Δύο Κυριακές ανοικτά φέτος τα εμπορικά κατά τη διάρκεια των εορτών

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2012 09:22

Δύο Κυριακές ανοικτά φέτος τα εμπορικά κατά τη διάρκεια των εορτών

Ανατροπές στην αγορά, με τα καταστήματα να ανοίγουν έξι Κυριακές τον χρόνο και με περισσότερες εκπτωτικές περιόδους, φέρνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.Eξι Κυριακές τον χρόνο ανοιχτά και με περισσότερες εκπτωτικές περιόδους τα καταστήματα, με νομοσχέδιο του υπουργείου ΑνάπτυξηςEξι Κυριακές τον χρόνο ανοιχτά και με περισσότερες εκπτωτικές περιόδους τα καταστήματα, με νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης

Με νομοσχέδιο που θα παρουσιάσουν την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς, θα δώσουν επιπλέον πέντε Κυριακές στην αγορά, κάτι που διεκδικούν οι επιχειρήσεις των μεγάλων εμπορικών πάρκων (malls) αλλά κι ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας.

Μάλιστα ο κ. Σκορδάς χθες προανήγγειλε ότι σε αυτές τις γιορτές τα καταστήματα θα μείνουν ανοιχτά άλλη μία Κυριακή, πέραν αυτής που ορίζει η σημερινή νομοθεσία, στις 30 Δεκεμβρίου. Η συγκεκριμένη αλλαγή αναμένεται να περάσει με ρύθμιση σε ξεχωριστό νομοσχέδιο.

Στις αλλαγές που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου, θέτοντάς τες και σε δημόσια διαβούλευση, είναι:

  • Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων δύο Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα και άλλες τέσσερις στις αντίστοιχες περιόδους των τακτικών εκπτώσεων και των προσφορών.
  • Η καθιέρωση δύο περιόδων τακτικών εκπτώσεων. Η χειμερινή θα ξεκινά τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου και θα λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου. Σε αυτήν τη σεζόν επικρατεί προβληματισμός για το πότε θα είναι η ανοιχτή «Κυριακή», αν θα είναι δηλαδή στην πρώτη ή την τελευταία εβδομάδα. Η θερινή περίοδος θα έχει έναρξη τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου και θα καταλήγει στο τέλος του Αυγούστου. Τότε τα καταστήματα θα λειτουργούν την πρώτη Κυριακή της περιόδου.
  • Η θέσπιση δύο περιόδων προσφορών. Θα έχουν δεκαήμερη διάρκεια. Θα γίνονται το πρώτα δεκαήμερα του Νοεμβρίου και του Μαΐου, με τα εμπορικά να είναι ανοιχτά και τις πρώτες Κυριακές των δεκαημέρων.

Τις προθέσεις των εμπόρων και του υπουργείου Ανάπτυξης είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας το «Εθνος» το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου, μέσα από έρευνα που είχε κάνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, αλλά και από τις πληροφορίες για τη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να προχωρήσει σε αλλαγές σε ό,τι αφορά την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.

Σημειώνεται ότι με το ισχύον καθεστώς οι χειμερινές εκπτώσεις διαρκούσαν από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και οι θερινές από τις 15 Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου. Οι προσφορές ήταν δεκαήμερες, αλλά χωρίς συγκεκριμένη περίοδο.

Σκοπός των αλλαγών του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η ελαχιστοποίηση των περιόδων κατά τις οποίες οι έμποροι φούσκωναν τις τιμές για να εμφανίσουν αργότερα υψηλές εκπτώσεις.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ - ΕΘΝΟΣ