλι των συνταξιούχων, των οποίων προσβάλλει την αξιοπρέπεια και τους αντιμετωπίζει ως ζητιάνους.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ  ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ