Με την παράδοση φορητού αναπνευστήρα και Μ.Α.Π. ολοκληρώθηκε η καμπάνια crowdfunding "Αναπνευστήρας για το Νοσοκομείο Κεφαλονιάς"

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020 09:48

Με την παράδοση φορητού αναπνευστήρα και Μ.Α.Π. ολοκληρώθηκε η καμπάνια crowdfunding "Αναπνευστήρας για το Νοσοκομείο Κεφαλονιάς"

Στο διάστημα από 27 Μαρτίου ως 20 Απριλίου 2020 πραγματοποιήσαμε μια καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων για να αγοραστεί εξοπλισμός για το Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, μέσω της πλατφόρμας Give and Fund*. Έγιναν 73 δωρεές και συγκεντρώθηκε το ποσόν των 7.665 ευρώ. Αφαιρώντας την αμοιβή της πλατφόρμας Give and Fund 430 Ευρώ, τις κρατήσεις του PayPal 288 Ευρώ και τα έξοδα κούριερ 15 Ευρώ (συμπεριλ. ΦΠΑ 24% σε όλα τα παραπάνω) έμεινε το καθαρό ποσόν 6.932 ευρώ. Με αυτό αγοράστηκαν:

1. Ένας αναπνευστήρας Puritan Bennett (PB) 560 με κύκλωμα διπλό αναπνευστήρα PB 560 5094000 και ηλεκτροστατικό φίλτρο BARRIERBAC S, συνολικής αξίας 5.811 Ευρώ (με απαλλαγή από ΦΠΑ)

2. Μάσκες ΚΝ95 τύπου FFP2 (με πιστοποίηση CE EN 149:2001 + A12009), 315 τεμάχια συνολικής αξίας 1.120 Ευρώ (με 6% ΦΠΑ)

Ο αναπνευστήρας παραλήφθηκε από το Νοσοκομείο Κεφαλονιάς στις 3 Απριλίου ενώ οι μάσκες στις 5 Ιουνίου 2020. Η καθυστέρηση στην παραγγελία των μασκών εκ μέρους μας οφείλεται στην αναμονή μήπως βρεθούν διαθέσιμες για αγορά μάσκες FFP3, οι οποίες προσφέρουν και το μέγιστο βαθμό προστασίας. Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη στην αγορά, οπότε προχωρήσαμε με τον αμέσως επόμενο βαθμό προστασίας FFP2, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που προβλέπονται με το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν.

Αυτά που κρατάμε από την προσπάθειά μας:

1. Η αλληλεγγύη και η εμπιστοσύνη:

Δεκάδες άνθρωποι γνωστοί αλλά και άγνωστοι σε μας, όχι μόνο από το νησί αλλά και από την Αθήνα, την Αυστρία, την Αγγλία, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία, τις Η.Π.Α, την Αυστραλία, παλιοί και νέοι μετανάστες, με συγκινητικό ενδιαφέρον και αγωνία για την υγεία των κατοίκων και τις ελλείψεις του Νοσοκομείου, μάς εμπιστεύτηκαν και πρόσφεραν ο καθένας ό,τι μπορούσε. Τιμούμε όλες αυτές τις δωρεές και περισσότερο εκείνες τις μικρές, που έρχονται από το υστέρημα των ανθρώπων.

2. Η ευσυνειδησία και το φιλότιμο:

Αυτό που μας κινητοποίησε ήταν η έκκληση του αναισθησιολόγου του Νοσοκομείου κ. Τσιριγώτη να υποστηριχτεί το Νοσοκομείο, που αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία. Όλο αυτό το διάστημα ακούραστα απαντούσε στις ερωτήσεις μας και μάς συμβούλευε για τις προδιαγραφές των μηχανημάτων και των μέσων ατομικής προστασίας. Η φωτογραφία που αναρτούμε είναι ο αναπνευστήρας εγκατεστημένος και συνδεδεμένος, τραβηγμένη από τον κ. Τσιριγώτη. Τον ευχαριστούμε για όλα και κυρίως για την αφοσίωση στο ιατρικό λειτούργημα.

3. Η πραγματικότητα από πρώτο χέρι:

Στη διάρκεια της προσπάθειας να βρούμε και να αγοράσουμε τον εξοπλισμό πληροφορηθήκαμε ότι η διαδικασία απαλλαγής από την πληρωμή του Φ.Π.Α για τις δωρεές στα δημόσια Νοσοκομεία, για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19, προϋπέθετε, εκτός από την υπογραφή Σύμβασης Αποδοχής Δωρεάς από το Νοσοκομείο Αργοστολίου, και έγκριση της δωρεάς από τον υπουργό Υγείας. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στο τηλέφωνο συνεννόησης που μας δόθηκε, ώστε να υποβάλουμε στον υπουργό το αίτημα έγκρισης της δωρεάς, απαντούσε εκπρόσωπος της ιδιωτικής εταιρείας Deloitte**. Η εταιρεία αυτή διαχειριζόταν τη διαδικασία των εγκρίσεων, έδινε πληροφορίες και οδηγίες και προωθούσε τα αιτήματα έγκρισης στο γραφείο του υπουργού προς υπογραφή. Ο εκπρόσωπός της μάλιστα θεώρησε δεδομένο ότι είμαστε κάποια εταιρεία που κάνει τη δωρεά και αντιμετώπισε με ιδιαίτερη αμηχανία το γεγονός ότι είμαστε μια πρωτοβουλία πολιτών που συγκέντρωσε χρήματα μέσω crowdfunding.

Στο μεταξύ, ενώ έχουν γίνει τόσες δωρεές σε εξοπλισμό (αναπνευστήρες, μόνιτορ, ΜΑΠ κτλ), το Νοσοκομείο παραμένει πιο υποστελεχωμένο από ποτέ και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εξουθενωμένο, την ώρα που μπροστά μας έχουμε την τουριστική περίοδο και την αναμενόμενη νέα έκρηξη της πανδημίας το φθινόπωρο.

Με την αγορά και παράδοση των μασκών ολοκληρώνεται και η διάθεση του ποσού που συγκεντρώθηκε μέσω της καμπάνιας, με την ευγενική συμμετοχή και στήριξη του κόσμου. Σας ευχαριστούμε! Σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι, με σύνεση και σεβασμό στα μέτρα προστασίας, που οφείλουμε όλοι να τηρούμε μέχρι να τελειώσει η πανδημία. Να είστε όλοι καλά!

Μίνα Θεοφιλάτου & Αναστασία Μουντάκη

Εκπαιδευτικοί

*η καμπάνια φιλοξενήθηκε στη σελίδα https://www.giveandfund.com/giveandfund/project/Ventilator-Kefalonia. Ευχαριστούμε το διαχειριστή του ιστότοπου giveandfund κ. Ιωάννη Χατζήμπεη για την αμέριστη συμπαράσταση, καθώς και την άμεση ανταπόκριση σε κάθε τεχνικό θέμα που αντιμετωπίσαμε καθ’όλη τη διάρκεια της καμπάνιας.

**πολυεθνική εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών που παρέχει ελεγκτικές, φορολογικές, συμβουλευτικές υπηρεσίες, διαχείριση επιχειρηματικού κινδύνου και χρηματοοικονομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες