Γολγοθάς για εκατοντάδες ανάπηρους στην Κεφαλονιά – Περιμένουν μέχρι και 1,5 χρόνο για να πάρουν πιστοποίηση από τα ΚΕ.Π.Α.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 16:05

Γολγοθάς για εκατοντάδες ανάπηρους στην Κεφαλονιά – Περιμένουν μέχρι και 1,5 χρόνο για να πάρουν πιστοποίηση από τα ΚΕ.Π.Α.

Σε... Γολγοθά για εκατοντάδες συμπολίτες μας έχει μεταβληθεί η διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας τους από τα ΚΕ.Π.Α. Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής Από 1η Σεπτεμβρίου 2011 καταργήθηκαν όλες οι υγειονομικές επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που λειτουργούσαν στους Φ.Κ.Α., στις Νομαρχίες και το Δημόσιο, με εξαίρεση τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές, Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.), Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.), Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.) και την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες εξακολουθούν να ασκούν τις αρμοδιότητές τους.

Σύμφωνα με τον Νόμο 3863/2010 δημιουργήθηκε το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), υπαγόμενο στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ.ΕΤΑΜ, για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας.

Το θέμα είναι πως από την 1η Σεπτεμβρίου του 2011, όταν και ο έλεγχος πιστοποίησης αναπηρίας πέρασε στο ΚΕ.Π.Α, μόνο απο το τμήμα Πρόνοιας Κεφαλονιάς από τους 113 Κεφαλλονίτες που έστειλαν τα χαρτιά τους στην Πάτρα για να εξεταστούν από επιτροπές πιστοποίησης έχουν περάσει μόλις 3!

Ναι καλά διαβάσατε, μόλις 3 από τους 113 έχουν πάρει πιστοποίηση αναπηρίας και αυτά είναι επίσημα στοιχεία που μας έδωσαν και ευχαριστούμε για την συνεργασία τους με το τμήμα Πρόνοιας Κεφαλονιάς. Και φυσικά υπάρχουν εκατοντάδες ακόμα συμπολίτες μας απο άλλα ταμεία.

Όλοι τους ανεβαίνουν τον δικό τους... Γολγοθά, καθώς σε μερικούς έχει διακοπεί το Προνοιακό επίδομα που είναι αναγκαίο για να βιοποριστούν. Και φαντάζεστε πόσο δύσκολη γίνεται η ζωή αυτών των ανθρώπων, από τη στιγμή που διακόπτεται για μήνες (κάποιοι έχουν διακόψει και περιμένουν να περάσουν από επιτροπή από τον Σεπτέμβριο του 2011 και για σχεδόν ενάμιση χρόνο δηλαδή δεν έχουν καθόλου εισόδημα), η μοναδική πηγή εσόδων τους, καθώς δεν μπορούν να δουλέψουν λόγω αναπηρίας.

Μάλιστα, έχουμε δεχθεί πολλές καταγγελίες από τους ανθρώπους που περιμένουν να περάσουν από επιτροπή πιστοποίησης, πως παίρνουν τηλέφωνα στην Πάτρα και κανείς δεν σηκώνει το τηλέφωνο, ούτε καν για να ενημερώσει αν έχουν φτάσει τα χαρτιά τους από την Κεφαλονιά.
Προσπαθήσαμε και εμείς να ακολουθήσουμε τηλεφωνικά την προσπάθεια και να μάθουμε πώς γίνεται αυτή η δαιδαλώδης διαδικασία, που έχει φέρει σε απόγνωση ανθρώπους με αναπηρία στο νησί.

Τμήμα Πρόνοιας Κεφαλονιάς

Από το τμήμα Πρόνοιας Κεφαλονιάς, φεύγουν τα χαρτιά των αναπήρων που διεκδικούν την ανανέωση ή την χορήγηση Προνοιακού επιδόματος. Προς τιμήν των υπαλλήλων που δουλεύουν στο τμήμα Πρόνοιας Κεφαλονιάς (και του υπέυθυνου κ. Δημήτρη Δημουλιού) , πρόθημα μας εξυπηρέτησαν δίνοντάς μας πληροφορίες και τηλέφωνα όσον αφορά την διαδικασία που ακολουθείται. Μας εξήγησαν την διαδικασία που ακολουθείται και μας τόνισαν πως και τα δικά τους χέρια είναι «δεμένα», καθώς δεν εξαρτάται από την Κεφαλονιά όπως γινόταν παλιά, πότε και ποιοι θα περάσουν από επιτροπές.

Το ουσιώδες θέμα είναι πως... η πιστοποίηση ξεφεύγει από τα στενά όρια το νησιού μας και μεταφέρεται τόσο στην Πάτρα, όσο και στην Αθήνα με αποτέλεσμα κάπου εκεί να... χαθεί η μπάλα.

ΚΕ.Π.Α Πάτρας

Προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με τα ΚΕ.Π.Α Πάτρας. Μετά από πολλές προσπάθειες πιάσαμε... γραμμή και ένας υπάλληλος μας ενημέρωσε πως η διαδικασία έχει ως εξής. Τα χαρτιά των αναπήρων φτάνουν από την Κεφαλονιά στα ΚΕΠΑ της Πάτρας, αυτοί καταχωρούν τα στοιχεία στον υπολογιστή και εκεί από τα κεντρικά στην Αθήνα, αφού τα ελέγξουν (σε ενάμιση χρόνο έχουν καλέσει μόνο 3 ανθρώπους), κρίνουν πότε και πόσοι ανάπηροι θα περάσουν από γιατρούς για την πιστοποίηση της αναπηρίας τους.


Φυσικά όταν ρωτήσαμε τον υπάλληλο γιατί στην Κεφαλονιά από τους 113 ανάπηρους που ζήτησαν πιστοποίηση τους τελευταίους 18 μήνες, έχουν περάσει μόλις 3 δεν πήραμε απάντηση. Παρεμπιπτόντως πήραμε τηλέφωνο και στο γραφείο του διευθυντής στα Κ.Ε.ΠΑ Πάτρας, για ενημέρωση. Καμία απάντηση...

Το μπαλάκι στην Αθήνα λοιπόν...

ΚΕ.Π.Α Αθήνας

Προσπαθήσαμε επανειλημμένα να επικοινωνήσουμε με τα ΚΕΠΑ Αθήνας. Σε τέσσερις τηλεφωνικές γραμμές που είχαμε στην διάθεσή μας... Στις μισές στο τηλέφωνο δεν απαντούσε κανείς, ενώ στις άλλες μισές το τηλέφωνο ήταν κατειλημμένο (προφανώς και άλλοι θα προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με την Αθήνα για να ρωτήσουν). Ουσία μηδέν δηλαδή από την Αθήνα...

Ο,τι ακριβώς γίνεται και με τους αναπήρους που παίρνουν τηλέφωνα σε Πάτρα και Αθήνα και δεν μπορούν να μάθουν και να ενημερωθούν ούτε καν αν έχουν φτάσει τα χαρτιά τους από την Κεφαλονιά!

Μάλιστα, το πιο τραγικό είναι πως κάποιοι ελάχιστοι που έχουν καταφέρει να κλείσουν ραντεβού στην Πάτρα και λόγω θαλασσοταραχής δεν κατάφεραν να περάσουν απέναντι ... αναγκάζονται να περιμένουν άλλους δύο ή τρεις μήνες, μέχρι να βρεθεί νέο ραντεβού.

Χάος δηλαδή...

Περιμένουμε να μάθουμε πώς θα λυθεί αυτό το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί... και έχει φέρει σε απόγνωση συνανθρώπους μας που έχουν πραγματικά ανάγκη...




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ