ΑΔΕΔΥ: Μόνιμη σταθερή εργασία και μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020 10:10

ΑΔΕΔΥ: Μόνιμη σταθερή εργασία και μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Μόνιμη σταθερή εργασία και μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι»!

Και στο Νομό μας οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι» βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία, υποστηρίζοντας και παρέχοντας υγειονομικές υπηρεσίες σε ηλικιωμένους, ΑμΕΑ και άλλες ευπαθείς ομάδες. Ωστόσο, παραμένουν τα κενά στη στελέχωση αλλά και η έλλειψη μέτρων προστασίας του προσωπικού. Ούτε ειδικά πρωτόκολλα ούτε μέριμνα υπήρξε για την ασφάλεια των συναδέλφων. Δεν τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα παροχής του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, τη στιγμή που οι Τεχνικοί Ασφαλείας των Δήμων, στις εκθέσεις αυτοψίας, κατατάσσουν την υπηρεσία του «Βοήθεια στο Σπίτι» στις πλέον επικίνδυνες, πόσο μάλλον σήμερα με τις συγκεκριμένες συνθήκες εργασίας. Παράλληλα, συνεχίζονται τα προβλήματα με τις συμβάσεις, τις καθυστερήσεις στις πληρωμές κοκ.

Η εργασιακή ομηρία διαιωνίζεται, αφού συνεχίζουν να εργάζονται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου. Εκκρεμεί από το 2018 ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ και η δημοσίευση των οριστικών πινάκων διοριστέων στις οργανικές θέσεις. Το προσωπικό από το 2005 δουλεύει, χωρίς διακοπή, με ανανεώσεις συμβάσεων ανά μερικούς μήνες και οι εξελίξεις, αντί να τους διασφαλίζουν, τους προσθέτουν νέο άγχος και ανασφάλεια.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προκήρυξε θέσεις μέσω ΑΣΕΠ για μόνιμο προσωπικό με κοινωνικά και άλλα κριτήρια για όλους γενικά τους ενδιαφερόμενους, εφαρμόζοντας το νόμο που πριν 2 χρόνια ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, αντί να προχωρήσει αυτόματα στη μονιμοποίηση όσων ήδη δουλεύουν στο πρόγραμμα και να προκηρύξει νέες θέσεις για το αναγκαίο επιπλέον προσωπικό, βάζει πλαφόν 17 μορίων ανά μήνα και με «οροφή» τους 84 μήνες (δηλ. 1428 μόρια), για τους ήδη εργαζόμενους από το 2005. Ουσιαστικά πετάει μεγάλο τμήμα βίαια απέξω, όπως είχε συμβεί και επί ΣΥΡΙΖΑ με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, όπου πολλοί συμβασιούχοι χάσανε τελικά τη δουλειά τους. Δεν παίρνει υπόψη ούτε καν την χρόνια ειδική εμπειρία τους ως οικογενειακοί βοηθοί. Είναι προφανής η επιδίωξη της κυβέρνησης της ΝΔ να πουλήσει ελπίδα σε χιλιάδες εν δυνάμει υποψήφιους, για ευνόητους λόγους, αλλά και να προωθήσει ένα καθεστώς απολύσεων, κινητικότητας και ανταγωνισμού μεταξύ των εργαζομένων.

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ αντιπαλεύει τις κυβερνητικές πολιτικές που εφαρμόζονται διαχρονικά, τη γενική γραμμή ΣΕΒ - ΕΕ – ΟΟΣΑ για ελαστικοποίηση και ανταγωνισμό των εργαζομένων. Αυτοί είναι οι ένοχοι που δημιουργούν τα προβλήματα που αναφέραμε, που αφήνουν εκτεθειμένους τους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή ετοιμάζουν πακτωλό για τα μονοπώλια.

Διεκδικούμε:

  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι υπηρετούντες εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι», για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των δομών.
  • Να ενισχυθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» με όλο το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό και τα απαραίτητα μέσα, για να μπορεί να ανταποκριθεί τόσο στις σημερινές δύσκολες συνθήκες όσο και στις ανάγκες της κοινωνικής πολιτικής για τις ευπαθείς ομάδες μετά την πανδημία.
  • Να διασφαλιστούν όλοι οι ενδεδειγμένοι όροι, που η επιστημονική κοινότητα έχει υποδείξει, για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι». Πλήρης εξοπλισμός με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος.
  • Να ενταχθούν όλες οι ειδικότητες του «Βοήθεια στο Σπίτι» στους δικαιούχους του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Να ενταχθεί στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ) όλο το προσωπικό.
  • Οι υπηρεσίες, υποδομές και όλο το προσωπικό του «Βοήθεια στο Σπίτι», που παρέχει υπηρεσίες υγείας, να ενταχθούν και να ενισχύσουν τις δημόσιες μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Αργοστόλι 18/06/2020

Ο Πρόεδρος

Η Γραμματέας

Δημήτρης Μαντζουράτος

Σοφία Μισαηλίδου




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250