Αλ. Τσίπρας: «Ανοσία αγέλης» στην οικονομία από την κυβέρνηση της ΝΔ

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 18 Ιουλίου 2020 11:43

Αλ. Τσίπρας: «Ανοσία αγέλης» στην οικονομία από την κυβέρνηση της ΝΔ

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε στην συνέχεια της ομιλίας του προς τους φορείς της Κεφαλονιάς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας για λανθασμένη στήριξη των επιχειρήσεων, από την οικονομική κρίση που έχει φέρει ο κορονοϊός στην ελληνική αγορά.

Αναλυτικότερα ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι "υπάρχει μια αντίληψη η οποία λέει ότι η οικονομία δεν μπορεί να στηρίζεται στην μικρή και την μεσαία επιχείρηση, μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις. Εγώ αυτό το ονομάζω «ανοσία αγέλης», έτσι που αντιμετωπίζουν την οικονομία, κάποιοι δεν θα αντέξουν, θα κλείσουν, θα βάλουν λουκέτα, θα έρθουν οι ισχυροί και τότε θα τους δώσουμε κάποια χρήματα να προχωρήσουν μπροστά. Αυτή είναι η αναδιάρθρωση στην αγορά, την οποία κάποιοι επιδιώκουν".

Επίσης ο κ. Τσίπρας, υποστήριξε ότι "υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα στο οικονομικό επιτελείο, πρόβλημα επάρκειας και κατανόησης της πραγματικής οικονομίας, πιστεύω ότι ακόμα εκτιμούν ότι η κρίση αυτή, μπορεί να έχει το σχήμα «V» όπως λένε οι οικονομολόγοι. Η εκτίμηση αυτή δεν μπορεί να στηρίζεται σε μια πραγματική γνώση των δυνατοτήτων και των αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας" ανέφερε από την Κεφαλονιά ο πρώην πρωθυπουργός, για να στρέψει και πάλι τα «βέλη» της κριτικής στον κ. Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ότι "πέρυσι είχε έρθει ο κ. Μητσοτάκης, στην προεκλογική περίοδο είχε δημιουργηθεί ένα κλίμα αισιοδοξίας, λέγοντας «ότι δεν είναι επαρκές ότι είμαστε δώδεκα συνεχόμενα τρίμηνα σε ανάπτυξη γιατί με 2% ανάπτυξη σέρνεται η χώρα, έλεγε, και θα πάμε αμέσως στο 4% με συνταγή την μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων".

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι "εμείς βρεθήκαμε σε μια πολύ δύσκολη δημοσιονομική περίοδο και με τον «βούρδουλα» πάνω από το κεφάλι μας, από 4,5 τα 3,5 χρόνια κυβερνήσαμε με τα χέρια πίσω από την πλάτη, εντούτοις όποιο περιθώριο είχαμε το επιστρέφαμε με δικαιοσύνη σε αυτούς που ότι έπαιρναν (κοινωνικό μέρισμα, στήριξη επιδομάτων) τα επανεπένδυαν στην αγορά. Τον τελευταίο Δεκέμβριο (της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) δώσαμε 1,5 δισ. ευρώ, τομ προηγούμενο Δεκέμβριο επί της νέας κυβέρνησης δεν δόθηκε τίποτα".

Αναφερόμενος στο θέμα της ρευστότητας των επιχειρήσεων και στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά και σε μια λύση που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή προς ψήφιση λίγο πριν τις προηγούμενες ευρωεκλογές, δήλωσε ότι "η βασική αντίληψη του κ. Μητσοτάκη είναι ότι η μικρή επιχείρηση δεν χρειάζεται να υπάρχει και η μεσαία επιχείρηση πρέπει να συρρικνωθεί, το είπε με άλλα λόγια ο υφυπουργός Οικονομίας, όταν χαρακτήρισε «ζόμπι» την μικρή και μεσαία επιχείρηση και δεν θα χρηματοδοτήσουν τέτοιες επιχειρήσεις. Αν αυτές καταλήξουν να είναι «ζόμπι» οφείλεται στο τραπεζικό σύστημα της χώρας διότι σε καμία οικονομία δεν μπορεί να σταθεί καμία επιχείρηση αν δεν υπάρχει ρευστότητα, δεν μπορεί η ελληνική οικονομία να γίνει υγιείς εάν δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά. Δεν μπορεί να μην αξιοποιήσει χρηματοδοτικά εργαλεία για την στήριξη της μικρής επιχείρησης, εμείς αφήσαμε πέρυσι το Μάιο, φέραμε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις αλλά δεν καταφέραμε να το ψηφίσουμε. Ένα χρόνο αυτό το νομοσχέδιο, που προέβλεπε να παίρνουν πίστωση ύψους 25.000 ευρώ, μόνο με αξιόπιστο business plan. Ακόμα ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε για άλλη μια φορά στην κυβέρνηση της ΝΔ λέγοντας ότι αυτοί που εξελέγησαν με σημαία τη μεσαία τάξη βλέπουμε πως της συμπεριφέρονται και έχω την αίσθηση ότι αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι ο "θάνατος του εμποράκου".

Όσο αφορά τους χιλιάδες εργαζομένους που θα μπορέσουν να εργαστούν λόγο του κορονοϊού, καθώς ειδικά στον τουριστικό τομέα πολλά καταλύματα δεν θα ανοίξουν φέτος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «ορισμένοι άνθρωποι που θα μείνουν, ως εποχιακοί εργαζόμενοι, πλέων των 18 μηνών άνεργοι, αναρωτιέμαι πως θα στηρίξουν τις οικογένειες τους. Γι αυτό εμείς έχουμε προτείνει εισόδημα έκτακτης ανάγκης, το οποίο καλύπτει και τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, είναι η δυνατότητα να καλυφθούν περίπου δύο εκατομμύρια νοικοκυριά, με 800 ευρώ ως εγγυημένο εισόδημα για μια 4μελη οικογένεια όσο διαρκεί η κρίση.

Τέλος, δριμεία κριτική άσκησε ο κ. Τσίπρας, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στον υπουργό Τουρισμού, Χ. Θεοχάρη, δηλώνοντας ότι "στο θέμα της υγειονομική διαχείρισης, ο υπουργός Τουρισμού κράτησε μια αλλοπρόσαλλη στάση, έχω την αίσθηση ότι εδώ υπάρχει συνολικό πρόβλημα. Ένα από τα βασικότερα υπουργεία είναι ακέφαλο, ο άνθρωπος δεν μπορεί, βγαίνει και κάνει λάθη διαρκώς. Την μία χώρισε τα νησιά μας σε τρεις κατηγορίες, την άλλη δημιούργησε διπλωματικό επεισόδιο με την Ιταλία, μετά ήρθε και έβαλε δωμάτια καραντίνας σε μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και μετά το πήρε πίσω. Αποκορύφωμα αυτής της αλλοπρόσαλλης τακτικής είναι τα διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα από πύλη εισόδου σε πύλη εισόδου".

Πηγή: Amna.gr